懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

Po_li 發表於 18-3-9 18:48
你係咪高齡?
Oscar計埋媽媽年齡,所以好多時成日有高危個案出現,唔好太擔心
...

我就35歲。

複式洋房

米女 發表於 18-3-9 19:37
請問你係咪都係7/3去政府照Oscar呀?

3月6號政府照,3月8號做 Nifty

大宅

mkmk721 發表於 18-3-9 19:57

我就35歲。

高齡有影響oscar結果
所以我個時一做完oscar就去做埋t21

別墅

mkmk721 發表於 18-3-9 19:58
3月6號政府照,3月8號做 Nifty

加油啊 媽媽真係好偉大 god will bless u ☺️有乜可以再同我地share

大宅

mkmk721 發表於 18-3-9 14:17
但抽胎水係咪要16 week 先抽到㗎?我而家諗住等埋 Nifty 睇下點先。因為醫生話抽胎水都有 0.5% 風險
...
我印象中係16、17週后抽,但我做T21 low risk政府17周再做初期結構都話暫時可以5⃣️抽,到22週再做多次結構都ok
發育正常,我自己再去私家再做結構都正常
如果你是高0, oscar 的false positive 機會好大5%, 我問過兩個婦科,越高0, oscar 相處冇咁凖丶因為要除媽媽的年紀,所有數值都除低左,所以你去做nifty 都啱
不過我去做T21 時,個醫生說如果nifty /t21 任何一樣野有問題,最終都係抽胎水最準
你bb 要乖吖,5⃣️准嚇親媽媽
加油

複式洋房

mmkk28 發表於 18-3-10 11:12
我印象中係16、17週后抽,但我做T21 low risk政府17周再做初期結構都話暫時可以5⃣️抽,到22週再做多次結 ...

好多謝妳!咁詳細解釋。
呢幾日好辛苦,忍不住成日喊。但我而家 34歲,快35,好 marginal... 但比例竟然 1:4 ,好多人話 1:100 to 200 已經高危,我覺得好似超高危咁,真係好難唔擔心,又唔知可以同邊個講。雖然知道呢一刻擔心都無用。
所以唯有在這裡宣洩一下,多謝妳地支持同鼓勵!

複式洋房

otacow 發表於 18-3-9 12:30
我都等緊t21份報告第一次抽血話要double confirm.... 仲有幾個鐘,希望大家都無事
...

希望大家都無事,一切順利。大小平安!

別墅

mkmk721 發表於 18-3-10 11:26
好多謝妳!咁詳細解釋。
呢幾日好辛苦,忍不住成日喊。但我而家 34歲,快35,好 marginal... 但比例竟然 1 ...

樓主係咪第一胎?而家update 係點啊

別墅

回覆樓主

我呢排都訓得吾係幾好 因為照結構話照吾到鼻骨 但個e生話無需要抽羊水 因為我做左nifty Oscar 都係低風險 加上我而家已經廿三周 所以最後同先生決定吾抽羊水 安心等小朋友

複式洋房

Asosloving 發表於 18-3-10 12:06
我呢排都訓得吾係幾好 因為照結構話照吾到鼻骨 但個e生話無需要抽羊水 因為我做左nifty Oscar 都係低風險 ...

係呀,第一胎 (之前小產過一次 ) 我重要等多個幾星期 nifty 報告。
妳同 BB 都要加油呀。我都明好掙扎,take 唔 take risk 去抽胎水,但知道有機會傷害BB 都唔想呀。
可能BB只係鼻梁較低呢?不用擔心!同埋醫生都話 ok, 妳同BB 一定會順順利利,平平安安的

別墅

mkmk721 發表於 18-3-10 13:13
係呀,第一胎 (之前小產過一次 ) 我重要等多個幾星期 nifty 報告。
妳同 BB 都要加油呀。我都明好掙 ...

多謝 你都係啊 如果你nifty passed 就吾抽羊水啦?

別墅

mkmk721 發表於 18-3-10 13:13
妳同 BB 都要加油呀。我都明好掙 ...

我睇左兩個私家都話無必要再抽羊水 因為吾見有其他野似係 所以我同先生都決定吾抽 似終吾想搞到有風險

男爵府

回覆樓主

我地係同路人。我度到BB頸皮4.幾。
現在等緊驗血報告
唔敢喊

複式洋房

大C 發表於 18-3-11 11:15
我地係同路人。我度到BB頸皮4.幾。
現在等緊驗血報告
唔敢喊

大家都好明白大家痛苦。
我地同BB 一齊加油(emoji)(emoji)
你好叻,無喊。我真係控制唔到。
點都好,大家一齊努力

男爵府

mkmk721 發表於 18-3-11 12:15
大家都好明白大家痛苦。
我地同BB 一齊加油(emoji)(emoji)
你好叻,無喊。我真係控制唔到。

係。好無助。唔敢想下一步⋯
唯有堅強。
因為我驚我喊會嚇親BB。
就算眼水在眼睛裡,
我都唔比佢滴出黎

別墅

大C 發表於 18-3-11 12:40
係。好無助。唔敢想下一步⋯
唯有堅強。
因為我驚我喊會嚇親BB。

你好勇敢啊 今年幾歲啊

大宅

我個case係:先做nifty T21 high risk 然後返政府Oscar.
BB有鼻骨, 頸皮2.55醫生話擇畀唔算厚
睇得出醫生係好信nifty result, 佢立即安排抽絨毛加免費快速測試, 我當時已經知道BB被判死刑....

由接到nifty high risk 電話, 到終止懷孕, 成件事係兩個星期, 簡直生不如死.....

Oscar 結果我並唔係high risk 好似1:7xx !! 所以oscar真係唔準
你地仲有希望, 加油! 畀信心BB! 祝福你

別墅

wingfish 發表於 18-3-11 13:44
我個case係:先做nifty T21 high risk 然後返政府Oscar.
BB有鼻骨, 頸皮2.55醫生話擇畀唔算厚
睇得出醫 ...

Nifty幾周做咖?係nifty中既t21 high risk ?

大宅

我當時十週六做nifty. 中間夾住幾日紅日, 紅日之後就到原本預定嘅oscar期

大宅

回覆 Asosloving 的帖子

係Nifty 驗第廿一條染色體三倍體高危, >1:20

首頁
12345...7

尾頁

跳至