想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

火火炎炎 發表於 18-3-22 17:07
因為IVF 太貴喇,冇考慮過⋯
都係諗住試三次iui 唔得就算喇⋯
係咪醫生覺得你AMH 低唔想浪費時間?

其實我本身打算今年開始,跟著做婦科檢查發現朱古力瘤,手術了,自己身痕驗amh好低,今日咪拿拿林看醫生,所以醫生叫我自己試下先,唔得就ivf,我今年29了
我自己想試1-2次iui,唔得就ivf
但其實計計下,3次iui都45k,直接ivf好似仲好甘,不過唔iui直接ivf自己又唔甘心

大宅

Sweetie1990 發表於 18-3-22 16:06
哈哈 好吖 等你好消息
得係萬寧買咋嘛咁岩行過 3x幾最平果隻其實本身前幾日想玩埋啲排卵紙 同一個 ...

Clearblue十字係有少少難睇,有jm話萬秀雷敦容易睇啲或者Clearblue電子嗰隻。祝好孕!

大宅

polkadotbb 發表於 18-3-22 20:54
我c6洗完得0.5ml...好少型態又差,唉

有冇諗住睇中醫試吓調理?

別墅

christycsm 發表於 18-3-22 22:10
Clearblue十字係有少少難睇,有jm話萬秀雷敦容易睇啲或者Clearblue電子嗰隻。祝好孕!
...

我黎緊dd 都諗住買電子果隻再驗

大宅

christycsm 發表於 18-3-22 22:11
有冇諗住睇中醫試吓調理?

佢唔肯呀,就算睇完都唔會飲啲藥

複式洋房

polkadotbb 發表於 18-3-22 20:54
我c6洗完得0.5ml...好少型態又差,唉
我c6洗完都唔係多架我記得~ 不過我知道做運動可改善C6形態架^^
鼓勵佢做多D 運動會有幫助, 另外, 取精時最好隔3天, 咁都會好D呀 加油~~!

複式洋房

chonglulu 發表於 18-3-22 21:49
其實我本身打算今年開始,跟著做婦科檢查發現朱古力瘤,手術了,自己身痕驗amh好低,今日咪拿拿林看醫生, ...
JM唔好太擔心呀~~ 29還年輕! 卵子質量較好的情況, 是會有助成功懷孕, 可參考以下資料:

AMH代表卵的數量,不代表品質
AMH僅代表卵的數目多少,並不代表品質,卵的品質是跟年紀有關係。例如若AMH值很低,但病人年輕卵子品質好,即使卵子數量少還是有機會懷孕;年紀大則卵的品質就比較差了,即使AMH值不錯,但懷孕率還是會受到影響!

如何解讀AMH數值?
抽血即可檢查AMH,一般而言,依平均值來說,年輕女性的AMH值在2〜4μg/l, 40歲以上就不到1μg/l了!但年輕人也有只有1、甚至不到1的,年紀雖然不到30歲,卵巢的庫存量其實已經相當於40歲以上的女性,所以想要懷孕,最好一開始就檢測AMH,若發現數值太低,就不能以年輕人的方法來慢慢做了!

另外, 做3次IUI要45K 咁誇張嗎?~ 我以為私家婦科做一次IUI整個CYCLE 大概是4~5K?
祝JM 好運~! 快點懷上健康小寶寶!

大宅

回覆 luckibabi 的帖子

唔好灰心住~ 等DD 再驗~

大宅

回覆 chonglulu 的帖子

29 都仲未太大 (同我呢D 高齡比...)~ 如果只係剛開始備孕就聽醫生建議試幾個月先~可以同老公一齊食下supplement,改善下身體~

私家做3次iui 應該唔洗45K 吧... 我剛o係仁安做,由day 2 開始計,醫生費、針藥、留精、植入、驗埋血... 唔洗10K呀~ 但當然貴過o係政府做既...

大宅

多謝JM 既資料啊~話時話我好似從來冇驗過AMH... 醫生只照陰超話我卵少...

男爵府

luckibabi 發表於 18-3-23 09:48
JM唔好太擔心呀~~ 29還年輕! 卵子質量較好的情況, 是會有助成功懷孕, 可參考以下資料:

AMH代表卵的數量, ...

多謝你分享呀,我都知道amh代表數量不是質量,但甘年輕低amh我覺得質素都唔方好,係咪應該跟bk d post飲黑豆水/豆漿之類改善質素?
我以為一次私家最少10-12k哦,決心ivf其實都要幾大勇氣

男爵府

火火炎炎 發表於 18-3-23 11:53

多謝JM 既資料啊~話時話我好似從來冇驗過AMH... 醫生只照陰超話我卵少... ...

完全無驗?你有幾多卵?我day 5 total得3粒,灰到呢,但應該食supp只可以養好衣3粒不能增加數量

男爵府

火火炎炎 發表於 18-3-23 11:51

29 都仲未太大 (同我呢D 高齡比...)~ 如果只係剛開始備孕就聽醫生建議試幾個月先~ ...

都係ge.好彩叫做一早發現自己甘差,可以早d做2手準備,多謝你鼓勵

男爵府

回覆樓主

做iui前需要照輸卵管嗎?
好後悔手術無照埋

大宅

冇驗啊... 醫生只叫我驗FSH & LH 咋... 第一次睇呢個醫生佢已經話我卵少... 叫我快d 開始iui...
IUI 前醫生講過下話有2粒卵,好似16mm 咁上下... 你有3粒都叻過我喇~

我都有照過輸卵管呀,唔知係咪必須,但自己想攪清楚有冇塞~

複式洋房

回覆 火火炎炎 的帖子

謝謝樓主JM~~^^ 嗯!! 只要M小姐未來找我, 我都抱住今次成功的希望的哈哈, 過左DD 先算了, 不太大意欲驗了哈哈, 但, 我有做好心理準備的 , 無論什麼結果都好

複式洋房

火火炎炎 發表於 18-3-23 12:48

冇驗啊... 醫生只叫我驗FSH & LH 咋... 第一次睇呢個醫生佢已經話我卵少... 叫我快 ...
我都係check 左FSH, AMH不知道呢, 我的卵巢已開始老化, 所以醫生都希望IUI幫到我;

IUI 前有做好各樣需要的檢查, 包括照輸輪管檢查啊~
另外, 我的卵子數目同樓主差不多, 我也是吃排卵藥後, 只有兩粒夠大有機會懷孕啊, chonglulu JM有 5粒很多呀
我都想返去29歲呀!

大家加油~! 一起好孕! 成功在望

複式洋房

火火炎炎 發表於 18-3-23 11:53

多謝JM 既資料啊~話時話我好似從來冇驗過AMH... 醫生只照陰超話我卵少... ...
^^ JM 不要太在意醫生說些什麼, 因為現在抓緊時間便好, 為自己盡力增加懷孕便好~!
希望個天幫下我地啦哈哈哈, 一齊懷BB 就好啦~!

大宅

我都想同你今個cycle 一齊 bingo,都想返番去29歲呀~~~

大宅

回覆樓主

第一次 IUI 化學左 ! 隔左幾個月 終於可以再做 第二次 iui , 岩岩食左4 日排卵藥 , 聽日食埋最後一日 , 星期一先再覆診 , 我估要補多個幾星期針!

都係搏下, 始終係用藥物將 d 卵打大.....

首頁

尾頁

跳至