時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

moto1357 發表於 18-3-8 15:28
好提議

反思 :當一個私人機構連炒人既權力都無,我就諗香港仲係唔係行緊資本主義?定係越嚟越走 ...

反思前先搞清楚間公司背景,也要多了解勞工法例,更要搞清楚資本主意唔等於老闆話曬事。好好溫下書。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

sam/josh 發表於 18-3-8 18:00
即係點?如果手上有地契,50年後又如何? 香港大部份的地,都係到2047年到期,到時咪再談,而家的人士買樓咁貴,個個都知道.

男爵府

20150618bb 發表於 18-3-8 18:45

即係等到2047至算?咁全港都係咁,又做乜只關D鄉紳既事?

男爵府

moto1357 發表於 18-3-8 18:20
全對 jm 夠心水清

明明迪士尼收入多一倍,

咪係,老千局

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

sam/josh 發表於 18-3-8 18:49
即係等到2047至算?咁全港都係咁,又做乜只關D鄉紳既事?
可能無丁權

男爵府

20150618bb 發表於 18-3-8 18:55
可能無丁權

30年後人地有冇丁權關你乜事? 不如傾下而家點搞好,顧掂自己先啦。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

moto1357 發表於 18-3-8 15:28
好提議

反思 :當一個私人機構連炒人既權力都無,我就諗香港仲係唔係行緊資本主義?定係越嚟越走向社會主義?.
冇錯,一直都話緊,泛民係推緊香港行大陸都唔多行嘅共產啦!

真正嘅共產黨,原來喺香港

珊瑚宮

sam/josh 發表於 18-3-8 18:58
30年後人地有冇丁權關你乜事? 不如傾下而家點搞好,顧掂自己先啦。
...
你唔中意聽到呀,大家都係起度吹水,唔使咁就起火,比的假風度出來得家,相信你係[利益者]當然我幾好,唔好問候我娘[已經去左賣蛋]

水晶宮

jonwu 發表於 18-3-8 14:57
咁不如所有有錢人出入地方拆曬佢用嚟起公屋? 係咪香港冇曬有錢人就最開心? 要消滅貧富懸殊?好簡單趕走曬啲 ...

不如支持埋山頂同九龍塘起公屋啦、窮人先要交通方便、禮賓府同國金就搬去大西北、反正佢地都有車啦、全世界最平等就係香港、超中趕北(韓)、唔怪得誠哥要徹資
曲綫要講明

子爵府

brindlewin 發表於 18-3-8 18:35
反思前先搞清楚間公司背景,也要多了解勞工法例,更要搞清楚資本主意唔等於老闆話曬事。好好溫下書。
...

係既

一個未註冊既工會都可以影響公司政策 ,比著我就真係唔敢開公司嘞

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 18-3-8 19:02

都話一人一票共誠哥產實贏咯

男爵府

20150618bb 發表於 18-3-8 19:05
你唔中意聽到呀,大家都係起度吹水,唔使咁就起火,比的假風度出來得家,相信你係[利益者]當然我幾好,唔 ...

9588,幾時問候過妳/妳家人?

男爵府

luckybaby2011 發表於 18-3-8 19:06

笑咗

男爵府

jonwu 發表於 18-3-8 14:57
咁不如所有有錢人出入地方拆曬佢用嚟起公屋? 係咪香港冇曬有錢人就最開心? 要消滅貧富懸殊?好簡單趕走曬啲 ...

關咩趕走有錢人事啫
有錢人就可以用1蚊租政府地去經營謀利clubhouse先公平呀
地係政府既,佢又唔係巿價租 又唔係慈善機構,仲要租完用黎謀利,只容許會員使用。提議收返塊地叫趕走有錢人?你個邏輯好有趣。即係有錢人上等啲就有特權平租地自己任玩?

珊瑚宮

你真係好心水清,佢地真係行番毛澤東

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

luckybaby2011 發表於 18-3-8 19:06
李卓人第一個去抄佢家

象牙宮

luckybaby2011 發表於 18-3-8 19:05
不如支持埋山頂同九龍塘起公屋啦、窮人先要交通方便、禮賓府同國金就搬去大西北、反正佢地都有車啦、全世 ...
咁。。。。要唔要大家着同一款衫?短髮要清湯掛面,長髮全部紮辮,連髮型服飾都統一,就唔會有階級想法

男爵府

那些花兒 發表於 18-3-8 16:13
狂開發土地冇用,源頭係外來人口不斷增加

絕對啦。每日150個窮人入黎。仲有啲乜乜呈請人士滯留,但屋就唔夠,仲要俾大陸人炒。

男爵府

九暈畏 發表於 18-3-8 19:16
絕對啦。每日150個窮人入黎。仲有啲乜乜呈請人士滯留,但屋就唔夠,仲要俾大陸人炒。
...

停左佢,但長毛又會話冇人權

子爵府

可能投泛民票既選民真心想行共產呢

首頁

尾頁

跳至