懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

reallife 發表於 18-3-12 09:16
雖然7月夏天但不要買短衫&短身的和尚袍,我b上年8月出世,剛出世bb頭1,2個月唔會出街,只會留家中開冷氣 ...

想問包被洗唔洗買好厚個d?咩質料岩夏天用啊?

複式洋房

2018復活節勳章

mrssasa 發表於 18-3-11 12:37
唔洗咁快,我下星期9個月都係早幾日先買床

你買邊張呀?_?可以分享下嘛,太多唔知點揀^_^;

複式洋房

2018復活節勳章

Daisywong313 發表於 18-3-11 13:22
我見特價,又係我本身想買個牌子我先買咋
其實係唔洗咁早買

可以分享下買咗邊張嘛^_^;?

子爵府

mavisshek 發表於 18-3-12 20:09
可以分享下買咗邊張嘛^_^;?

0/3baby

大宅

After17 發表於 18-3-12 19:27
想問包被洗唔洗買好厚個d?咩質料岩夏天用啊?

夏天一般就用薄包被,但都要備定一件厚包被預防真係出街餐廳或去健康院搭車等冷氣勁,等bb大d唔駛用包住件包被可以當被冚,bb車出街可以當被冚住,所以可以買多幾件包被替換唔會驚第時唔啱用。

大宅

回覆樓主

紗巾我兩個仔初生都用得好密下
一餐奶一條 嘔奶一條
初生嘔奶都嘔得好密下 我比人奶都一樣嘔
包被其實吾洗好多 薄包被三件
厚二件都夠 因為夏天甘熱遇開冷氣凍用
我自己會遇多兩張細細張既薄被仔
仲有bb磨甲器 我兩個仔都吾係用指甲鉗既
我覺得磨會安全點 初生出世指甲會尖
同bb會成日手隻郁來郁去好易整損塊臉
仲有patpat膏都係必須 初生會痾便便得好密
個patpat會痾到紅哂損哂
我買過好多膏 覺得linola/椰子油 好似最work
比你參考下

大宅

回覆樓主

謝謝甘多位寶貴意見!口腔清潔棉、nipple 清潔棉、水溫計都是必要?

大宅

回覆樓主:

大張嘅多層紗巾要多幾張,用來包住bb瞓覺用,有時嘔奶會容易弄污,一日可能會換幾次,反而方形有帽包被就一至兩張就夠,因為係出街先會用到,初生都唔會點帶出街
(長方形紗巾好似浴巾嗰d容易用過方形包被,新手媽媽會易上手啲)

片裝棉花我冇用過,只用棉花球加熟水抹肚臍,但都係一包就夠用了,之後就主要用紗巾,紗巾我覺得買兩打都唔算多
抹patpat我用純水濕紙巾,抽取式好方便,可以一手捉住腳仔,另一隻手就抽到濕紙巾,方便過用片裝棉花

大宅

hayman272 發表於 18-3-11 22:55
我都係7月生,我暫時只在 Aeon 買左思潔棉四包、紗巾一大條、NUK 洗奶樽液兩大袋(一袋有三包)、NUK 洗衣 ...

奶樽消毒機/深熱針/指甲拑/棉花棒/浴巾可買多1-2條,如果會出街又飲奶粉要買埋保溫壺/奶粉格呢啲

複式洋房

回覆樓主:

我係6月尾呀!暫時買左紗巾兩包,bb床笠套裝,其他好多野都係接家姐2手野,都唔打算買,好似3仔個d,好快會唔岩著 !如果開gp加埋我呀!

大宅

Sisyan 發表於 18-3-16 06:19
奶樽消毒機/深熱針/指甲拑/棉花棒/浴巾可買多1-2條,如果會出街又飲奶粉要買埋保溫壺/奶粉格呢啲
...

請問探熱針買邊隻牌子?百靈牌探額頭果款嗎?

大宅

CCC_234 發表於 18-3-12 16:51
邊間買?

唔知邊間,我媽路過買!

複式洋房

回覆樓主:

我都是7月初,第一胎,只是睇都眼花,請大家指教指教
YAN

首頁

尾頁

跳至