6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿女近排爆上面既門牙仔。旦我發現佢爆到八字甘..我想問下媽媽們甘樣係咪冇野?
我上網睇又話正常。有d就話大多小小睇牙醫(emoji)(emoji)
女女8個半月依家...

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

我覺得可以等佢大d先,因為第日仲會換牙架
sachuchu 發表於 18-3-10 00:01
阿女近排爆上面既門牙仔。旦我發現佢爆到八字甘..我想問下媽媽們甘樣係咪冇野?
我上網睇又話正常。有d就話 ...

Hello sachuchu, BB上排門牙長出後,呈「八」字向兩旁分開,一般係過渡期,兩邊牙齒長出時,門牙會變得垂直D 。媽媽要觀察日後BB出側門牙時, 情況有冇改善。衛生署建議小朋友出第一隻乳齒後每半年定期檢查牙齒, 到時可以問下醫生。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-3-10 11:03
我覺得可以等佢大d先,因為第日仲會換牙架

我屋企人話生8字牙。嚇到我尼(emoji)(emoji)‍♀️
吾該哂阿☺️

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-12 16:53
Hello sachuchu, BB上排門牙長出後,呈「八」字向兩旁分開,一般係過渡期,兩邊牙齒長出時,門牙會變得垂直 ...

我地今年6月先返健康院1歲檢查
旦係咪去健康院定出面自己搵兒科?
回覆 sachuchu 的帖子

Hello sachuchu, 可以等6月返健康院檢查時, 同醫生姑娘講下BB嘅情況, 如果有需要, 會轉介睇牙醫; BB出左第一隻乳齒後半年內做返牙齒檢查就OK 。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-13 11:44
回覆 sachuchu 的帖子

Hello sachuchu, 可以等6月返健康院檢查時, 同醫生姑娘講下BB嘅情況, 如果有需要, ...

好阿!
謝謝你阿(emoji)(emoji)

珍珠宮

回覆樓主

宜家先啱啱生出來,未可以定論到八字牙。遲下去健康院問下~

複式洋房

RubyYu07 發表於 18-3-14 23:09
宜家先啱啱生出來,未可以定論到八字牙。遲下去健康院問下~

好阿!吾該哂阿(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至