懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

生第二胎,乜都夠了,第一胎在政府醫院開刀的,聽講第二胎,政府醫院都會俾我開刀,如果係,我一定揀開刀生。因第一胎催生左十幾個鐘最後要開刀,第二胎唔想試了!
如果都係開刀,可唔可以順便做埋結紮手術ga?有無人試過呀?

男爵府

可以,如果到時醫生無問你,你就同巨講。

大宅

ELSA_LI 發表於 18-3-7 16:12
可以,如果到時醫生無問你,你就同巨講。

多謝你!

男爵府

搭單問, 如果順產, 咁又可唔可以要求做埋結紥?

水晶宮

toronto929 發表於 18-3-9 15:26
搭單問, 如果順產, 咁又可唔可以要求做埋結紥?
當然唔可以啦。。。
其實就算開刀生,我亦唔覺得政府會即刻幫你紥囉。政府邊度有得搭單㗎。。。

水晶宮

回覆樓主:

開刀可以,你可以問下醫生,手術都只係多5分鐘。
但順產就當然唔可以啦。順完產,再入手術室麻醉再微創做,起碼要用多一個鐘,而且logistic 上做唔到。再排過婦科手術隊就得。

別墅

魚蛋仔 發表於 18-3-7 15:41
生第二胎,乜都夠了,第一胎在政府醫院開刀的,聽講第二胎,政府醫院都會俾我開刀,如果係,我一定揀開刀生 ...

我都係第一胎催生失敗結果開刀,以家岩岩有第二胎,係咪可以要求開刀㗎?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

可以問, 但批唔批又係另一回事.

太後生既話未必批. 因為有d 人生完第二個後, 突然又想要生多個. 又或者有其他原因想要多一個b. 又有人離婚改嫁, 想同新老公組織新家庭.

好多野係話唔埋, 所以你仲後生既話, 都要諗清楚係咪要一刀切唔俾後路俾自己.

大宅

claudiabb 發表於 18-3-9 18:26
我都係第一胎催生失敗結果開刀,以家岩岩有第二胎,係咪可以要求開刀㗎?
...

我有朋友在東區醫生開刀生,第二胎都係俾佢開刀

男爵府

生第二胎,乜都夠了,第一胎在政府醫院開刀的,聽講第二胎,政府醫院都會俾我開刀,如果係,我一定揀開刀生 ...

32歲以下唔可以

大宅

blinkgogo 發表於 18-3-9 22:53
32歲以下唔可以

點解32歲前可以呀?我35歲了,就唔可以?

大宅

回覆樓主

咁好既,我第一胎私家開刀,政府要我第二胎順產,不過其實我都會去私家開不過估佢唔到~

男爵府

blinkgogo 發表於 18-3-9 22:53
32歲以下唔可以
32歲以下,絕對可以要求做,若真係諗清諗楚,醫生會做的...我自己親身經歷,我30歲,第二胎係政府開刀生,開刀前一日問醫生,佢肯幫我做,不過佢叫我真係要諗清楚....

大宅

已經見左醫生,第二胎可以選擇開刀,兼做埋結紮手術,已排期了!

大宅

回覆 bosch 的帖子

咁又係~世事既野話唔埋

男爵府

魚蛋仔 發表於 18-5-12 11:59
已經見左醫生,第二胎可以選擇開刀,兼做埋結紮手術,已排期了!

請問你邊間醫院呀?醫生有無話結紮會有咩後遺症?我黎緊都第二胎開刀,我qe開,我都想做

大宅

香蕉煎餅 發表於 18-5-12 14:38
請問你邊間醫院呀?醫生有無話結紮會有咩後遺症?我黎緊都第二胎開刀,我qe開,我都想做
...

我在威爾斯生,手術風險1點幾%,結紮左都有可能會懷孕,不是百分之百避孕,若咁唔好彩懷孕,宮外孕的機會增加。其實無論咩,我都係會做結紮。

複式洋房

回覆樓主

我今年30歲,岩岩生左第二個BB兼做埋結扎手術,兩個都係政府醫院生,但真係要諗清楚

大宅

jessiecachan 發表於 18-5-13 01:08
我今年30歲,岩岩生左第二個BB兼做埋結扎手術,兩個都係政府醫院生,但真係要諗清楚
...

點解要真係諗清楚?我生兩個就覺得好夠了,唔想再有第三個!仲要考慮咩嗎?

複式洋房

魚蛋仔 發表於 18-5-14 09:11
點解要真係諗清楚?我生兩個就覺得好夠了,唔想再有第三個!仲要考慮咩嗎?
...

好多嘢都講唔埋個嘛,因為始終都仲後生,,大吉利是如果有D咩真係想生多個都唔可以

首頁

尾頁

跳至