自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

好耐以前响外國Office 佢地玩得好癲有個男同事訓左,佢哋用勁多膠紙包住佢部手提電話電話响,佢根本無可能聽到。
佢拆膠紙拆到放工都未拆完
過左一星期就包佢張枱office個電話

水晶宮

熱血金章

Angel_Rose 發表於 18-3-9 11:08
有個笑話係發生係我上興趣班嘅老師身上,對佢黎講就係工作上嘅笑話,對我黎講不是工作上囉 ...

有咩所謂呢,我地最緊要有得笑,
開心些芽

水晶宮

熱血金章

Ashleycorina 發表於 18-3-9 11:49
好耐以前响外國Office 佢地玩得好癲有個男同事訓左,佢哋用勁多膠紙包住佢部手提電話 ...

哇,真係好癲

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

stagea 發表於 18-3-8 20:58
舊公司有個男同事見到公司支光管閃閃下, 佢就企上去張枱到整, 點知佢整完, 由張枱落地時, 條褲爆左呔, 成條 ...

好慘

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Charlotte_mom 發表於 18-3-9 11:51
好慘

係呀!至慘係成個下午佢都唔敢郁,係個位到坐住

珍珠宮

王國教室勳章

9594 發表於 18-3-9 11:51
哇,真係好癲

佢地就算三十幾歲都仲勁貪玩,成日玩得好癲有d笑話係happy hour 但幾核突下

珍珠宮

王國教室勳章

Angel_Rose 發表於 18-3-9 11:08
有個笑話係發生係我上興趣班嘅老師身上,對佢黎講就係工作上嘅笑話,對我黎講不是工作上囉 ...

歡迎分享下

大宅

WuBBLittleStar 發表於 18-3-7 23:55

你令我諗起20年前我第一份office工,當時我哋部門有 ...

我10年前遇過一個poly嘅master新同事,有人交低叫佢影印份contract, 成1xx張紙一份,要影幾份,係個幾鐘頭後大家發現呢位同事消失左,我就入影印房睇下啦,發現佢一板一板咁開蓋關蓋咁影我就同佢講可以試下放入feeder到影唔使咁辛苦,佢就好串咁講「我知吖」既然係咁,我就唯有出返去啦

再個幾鐘後突然聽到某同事問咁份正本去左邊,碩士同事回覆「乜你仲要架」佢就去個recycle bin到執返出黎,大家好慶幸佢冇順手放入碎紙機

大家之後硏究平時身份證影完副本,唔知佢會唔會掉左個正本

珍珠宮

9594 發表於 18-3-9 11:49
有咩所謂呢,我地最緊要有得笑,
開心些芽
微臣遵旨

話說我學緊日文,日本人女老師嘅,這老師臨時有事要返日本一段時間,學校就搵左一個日本人男老師黎補位,我覺得佢好有語言天份嫁,佢係日本時係做英文老師,又識西班牙文,黎到香港啦,就學埋廣東話,不過只係學緊,所以大家都係主要用英文加日文同佢溝通

有日,有已婚女同學放學走得好急,佢同我們講話(中文):"我先生係出面等緊我呀,我行先啦"
跟住阿sir就用半咸淡中文+英文話:"我係here喎,吳係outside"跟住我們就狂笑,有個日文好啲嘅同學同佢解釋返,"先生"依個字,日文同中文嘅分別,日文雖然解老師,但香港係解老公,sir話兒童班嘅學生教佢,佢地係幼稚園係叫老師做先生,同學話係兒童先會咁叫,大人就吳係囉,跟住有人問sir,佢係不知情嘅情況下認左幾多個人做老婆

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 18-3-9 11:56
歡迎分享下
微臣遵旨

珍珠宮

王國教室勳章

毛毛大眼 發表於 18-3-9 11:58
我10年前遇過一個poly嘅master新同事,有人交低叫佢影印份contract, 成1xx張紙一份,要影幾份,係個幾鐘頭 ...

