單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

我是單親未婚媽媽, 女兒出世紙上是跟父親姓, 現2歲, 我想為女兒向男方爭取生活費,
是否男方話無錢,亦冇工做,冇收入証明, 無樓 ,
什至乎可能有$只係唔會俾個女生活費,
有冇jm 可分享處理方法及過程

珍珠宮

是的,樓主,如佢咩都無,或破產,你叫佢比咩呢?揾咩比你呢?
佢要交財政REPORT比法官的,佢報咩都無...你打官司都無用啦...WASTE MONEY

大宅

回覆樓主:

我也是未婚媽媽,我女兒爸爸係警員才追到生活費,法庭沒有判給我,我當時申請法援追生活費,我跟你說你去追也没有用,因為法援不會做一些沒有把握的仗,因為我女兒爸做政府工,佢可直接用政府過數俾我女做生活费,才肯批我法援告賤人。如果男友不是做政府工作,佢唔俾錢,真係吹佢唔脹。

大宅

回覆樓主:

還有你由申請法援我搞了成年,文件,等佢批選擇律師,再出傳票通知男友。再由律師跟他雙討停外和解等等都有排搞。再上庭你要面對男方不合作,又再排期都是時間。我記得當年個賤人要俾2十幾萬。堂費和我的律師費。

珍珠宮

meili250 發表於 18-4-11 17:29
還有你由申請法援我搞了成年,文件,等佢批選擇律師,再出傳票通知男友。再由律師跟他雙討停外和解等等都有 ...
正確,我同你一樣,如果唔係政府工,打黎都哂錢...我也是經LEGAL AID的...
對方唔合作,搞左我2年..

子爵府

meili250 發表於 18-4-11 17:21
我也是未婚媽媽,我女兒爸爸係警員才追到生活費,法庭沒有判給我,我當時申請法援追生活費,我跟你說你去追 ...

想問你點解法庭當年無判男方比任何錢你既?
我只想要一個健健康康既bb就足夠 ...

大宅

vivianbabywai 發表於 18-4-15 03:41
想問你點解法庭當年無判男方比任何錢你既?

我們没有結婚,法庭只判男方給孩子生活費。

子爵府

meili250 發表於 18-4-15 21:02
我們没有結婚,法庭只判男方給孩子生活費。

嘜無結婚就唔會判生活費比女方?

大宅

vivianbabywai 發表於 18-4-16 00:20
嘜無結婚就唔會判生活費比女方?

係呀

珍珠宮

好睇個官的,如女方有野做,通常比生活費仔女,UNLESS 男方願意比女方贍養費...

子爵府

Macusmama 發表於 18-4-16 09:35
好睇個官的,如女方有野做,通常比生活費仔女,UNLESS 男方願意比女方贍養費...
...

因為我自己本身有做野,但我都照問對方拎錢,律師都話要得官判睇下比吾比。

珍珠宮

vivianbabywai 發表於 18-4-16 13:41
因為我自己本身有做野,但我都照問對方拎錢,律師都話要得官判睇下比吾比。
...
係呀,好睇雙方的FINANCIAL STATEMENT...

子爵府

Macusmama 發表於 18-4-16 14:38
係呀,好睇雙方的FINANCIAL STATEMENT...

但依家對方一直逃避

珍珠宮

vivianbabywai 發表於 18-4-16 15:06
但依家對方一直逃避
咁你離左婚算係咁,唔係佢一拖你,你咩都申請唔到.如佢做私人公司,唔好WASTE MONEY去打官司了...WASTE MONEY & TIME
我有朋友,有小朋友,前夫做私人公司,佢無比錢...話無做野,+破產,你耐佢唔何,無錢比你,比條毛咩...

就算有,佢可以放在一個不是自己名字的ACCOUNT,你CHECK唔到...
又可以攞哂ALL CASH出來...
算啦,靠自己做工啦...小朋友揾社工安排讀FULL TIME CHILD CARE...去到8點的..

子爵府

Macusmama 發表於 18-4-17 09:30
咁你離左婚算係咁,唔係佢一拖你,你咩都申請唔到.如佢做私人公司,唔好WASTE MONEY去打官司了...WASTE MONEY ...

我自己有做野既,同埋對方係做政府工,律師話易追啲。

珍珠宮

vivianbabywai 發表於 18-4-17 14:07
我自己有做野既,同埋對方係做政府工,律師話易追啲。

易追D...你同律師無比一個協議佢? 叫佢係庫房出錢比你..
如果無,等佢無比3個月錢,你可以申請庫房出錢比你的...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

chumug1117 發表於 18-3-12 15:40
我是單親未婚媽媽, 女兒出世紙上是跟父親姓, 現2歲, 我想為女兒向男方爭取生活費,
是否男方話無錢,亦冇工 ...
根據你所講佢唔使比,都無能力比,只是講佢有無本心.

子爵府

Macusmama 發表於 18-4-17 16:05

因為我下個月先上第一庭 對方今個月開始唔肯比錢 我律師寄信比佢又唔肯收 律師話到時再同法庭申請命令

珍珠宮

vivianbabywai 發表於 18-4-18 23:05
因為我下個月先上第一庭 對方今個月開始唔肯比錢 我律師寄信比佢又唔肯收 律師話到時再同法庭申請命令
...
再唔係,SEND信比佢HR,上司..
比壓力佢...我前夫也一樣...

子爵府

Macusmama 發表於 18-4-19 09:46
再唔係,SEND信比佢HR,上司..
比壓力佢...我前夫也一樣...

政治部門都可以send信比佢上司 我係怕send信比佢上司會影響到佢份工咋

首頁

尾頁

跳至