嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿仔四個月開始吽牙,五個幾月就開始出,大約七個幾月先識坐,六個幾月先開始加固。

惡夢開始..糊仔食左幾日就唔食,不同食材都係肯食幾日之後就唔食,試過菠菜,紅蘿蔔,薯仔,菜心,蛋黃,椰菜,節瓜,蕃薯,木瓜,蘋果,南瓜,香蕉,火龍果,雞肉,豬肉,三文魚。

試過白粥唔食,加料落粥/星星粉都唔食。試過食爛飯仔,食左幾啖瞓完個晏覺起身就嘔番哂出黎,嚇到我呢排唔敢再比佢食。薯蓉同香蕉算食得最多,但而家都唔鍾意了。BB零食食過一次之後就唔再食,而家見到都拎咩面,連牙隻餅都唔食,但牙膠就係咁咬。

淨係鍾意食奶,一日五餐奶,全日大約食900幾ml,生長線一啲都唔擔心,佢食得瞓得痾得水都肯飲。但我擔心佢營養唔夠,雖然佢會無意識咁叫下媽媽爸爸,不過我擔心因為咀嚼問題而影響佢說話能力。有冇同路人/ 大家有冇咩對策可以幫下我

別墅

我女都係五個幾月出牙,不過佢四個月開始加固,而家就黎16個月已經冇再飲奶
我女初頭加固唔食糊仔,唔食稀既野,唔食果蓉,佢中意咀嚼
食飯都好講氣氛,可以同佢一齊食,小朋友見到你食又會想試下
慢慢黎,搵到樣佢中意食既味道著手,一齊食令佢覺得食野係開心既
大人食飯可以用筷子夾啲飯佢食,餐具唔同佢可能覺得有新鮮感
又或者比麵包、菜心之類佢揸住自己食
總之提翻起佢對食野既興趣先

別墅

回覆樓主:

有時佢一見到high chair就開始唔高興,有時見到隻羹就拎轉面,好痛苦
回覆 chinebearbear 的帖子

Hello chinebearbear, 見到媽媽用左好多方法同食材幫BB加固,都會擔心營養唔夠。 6個月之後奶唔能夠完全滿足BB 需要,加固好重要。媽媽不如試下食固體嗰餐之前,等BB餓少少先餵, BB肚仔餓啲,胃口會自然好,盡量唔好補奶,寧願下一餐早少少餵。有D BB 好叻,知道扭計唔食等下有奶, 就會唔食固體食物架喇,媽媽加油!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-9 18:12
回覆 chinebearbear 的帖子

Hello chinebearbear, 見到媽媽用左好多方法同食材幫BB加固,都會擔心營養唔夠 ...

因為佢食奶好急,餵固體慢慢食會無耐性,如果再餓啲先餵會唔會都唔肯食?我而家係大約食奶前30-45分鐘餵固體,咁岩唔岩?

禁止訪問

chinebearbear 發表於 18-3-10 14:28
因為佢食奶好急,餵固體慢慢食會無耐性,如果再餓啲先餵會唔會都唔肯食?我而家係大約食奶前30-45分鐘餵固 ...

每個小朋友適應固體食物進度都有吾同,9個月BB需要添加固體黎攝取全面營養,訓練咀嚼能力和口腔肌肉,有助日後BB說話能力發展。明白BB唔食固體會令媽媽好煩惱飲奶多係一個比較常見引致BB食固體時胃口唔好原因,進食份量唔多都唔好太快補奶,兩餐相隔最好4-5個鐘或以上,佢地專注力有限,通常係進食首15分鐘係佢最專心時間,顏色鮮艷食材餐具,轉變下食物形態都可以吸引到佢食慾,試下用D顏色鮮艷同味道突出蔬菜煮熟壓成蓉,製作芡汁或西式濃湯,增加天然味道黎吸引佢。 BB同大人一齊食午/晚餐,等BB可以多D模仿,都會快D有進步架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我細仔都唔肯食粥 我直接9個月左右俾大人飯 而家就嚟1歲

首頁

尾頁

跳至