佢又真係咁都俾佢諗到
我以前公司d trainee好多HKU同科大中大,但佢地都好特別。以為Fax機會送份文件去人地公司唔止一個啦。
好多年前,都有人問IT 點解我個mouse 用唔到IT話要換電,佢話點會啊?wireless mouse 同keyboard點會用電,IT個男仔係

珍珠宮

王國教室勳章

Angel_Rose 發表於 18-3-9 12:24
微臣遵旨

話說我學緊日文,日本人女老師嘅,這老師臨時有事要返日本一段時間,學校就搵左一個日本人男老師黎 ...

哈哈哈哈,我老公都試過,話我叫佢老師

珍珠宮

2024年龍年勳章

Ashleycorina 發表於 18-3-9 11:55
佢地就算三十幾歲都仲勁貪玩,成日玩得好癲有d笑話係happy hour 但幾核突下:heh ...

記得睇過一個電視節目, 又係外國公司成班同事夾埋玩個瞓著的同事, 搞到個同事瞓醒後以為自己係公司瞓咗成晚...原來現實都係咁...
我前老闆算後生兼無乜老闆格(指個樣普通過普通人)...有次我同佢上大陸工廠, 我老闆幫我攞住件行李上到二樓接待處, 可能係食飯時間只得一個女仔on duty。

個女仔見到我哋問我哋揾邊位? 我仲暈緊車浪正想答佢~點知我老闆搶住答:"找你老板...", 個女仔答佢老闆唔係公司, 再問我老闆有無名片。

我老闆仲要玩, 係銀包攞張咭片遞比個女仔。 個女仔好仔細咁睇完張咭片, 話呢張係我哋老闆名片, 仲要問我老闆有無個人名片...

大宅

回覆樓主

有個犯眾憎同事,話說有日病假冇返工,第二朝一早返黎,打咭之後又唔見左人兩粒鐘,再返到office 自己位,係到好嬲咁同朋友傾電話,大大聲咁話 : 個醫生有冇搞錯,叫佢開番琴日張病假紙比我都唔得,等我仲一早去診所(emoji)(emoji)

珍珠宮

王國教室勳章

BK2002 發表於 18-3-9 12:35
記得睇過一個電視節目, 又係外國公司成班同事夾埋玩個瞓著的同事, 搞到個同事瞓醒後以為自己係公司瞓咗成 ...

玩得好啊。
我見香港好多都好認真,我唔敢玩。
外國Office 有d都好認真但有d幾十歲仲好曳

珍珠宮

王國教室勳章

記得睇過一個電視節目, 又係外國公司成班同事夾埋玩個瞓著的同事, 搞到個同事瞓醒後以為自己係公司瞓咗成 ...

佢哋好鍾意玩膠紙㗎,我都俾佢地包個我隻杯,glue左响枱

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Wild_Lady 發表於 18-3-7 17:57
真係瘀到我呢... 但 IT 同事忍到笑仲可以咁答先正,俾個叻佢!
...
IT 強項

大宅

Ashleycorina 發表於 18-3-9 12:31
佢又真係咁都俾佢諗到
我以前公司d trainee好多HKU同科大中大,但佢地都好 ...

其實大家當年經驗都係差唔多,但總有d好似讀書剩係讀書,其餘一概係其他人包辦咁。唔識唔問,教埋佢都仲要唔領情,咁唯有由你。。。當然咁樣嘅工作態度好快就消失左

男爵府

我都記得呢個,好好笑

個同事响office 瞓著左,跟住成班人將日曆呀,鐘呀全部調較晒第二日,全班人匿埋等睇戲,當事人瞓醒以為自己响公司瞓左一晚

子爵府

回覆樓主

以前公司啲professionals 好鍾意開住個speaker 同客傾電話,而我地啲客又多數大陸人,要講普通話,但佢地啲普通話又麻麻!咁有一次某某 professional 同湖南客講電話,講左一大輪之後,個客突然問:「xxx,請問你可以講普通話嗎?廣東話我真的聽不懂啊!」xxx就答:「禾耳jin齋爭pu冬蛙啦!」全個office 即時爆笑!!!

首頁

尾頁

跳至