婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說仔仔整跌佢D野 佢就打我仔仔頭,我系廚房冇親眼見到99打仔,但我見到2歲半仔摸頭,我即衝上前問仔系米痳痳打你頭 ,佢話系,我問用咩打,佢指住痳痳手上支竹。。。嬲 好想哭打排手打屁股都吾好打頭拉

大宅

學習媽 發表於 18-3-9 16:35
話說仔仔整跌佢D野 佢就打我仔仔頭,我系廚房冇親眼見到99打仔,但我見到2歲半仔摸頭,我即衝上前問仔系米 ...

小朋友會因為大人說話而引導講錯説話
2歲半都識表達,你可以問小朋友發生咩事
再去同小朋友溝通解釋打人係唔啱
如果整跌野要執反起加sorry
你99好唔鐘意你個仔?成日打你個仔?
如果佢係你面前打
你直接同99講應該打手板唔好打頭

子爵府

回覆樓主:

以後都唔好比99見個仔,老死不來往。

公爵府

回覆樓主:

報警,不能縱容

複式洋房

muimui1013 發表於 18-3-9 16:46
小朋友會因為大人說話而引導講錯説話
2歲半都識表達,你可以問小朋友發生咩事
再去同小朋友溝通解釋打人係 ...
我已同左99講左吾可以再打bb, 佢話用手掂下bb咋,仲話我講大話丫,仲叫我難屍夾路,快d搬走拉,我話系bb講架,佢冇出聲,事後我再問多次b痳痳用咩打手定果支竹 ,b話用支竹,b吾會講大話的

複式洋房

sinohk33 發表於 18-3-9 17:10
以後都唔好比99見個仔,老死不來往。
99好痳煩丫,中意就笑騎騎,一吾中意就黑面丫

複式洋房

美之選468 發表於 18-3-9 18:00
報警,不能縱容
尼個老人家好痳煩,我已經吾理佢了,佢講野幾甘難聽都由佢拉,但小朋友整跌野好小事昨,佢塊布自己吾紮實d

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

重點係,99都開聲叫你搬走,即係人地都唔想同你住,點解仲要賴死唔走?
你係想保護自己小朋友既,更加應該立即搬走,否則呢d事只會繼續發生

子爵府

瑤瑤~ 發表於 18-3-9 18:57
重點係,99都開聲叫你搬走,即係人地都唔想同你住,點解仲要賴死唔走?
你係想保護自己小朋友既,更加應該立 ...

係呀,唔搬一定有下次,大家相見好,同住難,上面都有人叫你報警啦,你係度呻冇用。

侯爵府

畀面勳章

學習媽 發表於 18-3-9 18:40
尼個老人家好痳煩,我已經吾理佢了,佢講野幾甘難聽都由佢拉,但小朋友整跌野好小事昨,佢塊布自己吾紮實d ...

佢開到口就搬走啦

大宅

回覆樓主

99都開到口叫你走
咁都仲要夾硬住係99間屋
可能佢忍左你好耐

侯爵府

其實係咪個99特登打你個仔逼你搬走。。。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

學習媽 發表於 18-3-9 18:40
尼個老人家好痳煩,我已經吾理佢了,佢講野幾甘難聽都由佢拉,但小朋友整跌野好小事昨,佢塊布自己吾紮實d ...

其實做人媽媽你都有責任教定仔仔唔可以手多多攪人地d野(你住99屋企知道99唔鍾意就更加要教定啦),唔好講細路仔就係咁好小事
呢d係要由細個開始教,如果你帶仔出街,仔又多手整跌人地舖頭d野,你又同人地講細路仔係咁架啦好小事啫,反而怪店員點解唔擺好d野?(同你而家怪99既道理一樣)

翡翠宮

回覆樓主:

打得有幾大力

呀仔無喊應該吾大力
叫你仔下次吾好手多多

大宅

瑤瑤~ 發表於 18-3-9 23:18
其實做人媽媽你都有責任教定仔仔唔可以手多多攪人地d野(你住99屋企知道99唔鍾意就更加要教定啦),唔好講 ...

小朋友係要教,但好難你講一次佢就會記入心
但呢個奶奶都好衰,教小朋友都唔係用打頭呢個方法

公爵府

由頭到尾似係你引導你個仔講話,而且你無親眼睇到,點可以咁肯定99打你仔個頭。如果你報警,你認為一個2歲半小孩口供可接納嗎,你小孩有被打的證據嗎?真係唔明你嘈乜。99出到聲叫你搬,點解唔搬呀,不如去揾份工做啦。

珍珠宮

Chuchu816 發表於 18-3-10 00:16
小朋友係要教,但好難你講一次佢就會記入心
但呢個奶奶都好衰,教小朋友都唔係用打頭呢個方法
...
係唔會講一次就記入心, 所以要keep住教佢, 當小朋友真係犯錯時, 要適當地罰, 而唔係好似樓主咁講細路仔整跌野好小事, 仲要賴99唔擺好d野囉
做人要識分莊閒, 99已經開聲叫樓主搬走, 肯定已經忍左好耐
唔知樓主點解要賴死唔走, 既然仲要痴99住既, 自己要識do唔好激嬲屋主先得架(可能講得好難聽, 但現實係咁)
當然99打頭都係唔好, 不過我估99唔係認真出晒力咁打, 否則佢個仔唔會淨係摸頭, 應該已經爆喊或者起左樓啦, 可能係細細力0個隻掛

最後都係0個句, 邊個岩/唔岩都好, 屋主都開到聲唔歡迎0係度住, 樓主快d搬走啦

複式洋房

瑤瑤~ 發表於 18-3-9 18:57
你係想保護自己小朋友既,更加應該立 ...
之前搬反外家住左個月,佢叫2我搬反黎,我地諗過搬,但租金實在太貴了,現在公屋租金平又大,哎我應該搬走嗎

複式洋房

瑤瑤~ 發表於 18-3-9 23:18
其實做人媽媽你都有責任教定仔仔唔可以手多多攪人地d野(你住99屋企知道99唔鍾意就更加要教定啦),唔好講 ...
佢塊布掛系房門前的,仔特登定坐車仔時hi到其實冇知,我意思系小朋友整跌野米教下佢囉,惡到死鬧仔又打佢 ,要甘嚴重嗎

複式洋房

Miulo 發表於 18-3-10 00:48
由頭到尾似係你引導你個仔講話,而且你無親眼睇到,點可以咁肯定99打你仔個頭。如果你報警,你認為一個2歲 ...
吾系我引導吧。。。。。。我問仔竹定手 佢話竹wo。。我未做full媽時 ,份工做左十幾年下了好大決心辭職溱b,吾想請工人丫,所以打算b升小一先反工丫

首頁

尾頁

跳至