論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請教大家, 菲姐黎左差不多2個月.

今日第一次叫佢自己去街市買送.

我俾左一百蚊佢, 叫佢買LUNCH (FOR 佢同2個女, 同埋今晚晚餐, 3大2小).

佢買完回來, 俾返幾蚊我.

我無叫佢拎收據. 想問下, 叫佢拎收據好, 定俾本部仔佢叫佢每日MARK低D送錢好?

複式洋房

mofish 發表於 18-3-12 11:50

当然收据好,买送久了就会有小动作,有收据自己也唔会多心,大家好

水晶宮

收據只限機印單, 即係超市或某d 凍肉鋪。其餘菜檔、肉檔, 手寫單不可信。另外要有本簿仔寫低買咗d 咩, 每個項目幾錢

wcpcelia    發表於 18-3-17 08:17

大宅

回覆樓主

樓主100蚊 for 3人lunch 加dinner?!

子爵府

一定要佢寫低,receipt 加列開每樣,夾balance
你最好俾清楚指示買乜,食乜,煮乜, 為家人及小孩健康,佢哋揸fit 買餸,個组合好奇怪,我頂唔順!

大宅

koo_koo_0312 發表於 18-3-12 13:14
樓主100蚊 for 3人lunch 加dinner?!

同問,小朋友會否冇肉食?

男爵府

birdbird 發表於 18-3-12 12:08
收據只限機印單, 即係超市或某d 凍肉鋪。其餘菜檔、肉檔, 手寫單不可信。另外要有本簿仔寫低買咗d 咩, 每 ...

好同意呀。之前比個姐姐都呃得我耐。我而家叫佢去百佳買野,仲平過佢去街市買。
我自己在百佳訂露筍,$20有一束,煮到一碟。佢之前,在街市買,claim我$50。佢話每束$25得3條,所以買2束。佢買的粗D,但是就好老好多渣。
總之,我自從這星期要佢去百佳,買餸錢反而少左。
不過,我都想問,假如佢買完野去refund,百佳係咪一定收返張單?

男爵府

育兒性格勳章

回覆 janicetsang 的帖子

我自己去百佳買野,間野會收返我張單或者MARK底己換之類啦。

男爵府

育兒性格勳章

回覆 細姐姐 的帖子

最初用呢個工人,我要佢每日俾單我,每晚都要埋數,覺得好煩,做左3至4個月,係我冇耐性KEEP住每晚埋佢條"買送"數。SO FAR 食物同洗費都叫合理,所以我冇再要求姐姐俾單我。

之後每次俾一百姐姐買"送", 另外要記得晚晚問佢用淨幾多,見唔夠就再俾100蚊,見食用合理就算。

我有時都有叫工人買指定食物,但成日都係我想食A但成個街市都唔見...

水晶宮

bb1027 發表於 18-3-18 13:59
回覆 細姐姐 的帖子

最初用呢個工人,我要佢每日俾單我,每晚都要埋數,覺得好煩,做左3至4個月,係我冇耐 ...

我就係唔想晚晚對數, 所以一星期比一次$500 工人做 market money, 逢星期六對數, 再比 $500 for 下星期.

首頁

尾頁

跳至