0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問有經歷過BB厭奶既媽媽可以分享下 BB厭奶可以厭幾耐
事關我B由滿月後開始厭奶 厭到依家三個月

大宅

回覆樓主:

我個仔都係兩個月開始厭奶去到十個月先正常, 每次喂奶要兩個鐘頭仲要佢瞓咗半夢半醒先可以餵到四安, 好奇怪十個月大嘅時候又正常返, 原來冇厭奶嘅bb餵奶係非常舒服 幾分鐘搞掂 所以都係捱日子冇辦法總有一天佢會唔厭奶

大宅

RL1268 發表於 18-3-9 17:57
我個仔都係兩個月開始厭奶去到十個月先正常, 每次喂奶要兩個鐘頭仲要佢瞓咗半夢半醒先可以餵到四安, 好 ...

我bb 3個月開始厭奶,平時食200ml, 而家食100ml 就係咁喊唔肯食,要訓左覺先肯飲埋另外100ml,但我好擔心訓覺飲奶會唔會有問題?

別墅

RL1268 發表於 18-3-9 17:57
我個仔都係兩個月開始厭奶去到十個月先正常, 每次喂奶要兩個鐘頭仲要佢瞓咗半夢半醒先可以餵到四安, 好 ...

我仔又係半睡半醒先肯食 有時餵餵下佢醒左 佢就會發脾氣大喊
真係好辛苦

大宅

mavisau 發表於 18-3-9 18:26
我bb 3個月開始厭奶,平時食200ml, 而家食100ml 就係咁喊唔肯食,要訓左覺先肯飲埋另外100ml,但我好擔心訓 ...

問題係你要特別小心 你都知瞓咗覺容易濁親, 所以每次餵完我都會掃風, 其實真係好辛苦冇辦法我試過轉奶粉轉奶嘴乜都試過, 最後我都係捱左半年佢先正常返, 但我有工人幫手就好啲

大宅

YWLL 發表於 18-3-9 18:48
我仔又係半睡半醒先肯食 有時餵餵下佢醒左 佢就會發脾氣大喊
真係好辛苦
...

加油呀真係冇辦法, 如唔夠奶量 你等佢大啲可以食糊仔用奶嚟溝糊仔畀佢食 係驚佢飲得少奶冇營養啫 我朋友用匙羹餵奶都唔得, 最後佢都係靠食糊仔補充佢仲大膽過我四個月就畀佢個仔食糊仔我6個月先畀

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

有d小朋友一個禮拜,但係有d就會好耐

洋房

回覆樓主

如果壓奶唔肯食,點先知佢夠唔夠飽?我仔仲有一星期就四個月,每餐都係100ml奶左右,仲要成個鐘分幾次先飲得完一支(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

RL1268 發表於 18-3-10 00:00
加油呀真係冇辦法, 如唔夠奶量 你等佢大啲可以食糊仔用奶嚟溝糊仔畀佢食 係驚佢飲得少奶冇營養啫 我朋友 ...

其實4個月食得糊仔未架
因為我仔就係全日既總奶量五夠(emoji)
已經比同月既BB細粒 仲要五肯飲奶

大宅

YWLL 發表於 18-3-10 12:02
其實4個月食得糊仔未架
因為我仔就係全日既總奶量五夠(emoji)
已經比同月既BB細粒 仲要五肯飲奶

四個月未食得㗎不過我朋友個仔睇咗醫生醫生有教佢點食

大宅

Y拉子Y 發表於 18-3-10 11:15
如果壓奶唔肯食,點先知佢夠唔夠飽?我仔仲有一星期就四個月,每餐都係100ml奶左右,仲要成個鐘分幾次先飲 ...

係呀你都好過我呀我嗰陣時兩個鐘先餵到4安仲要餵完好快又到下一餐我直情唔敢同佢去街呀因為出到街街本控制唔到佢飲奶我一定要用座奶器, 盡量少食多餐上一餐為得少下一餐又補番啲唔食都冇辦法

別墅

RL1268 發表於 18-3-10 12:58
四個月未食得㗎不過我朋友個仔睇咗醫生醫生有教佢點食

甘我係米都應該帶下佢睇醫生呢(emoji)
另外呢 你b當時厭奶 係米都係一塞入佢口就爆喊個種 甘你個時有無逼佢食?定由佢?

大宅

YWLL 發表於 18-3-10 16:31
甘我係米都應該帶下佢睇醫生呢(emoji)
另外呢 你b當時厭奶 係米都係一塞入佢口就爆喊個種 甘你個時有無逼 ...

如果冇跌出生長線又唔駛睇醫生 你去健康院可以同阿娘講 我bb呢直情唔肯开口我試過用奶嘴引佢張开口再塞奶樽入去都唔得, 佢只可以瞓著 仲要未瞓得林 跟住俾佢飲佢先飲得到, 都係睇彩數

別墅

RL1268 發表於 18-3-10 18:36
如果冇跌出生長線又唔駛睇醫生 你去健康院可以同阿娘講 我bb呢直情唔肯开口我試過用奶嘴引佢張开口再塞奶 ...

睇嚟同我仔一樣阿
甘你B厭奶個時有無輕左

大宅

YWLL 發表於 18-3-10 20:58
睇嚟同我仔一樣阿
甘你B厭奶個時有無輕左

keep住啱啱點到生長線, 但肯定冇重過,我同工人我媽係日夜輪住餵奶 我之前真係唔知咩叫做厭奶, 因為我第一個bb都冇咁嘅, 今次生細仔真係 領教到。 由兩個月大去到十個月先正常番 唔使瞓著清醒自己拎住奶樽飲曬。

別墅

回覆樓主

我仔喺滿月果幾日開始都系餐餐食奶食成個鐘,食到一半就寧願訓都唔肯再食,經常性餐餐食40-60ml就唔肯再食,衣家個半月左右先好少少,胃口好時最多都系飲100-120ml,但都系好多時都仲系飲得果50-70ml就唔肯再飲,仲要飲完掃埋風都嘔大啖奶出來,飲完好似無飲過甘,有時都真系幾擔心

別墅

sarahfa 發表於 18-3-11 16:40
我仔喺滿月果幾日開始都系餐餐食奶食成個鐘,食到一半就寧願訓都唔肯再食,經常性餐餐食40-60ml就唔肯再食 ...

唉 同我仔一樣阿 餐餐飲得幾十就五肯飲
厭症成兩個月都未有好轉

別墅

RL1268 發表於 18-3-10 21:29
keep住啱啱點到生長線, 但肯定冇重過,我同工人我媽係日夜輪住餵奶 我之前真係唔知咩叫做厭奶, 因為 ...

厭到10個月真係好辛苦

別墅

YWLL 發表於 18-3-11 19:23
唉 同我仔一樣阿 餐餐飲得幾十就五肯飲
厭症成兩個月都未有好轉

我仔出世2.83kg,衣家個半月先得4.2kg,好驚月尾返健康院打針會跌出生長線

別墅

sarahfa 發表於 18-3-11 19:46
我仔出世2.83kg,衣家個半月先得4.2kg,好驚月尾返健康院打針會跌出生長線

哇 已經重得好好囉
我仔兩個月番健康院先得4.7炸
你B個半月已經甘重已經好好 你餵人奶定奶粉阿

首頁

尾頁

跳至