自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主

男爵府

2018復活節勳章

mimokoala 發表於 18-3-9 15:46
我都記得呢個,好好笑

個同事响office 瞓著左,跟住成班人將日曆呀,鐘呀 ...

好絕呀

大宅

回覆樓主

留毛

伯爵府

回覆樓主

侯爵府

我有個同事打電話去訂文具

同事:我想訂膠紙
文具公司 : 咁你想要乜野賿紙?
同事:用黎打劫果D

註:同事係想訂封箱膠紙, 但唔知呢D叫乜膠紙, 只唸到睇電視橋段通常綁架用黎封咀果D膠紙, 咁佢都唸到

侯爵府

29XX86 發表於 18-3-9 21:48

對方有咩反應

珍珠宮

王國教室勳章

mimokoala 發表於 18-3-9 15:46
我都記得呢個,好好笑

個同事响office 瞓著左,跟住成班人將日曆呀,鐘呀 ...

外國人係可以玩得好大。以前讀書,真係有人响宿舍咁樣玩自己roommate 一係玩人地無衫著扮走火警

珍珠宮

王國教室勳章

evacatcat 發表於 18-3-9 16:28
以前公司啲professionals 好鍾意開住個speaker 同客傾電話,而我地啲客又多數大陸人,要講普通話,但佢地啲 ...

我以前做過某大品牌,去floor,有個manager 話個SA,你化妝化好至好返工。
個SA話,我化左,我真係化左

靜曬。佢話佢nude化妝

珍珠宮

王國教室勳章

29XX86 發表於 18-3-9 21:48

子爵府

回覆樓主:

我諗到個,發生係熊佬
佢同另一同事去某車場睇貨,咁啱T Time,佢同事打電話叫外賣,車場老闆萬歲
同事:喂,薯條呀(全場人已經忍住笑),唔該3客薯條。。。。。。 大鑊,唔好意思
收線車場老闆問乜事
同事:我打咗去自己老闆手提(全場人爆笑)

子爵府

回覆樓主

有個保安同事,廣東話唔係好正,佢想通知控制室「恆隆白洋舍送衫」就講咗「含x白洋舍送衫」。因為佢用對講機講嘅,所以全個office都聽到,笑到收唔到聲

pi0219    發表於 18-3-10 12:14

珍珠宮

王國教室勳章

Janetboyyan 發表於 18-3-9 23:32
有個保安同事,廣東話唔係好正,佢想通知控制室「恆隆白洋舍送衫」就講咗「含x白洋舍送衫」。因為佢用對講 ...

珍珠宮

王國教室勳章

草莓熊本熊 發表於 18-3-9 23:29
我諗到個,發生係熊佬
佢同另一同事去某車場睇貨,咁啱T Time,佢同事打電話叫外賣,車場老闆萬歲
同事:喂,薯條 ...

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

以前做過一間細公司, 連埋老闆4個人, officeㅡ眼睇晒, 冇間房, 老闆坐我哋後面, 每次老闆同廠講電話, 佢d普通話嚇死人, 但我哋要忍住唔笑出聲, 但其實個身笑到震晒, 老闆講完電話自己都笑

別墅

回覆樓主

笑C

子爵府

回覆樓主:

複式洋房

回覆樓主:

十多年前,老闆同大陸客講:煎天星七陸系半周

男爵府

以前返股票行有好多野玩同同事好好玩1) 蜘蛛公仔
有同事買左一個吊線黑毛蜘蛛公仔,一有聲個公仔就會沿線跌落來。同事將個公仔吊在打卡鐘對上天花板,然後一有人打卡,'達"一聲,個公仔就會突然從天而降,就可以嚇人啦!我地好乖坐在自己位,扮做野其實大家都等待同事上班打卡,蜘蛛一趺落來,有D同事嚇到喊,叫,講粗口,大笑的最多
唔好以為玩完打卡無野玩,因為有D同事好早上班,玩唔到打卡,就放在不同地方,例如文件櫃,紙箱,一堆文件等,而最後隻蜘蛛係被人嚇得打爛左,算係死得有價值
2)走火警
有通宵班同事瞓著左,有同事點著左紙,較鬧鐘,然後叫走火警,嚇到瞓著個同事好驚,鞋都唔著就走出去
3)講鬼故
有個年資高的同事,每次有新同事來都會搵機會講一個鬼故--瓣子姑娘--比新同事聽,最後係會有個動作嚇同事的,我都唔例外,都有呢個迎新活動。但印象最深刻係有個新來的男同事,佢話唔驚聽鬼故,都想聽下。終於有一日機會來了,公司突然停電,黑媽媽,大家又做唔到野,所以大家提議在那麼好的環境下舊同事講鬼故比個新男同事聽,於是大家圍在一起,而新男同事就坐近講鬼故同事對面,去到最後,個講故同事伸出手嚇個男同事,佢竟然驚到立即退後,面都紅晒兼講粗口,仲有D生氣...
4)絲襪褲
有個3X-4X歲唔同部門的女同事(A),間唔中會著D好嚇人的衫返工。有一日返到公司,有D男同事走入來我們部門,口中諗著"撞邪...洗眼...唔使睹啦..."以為咩事,一問,佢地叫我們去看那A同事。結果見A穿著白色超貼身絲襪衫配喱士BRA大領,個胸係一舊舊,因為個BRA係喱士,印晒出來,而下身竟然係白色透透地明的絲襪褲,前面黑色若隱若現,同無著無咩分別,真係睇到呆左...一整日見親佢大家都要忍笑

其實仲有好多,當時身在其中係好玩同好笑。怕大家悶,都係停下。
不過入得來做,要玩得如果唔係,真是留唔長的

伯爵府

回覆樓主:

以前返工有個老姑婆老闆娘好惡頂,
老闆娘未返,定出左去。
我同同事係度開花生食,
表示開香檳食花生咁開心。

珍珠宮

王國教室勳章

Koala_Chu 發表於 18-3-10 00:06
以前做過一間細公司, 連埋老闆4個人, officeㅡ眼睇晒, 冇間房, 老闆坐我哋後面, 每次老闆同廠講電話, 佢d普 ...

佢自己都笑又真係好笑

首頁

尾頁

跳至