心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

好苦惱....有無媽媽解答下

K1細b,如果想佢留一級,揀幼稚園留定小學留?

當初做錯決定,怕佢小學追唔上,班內有啲同學仔大佢一年......有無過來人指點下我點做。

大宅

Yuko1225 發表於 18-3-10 01:19

要留就提議K1,到小一時對同學嘅友情會深好多,會唔捨得。

男爵府

點解要留班 ?

別墅

SorenLorensen 發表於 18-3-10 01:30
要留就提議K1,到小一時對同學嘅友情會深好多,會唔捨得。

多謝你意見,thx。但K1會唔會唔係咁好?因為同班同學相處左一年,熟落左,升級時全班去左隔離班,自己留係原班,返學放學有時會見到原先既同學仔,還是K3留,原班都升去小一,係唔係都會分開既,咁既情況會好啲?

別墅

cedarcone 發表於 18-3-10 01:32
點解要留班 ?

因為佢比班內同學比較bb,家長日老師都有咁講,而家觀察期,無改善考慮會否留班比較好。

男爵府

假如係我會選擇K1 , 因為年齡仲細 , 佢仲未識得分析前因後果。

加上K1 功課比小一少 , 考試又比較容易 , 上堂比較小一輕鬆。

書包都冇小一咁重 , 如果小一留班 ,就要揹7年超重書包, 好慘 !

同學仔唔同好閒 , 有新同學仔取代 ,適應期唔難的,最緊要重讀一年冇咁辛苦。

男爵府

通常k1留班,會轉埋校,唔會比小朋友知有留班呢件事!

別墅

~phyllis~ 發表於 18-3-10 04:12
通常k1留班,會轉埋校,唔會比小朋友知有留班呢件事!

K1咪即係而家...咁開始要同校長傾傾..轉校應該唔會考慮,因為呢區唔多好學校揀

大宅

Yuko1225 發表於 18-3-10 09:03
K1咪即係而家...咁開始要同校長傾傾..轉校應該唔會考慮,因為呢區唔多好學校揀
...

好學校
小朋友心理緊要定好學校緊要?

大宅

Yuko1225 發表於 18-3-10 01:36
多謝你意見,thx。但K1會唔會唔係咁好?因為同班同學相處左一年,熟落左,升級時全班去左隔離班,自己留係 ...

放心,K1仲細,唔知咩叫留班,同埋心裡仍只有爸媽和老師。樓上講書包問題係good point, 不只揹七年,頭一年仲要係唔夠稱去揹個重書包。話說我女小一時,她說有細粒同學揹住書包唔夠力上樓梯。

別墅

Junjuncheung 發表於 18-3-10 10:30
好學校
小朋友心理緊要定好學校緊要?

我覺得學校好同老師好係好緊要,其次,心理問題多加留意加上解釋我唸可以解決。問題不大

別墅

SorenLorensen 發表於 18-3-10 10:33
放心,K1仲細,唔知咩叫留班,同埋心裡仍只有爸媽和老師。樓上講書包問題係good point, 不只揹七年,頭一 ...

其實我未唸到書包問題,好彩有過來人意見,因為目前我怕他基礎打得唔好,導致升上去會讀得吃力

男爵府

我女幼稚園時有2個同學都因太bb或跟唔上進度, 分別係k1 同k2 時重讀,當時其中一個家長都有問我意見留唔留好,我話如果你想小學讀名直/私校咪留,因果類學校鍾意收大仔大女,唔係的話,我覺得無需要,因大細b 只係年幼的階段先明顯睇到進度的差別,讀到小學,分別唔大,讀到就讀到,讀唔到都係讀唔到,最後佢都係聽老師的提議重讀。。。現在,大家都係中學生了,2個都讀緊b2 學校,成績一般。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

當然k1留班,夾硬升上去又唔明白課堂內容,k1只係填吓色,畫吓線,升上去開始寫字,仲辛苦。

別墅

jwy2 發表於 18-3-10 18:10
我女幼稚園時有2個同學都因太bb或跟唔上進度, 分別係k1 同k2 時重讀,當時其中一個家長都有問我意見留唔 ...

好詳盡,感激,我朋友都係咁講,讀到就讀到,大細b到小學相差唔大,而家暫時為有再觀察下先再下定論。

別墅

aptcan 發表於 18-3-10 19:49
當然k1留班,夾硬升上去又唔明白課堂內容,k1只係填吓色,畫吓線,升上去開始寫字,仲辛苦。
...

明白曬,thx。

水晶宮

回覆樓主:

知唔知讀多1年,除左有醫生開的信,不然要比全錢沒資助,都唔平的,政府只免3年的錢

假若錢對你來說不成問題,那留多1年k1,對小朋友來說差別不太大,但k3留多1年就大影響。

別小看k1,打好個底,練好手肌預備寫字,學習多點的詞彙能理解大人和老師講野,佢識野多左比左佢自信心也大左,無論學習,遊戲也自信,一個有自信的小朋友對佢升上小學時遇問題時較易積極正面處理

相反要在小1留班是1件困難的事,唔係你想就可以的

民房

jwy2 發表於 18-3-10 18:10
我女幼稚園時有2個同學都因太bb或跟唔上進度, 分別係k1 同k2 時重讀,當時其中一個家長都有問我意見留唔 ...
同意"大細b 只係年幼的階段先明顯睇到進度的差別"其實諗番以前讀書年代,都唔會因為出生日期早D的同學成績好D...
個陣邊有大B細B分

男爵府

我大仔係唔同學校重讀1年k1(11月B),因為見到佢同大B發展相差甚遠,男仔又遲熟同女仔無得比。最後重讀嗰年自信番哂黎,小手肌大肌肉發展比別人好,寫字又掂唔駛擔操心,無後悔重讀。

水晶宮

spikenard 發表於 18-3-13 00:16
知唔知讀多1年,除左有醫生開的信,不然要比全錢沒資助,都唔平的,政府只免3年的錢

假若錢對你來說不成問 ...

識人k3留、考到好學校、不過佢本身都叻仔。唔知算唔算你講既大影響

首頁

尾頁

跳至