婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

del

大宅

gobaa49 發表於 18-3-9 17:53
我99真係係好慳好慳好慳,慳到成日屋都存在一堆外賣碗外賣盒等等…
屋企用嘅紙巾都係喺公廁卷返黎,我地唔 ...

一開始知道係掉出黎既面包就唔會攞啦~隔夜唔係問題,而係人地預左掉,就唔會好好存放,點知有冇老鼠小強爬過,有冇混埋其他垃圾?
佢鬧我?我即刻開門走呀,我冇做錯事做乜比人鬧!

大宅

堅持拒絕唔要,佢問你點解唔要,直接答佢唔食人地掉左垃圾桶的包, 你給我,我也只會掉進垃圾桶 。上面jm講得岩, 食隔夜包不是問題 ,而是存放問題。 放咗落垃圾桶都唔放乾淨得去邊!

子爵府

回覆樓主

黑面,唔要,鬧我我鬧返佢轉頭。

紙巾方面自己帶定係袋用。

大宅

回覆樓主:

堅持唔要,佢鬧穫金都唔洗理佢。佢又唔會打你,唔洗怕佢。唔洗因為佢係老人家就要明知錯都要就佢。正如你都唔會迫佢,做人要互相尊重。
我99都好鐘意執野番黎話比我地,我直接話唔會要人地掉出黎既野。佢唔like我都唔會理佢,佢次次都有話我浪費, 我直接答佢:係呀!係呀!我浪費呀!我一次都唔會就範,佢明知冇人會 要,下次就唔會再煩我。老人家就係咁,佢轉向隻姑,結果比姑鬧到反唔到身 而家已經冇再做埋d老土野。所以我覺得要教育下佢地,先要自強。

侯爵府

回覆樓主

叫C6出聲啦。

如果佢唔肯出聲,就留番所有麵包俾C6食,係99特別留給自己個仔的愛心麵包啊。

珍珠宮

我99真係係好慳好慳好慳,慳到成日屋都存在一堆外賣碗外賣盒等等…
叫老公搞掂佢媽啦~ 搞錯! 垃圾桶咩!

sushiroll    發表於 18-11-13 02:00

男爵府

回覆樓主

直接話唔食啦!佢要鬧咪由佢鬧囉。 係唔識欣賞呢啲"高級麵包"㗎啦,佢鐘意食自己食飽佢!

你每次都攞其實比佢覺得你已接受佢呢個做法。 最怕佢第時唔知再執啲咩好嘢比你咋。 係就快拒絕佢, 咪等太耐。 到時佢又會話:"以前你都食㗎, 宜家做乜唔要?" 如果已接受咗佢幾次啲包, 佢再比你時你咪作個古仔話"沉日啲包內發霉。。有蟲。。。之類囉。。。以後唔食。。。"

琥珀宮

咁似我99嘅,佢上星期先比左底叔左嘅蘿蔔糕比我,唔使咁勞氣嘅,轉頭未掉左佢囉

侯爵府

回覆樓主:

我99返大陸試過攞人俾佢既"千年地溝油",佢話人地做廠俾免費俾,黑色ga

我大陸d親戚冇辦法小朋友要食落黎香港買正牌子,我99就俾d甘既野自己老公仔女食!

99唔係窮到冇錢呀~佢年年買對難都4千蚊一年去5-6次旅行架~

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

Huuu 發表於 18-3-15 15:45
我99返大陸試過攞人俾佢既"千年地溝油",佢話人地做廠俾免費俾,黑色ga

我大陸d親戚冇辦法小朋友要 ...

真係好難理解佢地,又唔係窮。。
咁你地最後有冇食到啲黑油?

翡翠宮

回覆樓主:

轉頭掉左佢咪得囉,洗乜同佢長篇大論

侯爵府

gobaa49 發表於 18-3-15 15:53
真係好難理解佢地,又唔係窮。。
咁你地最後有冇食到啲黑油?

個時剛巧tbb電視新聞報道有關地溝油,
99佢立即送左俾鄰居親戚朋友,只留一支1.5公升煮俾62食(62做過膽石手術)

不過還有更多更多塞爆冰箱雪櫃的,
過期係must一定有,
大陸假食材,
自行上山彩摘野,
掉顏色的假藥材……
等等

前排過期發芽綠豆+假陳皮的青皮+不知明涼草,要我地飲……叫c6唔好飲,周圍投訴俾朋友聽,整到外人覺得佢好可憐 新抱蝦佢。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

伯爵府

回覆樓主

話比99聽,佢個仔你C佬上次食完D包之後中左大腸桿菌肚痛不止幾乎要住醫院
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

大宅

就算係幾名貴嘅嘢食,掉左落垃圾桶都唔食得啦

你問下佢會唔會用垃圾桶裝飯食?

你老公唔出聲嘅咩?

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

一定唔會要....要得一次就會繼續比........
佢鬧就鬧飽佢.......學樓上所講...隔離唔係問題.....係存放問題.....垃圾桶入面呀...點會食得架........
叫老公攪掂佢阿媽...

男爵府

Huuu 發表於 18-3-15 18:03
個時剛巧tbb電視新聞報道有關地溝油,
99佢立即送左俾鄰居親戚朋友,只留一支1.5公升煮俾62食(62做過膽石 ...

好正呀,咁62食左咁多年,身體健唔健康先

伯爵府

一開始就唔應該接99麵包

男爵府

同老公講啦,另外同佢講你地唔鐘意食包

珍珠宮

淳熙媽咪 發表於 18-11-12 14:01
好正呀,咁62食左咁多年,身體健唔健康先

62可能一路鬧,一路食

首頁

尾頁

跳至