想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

chonglulu 發表於 18-3-23 20:50
其實痛個下要挨幾多分鐘?比鴨嘴辛苦?

JM您好,我都唔記得day 幾照輸卵管了
我記得過程唔係太辛苦,都無咩痛,還好的啊,放鬆便好

複式洋房

chonglulu 發表於 18-3-23 20:50
其實痛個下要挨幾多分鐘?比鴨嘴辛苦?

照輸卵管印象中係大概5分鐘左右? 差不多吧,最多10分鐘。

大宅

luckibabi 發表於 18-3-23 21:41
私家都要等超過半年 好誇張啊~ 果然名醫是不一樣呢~ 我公家做iui也無血 & 無乜痛呀
...

我排 公家 排左 2 年幾, 要今年 9 月先見第一次 ! 由廿幾 等到 三十 , 最驚見完醫生 又要驗呢樣 驗老樣 先話開得針 ..... 再等 都唔知 40 前生唔生得出 !

iui 都係萬幾, 兩萬內搞掂! 都仲應付到.... 無奈多囊唔係個個月黎經, 一次失敗 可能又要等 好幾個月 先有得再試!

大宅

chonglulu 發表於 18-3-23 20:48
E.即係可以thru翹康book?我以為得tst/大圍兩邊book添

我果陣 大圍, TST , 翹康都問 ... 睇下邊個期快 !

其實翹康 似係 仁安嘅 子公司 , d 醫生好多仁安出黎 兩邊做.... 上網check 下就知.....

複式洋房

Joey1088 發表於 18-3-24 07:47
我排 公家 排左 2 年幾, 要今年 9 月先見第一次 ! 由廿幾 等到 三十 , 最驚見完醫生 又要驗呢樣 驗老樣 ...

JM您好~ 這條路真的不易行呀,祝您今次成功啊!同埋您要記得放鬆心情啊 好孕好孕跟著您

大宅

luckibabi 發表於 18-3-24 11:12
JM您好~ 這條路真的不易行呀,祝您今次成功啊!同埋您要記得放鬆心情啊 好孕好孕 ...

嗯嗯, 祝大家成功生個健康小寶寶!

複式洋房

christycsm 發表於 18-3-13 10:20
iui後醫生會開白色波波既塞藥俾你,其實iui後我就覺得冇乜特別,第二日都如常返工。不過我做咗3次都失敗咗 ...
Me2 第1次做 第五日 完全無特別感覺

複式洋房

chonglulu 發表於 18-3-23 12:42
做iui前需要照輸卵管嗎?
好後悔手術無照埋
要照完先做會安心d 確保問題不出自你但好好好好痛!痛到喊出黎

複式洋房

回覆 luckibabi 的帖子

睇晒十幾頁 見大家都在等待好漫長同無聊。 我好想加入

我備孕兩年 新年個個月想做 但醫生已收針
今個月立即開始
食藥5日打兩枝針
打完破卵針21號放
而家D4 雖然生活正常 但日日都會諗
又覺得機會好微
反應唔強烈時又覺得應該唔成功
哎呀 好想日子快點過 唔得就試第二次
醫生話5號自己驗 係咪真係早少少驗都唔得?

呢排唔敢做運動(平時都會跟YouTube做)
又肥左 每日塞藥最痛苦
希望認識多d同路人 側邊d朋友都係自然 傾唔到
未成功又唔想周圍講

大宅

Mmmmmmk 發表於 18-3-25 09:45

咁早期應該就冇乜感覺既,好多人自己有咗都唔知啦!俾啲信心! 希望你一次就成功!

大宅

Mmmmmmk 發表於 18-3-25 10:27

我今日排卵後D13 只有紅d 淺線...睇黎要準備第二次IUI 好想喊
為左bingo 呢幾年真係放棄左好多野....

複式洋房

JM您好啊!歡迎您的加入!有同路人一齊傾下其實真係好好多呀

我今日係植入後day 13, 體溫由尋晚開始已降低左了,睇黎M小姐很快來報到呢,所以,雖然植入後的晚上有感覺,但有感覺真的不等如成功或失敗,所以樓主講得很對,唔去套症狀、感覺,那是對的;

只是,有時真係好難控制自己唔去注意自己身體有什麼變化呀,畢竟係有做人工植入,大大加大了期望呢~~

直到尋日,都係抱希望的,但昨晚和今朝量的體溫,都好清楚同我講左這個月失敗了呢,也沒有奇蹟可期待了。雖然稍有點失望,但繼續努力吧,說不定下個月就成功了啊

第一次做iui, 醫生無俾小白球我塞藥,可能都減低左我既成功率。。好難唔咁諗

諗住隔兩個cycle 先黎第二次iui, 4&5月就自己來努力一下吧 祝JM 成功懷上BB, BB痴實實

複式洋房

ice_lsy 發表於 18-3-25 10:54

我今日排卵後D13 只有紅d 淺線...睇黎要準備第二次IUI :thi ...

JM 您好呀~ 那我們應該差不多同時期做的iui呢,唔好灰心啊,眼淚留返Bingo左之後吧

每個月都有一次機會,機會還是多得很的,只要不放棄,繼續抱希望便好,等著BB吧

複式洋房

Mmmmmmk 發表於 18-3-25 09:45

是到化驗所照的?怎麼痛這麼厲害 。。辛苦了啦~

可能人人的情況不一樣呢,但這項檢查是必須的,所以痛也只能忍了~

我就沒太痛呢,一下子檢查也過去了呢

男爵府

食藥會令人肥嗎?

大宅

luckibabi 發表於 18-3-25 11:46
JM您好啊!歡迎您的加入!有同路人一齊傾下其實真係好好多呀

我今日係植入後day 13, 體溫由尋晚開 ...

JM 難得你心態咁正面你會好快夢想成真的!
老公琴晚安慰我說,因為我哋個BB 特別精靈,所以辦手續到我哋家庭要耐少少哈哈哈,我覺得咁樣講好可愛。JM 你嘅BB 一定都係因為咁手續耐咗少少呢

祝你早日bingo 啊!

複式洋房

哎呀可能聽日會有驚喜呢不過我地真係唔好灰心 傷心一陣好啦~~~
再接再厲 希望你成功!!

失敗後其實可唔可以下cycle立即再來?

大宅

歡迎加入啊~
呢度有大家互相鼓勵同支持,希望日子快過啲

JM 剛植入完,冇感覺應該係正常吧~人人懷孕反應都唔同,放鬆啲唔好諗咁多~

我都覺得日日塞藥好痛苦啊⋯不過運動應該可以做嘅,唔好太劇烈就得~

我個醫生話植入後14日可以驗呀~

已經做哂可以做嘅事,現在等個天睇下幸運降臨我哋身上未啦~

複式洋房

回覆 chonglulu 的帖子

都唔會既~~ 只係做完iui唔敢做太大動作 都無乜運動了

複式洋房

回覆 火火炎炎 的帖子

Hello hello :)無錯 每日睇睇大家的進展
知道有人一齊努力緊
總覺得無咁孤單
係度可以暢所欲言

首頁