自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

teresayan07 發表於 18-3-9 17:09
又唔好咁講... 每個人屋企唔同.. 對家務既認真程度都唔同.. 認真做同 hea 做都好大分別...
我媽就真係咁. ...
港版阿信
現今電器幫忙不少, 以前年代, 如要執著家務, 真係可以由朝做到黑。

你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

超級特務 發表於 18-3-9 17:03
我弟婦係FTM, 我媽又係果D唔鍾意心抱做FTM既99, 但佢從來都唔會受到我媽氣。
真係好睇自己意志同自己老公支 ...

無錯!
有時覺得,ftm話要受99單打、白眼,真係好睇老公撐唔撐,唔撐嘅話,做乜都死!

男爵府

bluetulip 發表於 18-3-9 16:50
呢 d 文章,一直都有,歌頌爸爸、媽媽都有,睇過就算(或者根本唔會睇),唔會上心,但唔明點解大家都咁認真 ...

同感大反應到呢

珍珠宮

超級特務 發表於 18-3-9 17:23
港版阿信
現今電器幫忙不少, 以前年代, 如要執著家務, 真係可以由朝做到黑。

可能我媽有潔癖.. 對家務認真.. 兼一腳踢... 佢從唔會叫我地幫手.. 我爸返到屋企直頭成個「妲己」咁 tim...
所以責任感重既人真係好辛苦..

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

又唔好咁講... 每個人屋企唔同.. 對家務既認真程度都唔同.. 認真做同 hea 做都好大分別...
我媽就真係咁. ...

個人時間安排問題

珍珠宮

TRUBIMA 發表於 18-3-9 16:39
突然間...我覺得我真係唔係一個BK 眼中既好媽咪, 高貴既女人

豬籠會追住你

珍珠宮

SpyCat 發表於 18-3-9 16:53
yes you're right
所以D男人都吾好呻返工有幾辛苦,幾大壓力,養家係應份的,記住D細路係跟阿爸姓的
...

最憎見到人生完仔話跟老豆姓,就會變左自己付出唔應份

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

死啦, 我係果d5點幾6點起身嘅WM...

真係好失敗。

我身邊盡是7-8點起身嘅FTM... 仲天天high tea, 不斷使老公錢⋯⋯

大宅

回覆樓主:

呢篇野好耐羅,我啲FTM姊妹一早已經廣傳過share過!

其實一個成長錢買唔到就抵返曬啦!有得必有失,仔女成長就係最大既酬勞,其他野唔好計較咁多。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

72leelily 發表於 18-3-9 11:45
又來自high文
男人出去搵錢也辛苦
有些崗位挺受氣
同時也不需要把家庭主婦踩到落地下吧!不用強調「她沒有工作」啊!只是崗位唔同,大家都對個家有付出,是對等的,大家都不高於大家。

大宅

虎到金來勳章

nsychristy 發表於 18-3-9 18:24
最憎見到人生完仔話跟老豆姓,就會變左自己付出唔應份

I wasn't answering you and please read the msg I was replying to before you express your great opinion
最討厭D人睇D吾睇D,吾知頭吾知尾就加把嘴

水晶宮

我媽就真係咁. ...

我媽都係咁
我成日同佢講,家務求期做,唔好煮飯 ,佢硬係唔理,一日做到黒!

珍珠宮

SpyCat 發表於 18-3-9 18:38

係咩,中間覆你就叫是但加把咀
你第一日玩forum?
Anyway 我睇得出你過得唔好,慳啖氣哄下自己吧

大宅

虎到金來勳章

nsychristy 發表於 18-3-9 18:43
係咩,中間覆你就叫是但加把咀
你第一日玩forum?
Anyway 我睇得出你過得唔好,慳啖氣哄下自己吧

我幾吾好都好過你,thank you for your concern

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

72leelily 發表於 18-3-9 11:45
又來自high文
男人出去搵錢也辛苦
有些崗位挺受氣
咪係!依家被迫生仔,被迫做全職媽架?

水晶宮

chelsea_meow 發表於 18-3-9 18:30
死啦, 我係果d5點幾6點起身嘅WM...

真係好失敗。

咁橋,我身邊的/ bk 的 wm 成日話:我寧可返工都唔做全職媽媽,無曬自己時間,我返工起碼有幾個鐘唔洗湊仔
又或者係無工人的 wm 係暑假請假湊仔,要開帖無限 loop 話人都癲。

琥珀宮

maomaofafa 發表於 18-3-9 17:15
深深地感受到
其實呢篇野都冇講wm唔偉大
點解要起晒鋼咁

偉大呢d字眼太濫用,我覺得果d捨己救人,為國捐軀,捐身家做慈善,有傑出成就而對人類對社會有貢獻果d先稱得上。
好多人都係為家庭努力,都係芸芸眾生,不存在偉大。
你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

cyyiu 發表於 18-3-9 18:40
我媽都係咁
我成日同佢講,家務求期做,唔好煮飯 ,佢硬係唔理,一日做到黒!
...

如個人要求高,無論自己做,請人做都會辛苦,除非佢樂在其中。
你若盛開, 蝴蝶便來!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

超級特務 發表於 18-3-9 19:04
偉大呢d字眼太濫用,我覺得果d捨己救人,為國捐軀,捐身家做慈善,有傑出成就而對人類對社會有貢獻果d先稱 ...

係啦,自己家庭都唔理果d, 就係自私

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

其實ftm真係成日比人話無野做, 無貢獻! 真係幾灰架! 比多d鼓勵佢地!
放下自在

首頁
45678...9

尾頁

跳至