夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

同男方結婚未夠1年,bb而家9個月大,bb出世一直都係我自己照顧,我冇做野,如果離婚我可以帶bb番媽咪度住,bb都跟婆婆,因為有時婆婆會黎幫手睇住bb, 我知男既一定會爭bb,但佢根本唔會照顧個仔,平時我媽冇黎,我沖涼叫佢睇住一陣,我沖完涼出黎頭都未吹,佢已經要即刻掉番bb比我,平時個仔係度自己玩緊,佢鐘意就一野抱起個仔玩,次次玩幾分鐘又掉番比我,當個仔係玩具咁,表面佢係好錫個仔,但實際做既又係另一回事。

今日嘈交,佢仲趕我走,唔比我帶個仔走,我話你根本照顧唔到bb,跟住佢話比佢媽湊(佢媽只係見過bb 3次),我話咁我報警,佢話好呀,叫社處黎帶走個仔一拍兩散,個仔訓緊覺佢仲要走黎嘈我,攪到嘈醒個仔,我抱住個仔死都唔肯比佢,又推我,又搶我電話,又掉我電話,果刻我好驚佢會對我不利,跟住我去問工人姐姐借電話想報警,佢先比番個電話我,後尾我call左我哥上黎,我哥拉左佢落去傾,佢地傾完上番黎我地就冇再講野。

佢日日無限大話,對我對朋友對屋企人都係咁,爛賭,爭人好多外圍數,仲衰到走去呃人錢,攪到人地係佢fb拎左我同佢合照,然後send信息去我fb所有朋友度,話我地兩公婆呃人錢,我完全唔知咩事,突然間個個朋友都走黎問咩事,仲有好多衰野,令我對佢死心,我而家真係好唔想見到佢,覺得好討厭,

我想知離婚我爭個撫養權勝算大唔大?

男爵府

回覆樓主:

如果有欠債又唔係照顧者一般都唔會比佢佢嚇你,不過你最好都係暗地裡計劃好安排先行動,佢唔係屋企時你帶仔搬較安全

複式洋房

Yee_ng 發表於 18-3-7 18:36
如果有欠債又唔係照顧者一般都唔會比佢佢嚇你,不過你最好都係暗地裡計劃好安排先行動,佢唔係屋企時你帶仔 ...

但佢果d欠債係唔見得光(外圍),即係冇証據証明佢欠債,我帶左個仔走,佢報警會點? 我見有jm討論撫養權問題,佢地話可以申請臨時撫養權,我係咪應該要去申請先? 但咁樣申請,係咪要先去攪離婚?

男爵府

回覆樓主:

所以咪話問清楚安排好先行動,facebook到有無相關信息或帖留底揾社工會唔會比到議見你,當然有錢去揾律師問下較好

別墅

回覆樓主:

其實我諗最重要都係收入來源,你係ftm?最首要應該搵份工證明你照顧到bb。我聽其他jm講過,bb 2歲前正常都應該係判俾媽媽,除非你有精神病家暴等紀錄,或者長期係99照顧,又或者你地收入差距好大,如果唔係正正常常有份工都無問題,所以唔使咁擔心

大宅

小朋友咁細又係你湊開一定係判俾你(如你冇精神病或不良嗜好等),唔關有冇收入事。

子爵府

回覆樓主

小朋友咁細多數伴俾媽媽,你快啲留低晒證據佢點爭錢同厄人! 到時佢更加爭唔到!好心佢啦!自己衰就算啦!做乜仲同人爭仔!想害埋個仔先安樂咩

大宅

畀面勳章

BB咁細個多數都會判比媽媽, 唔關搵幾多錢先架wo,
加上係你平時揍開, 多數都會判比照顧者(即係你)

同埋佢再對你郁手郁腳, 一定要報警丫, 你唔係虐兒,
社處係唔會帶走個BB, 你當社處係托兒所咩~報警只會拉左個打你既衰人!

最好有時間去搵定社工, 講清楚你依家既狀況,
話佢知擔心BB安全, 睇下佢有咩建議比你~

大宅

回覆樓主:

快點找工作,爭取時間安排。
唔好打草驚蛇, 慢慢部署,搵多d信得過既人幫手。
加油樓主

複式洋房

Pianistbaby 發表於 18-3-9 20:39
快點找工作,爭取時間安排。
唔好打草驚蛇, 慢慢部署,搵多d信得過既人幫手。
加油樓主

據我所知,bb仲咁細,bb好大機會會判俾你架喎!99%左右啦...如果你要擔心呢樣野,你不如去擔心有冇足夠嘅錢去養大個仔啦!
C6愈有錢,你愈分得多贍養費...唔會因為佢搵錢多,而將個仔判俾佢...除非佢有證據證明你精神有問題,有機會傷害到個仔!個官先會判個仔俾你c6...如果唔信我,俾少少錢去搵個律師問清楚...記住,做錯事嘅唔係你...點解要你去負責?

侯爵府

Hoihoi114 發表於 18-3-7 18:27
同男方結婚未夠1年,bb而家9個月大,bb出世一直都係我自己照顧,我冇做野,如果離婚我可以帶bb番媽咪度住, ...

你最緊要而家帶個仔離開佢先,番去你媽咪家住,如果你媽咪幫到你照顧bb就最好,然後盡快找份工作做,咁樣你日後離婚攞番個仔嘅機會都會大啲。

禁止訪問

大宅

跟賭仔簡直係衰一世 !

大宅

回覆樓主

慢慢部署、不動聲色咁帶個仔走啦

必要時,攞返晒啲證件,襯佢唔喺屋企就帶埋個仔走啦,其他野慢慢再張羅啦

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

佢搶你電話,暴力嗎?
如你感到自己有危險,可向警方求助,會安排社工比你,亦可要求有秘密地方暫住(xx之家)
再辦離婚

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

警方會陪你收拾個人物品同護送你離開,另外有警員會看住你老公,當時唔比佢跟蹤你

男爵府

Hoihoi114 發表於 18-3-7 18:27
同男方結婚未夠1年,bb而家9個月大,bb出世一直都係我自己照顧,我冇做野,如果離婚我可以帶bb番媽咪度住, ...
一定比你,佢呢家話爭only因為嬲你,激你,肯定佢唔會爭

首頁

尾頁

跳至