婆媳關係

跳至

首頁
34567...14

尾頁

禁止訪問

翡翠宮

回覆樓主:

我係你真係會分手
你好人好姐何必同佢地糾纏
而家D人長命,呢D煩惱可以持續另外50年

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

XYN 發表於 18-3-17 01:43
結論係,其實我都係得個up 字,結婚係我up, 一家三口都係我up出黎。
好有可能所有野我都係比人呃。
好有可 ...

其實你都係三十歲,呢個男人係死局,你有無諗過放手? 點解你要攬炒?你係咪又真係愛到佢可以犧牲所有野而毫無怨言呢?呢個男人太複雜啦,放手,放開所有啦。。。。為他人既煩惱而煩,仲要係解唔到既死局,及早跳船啦

男爵府

結論係,其實我都係得個up 字,結婚係我up, 一家三口都係我up出黎。
好有可 ...

一個老生常談的道理:要人改變係好難嘅事,改變自己嘅想法同期望還來得容易。聽落好似好消極,但現實的確如此。

你現在的狀況,就好似夾硬著一隻唔啱着鞋,你一係就將就一係就放棄。好似前面d jm講,呢個係一個package,你愛呢個男人就要包容一切,接受唔到就無謂同佢一齊。

子爵府

回覆樓主

純粹覺得你好勝
就算俾你迫到結婚又點?估計都離婚收場

淸官難審家庭事,阿嫲要1,2干直頭抵到爛
收留兩嫲孫既家庭頂唔順自然會趕佢地走
你理咁多做乜.....話唔定10幾年後果個家庭接收埋個孫.....等個初生大左就可以一齊玩,有個伴...

子爵府

Natalie625 發表於 18-3-17 08:38
純粹覺得你好勝
就算俾你迫到結婚又點?估計都離婚收場

除左好勝我都諗唔到其他。
佢個仔要變壞要殺人放火,講真,都唔關你事同唔係你責任。佢冇叫你做後母要負責教化佢。
所以我唔明點解你要諗咁多野黎煩惱。嫲嫲要攬住粒孫咪由得佢,就算要管都係佢阿爸,唔係你。
你淨係諗喱個男人跟唔跟得過就算啦,如果有個仔而你包容唔到嘅,就一早放手走人,唔係同佢鬥長命,浪費自己時間。

子爵府

little06 發表於 18-3-17 08:48
除左好勝我都諗唔到其他。
佢個仔要變壞要殺人放火,講真,都唔關你事同唔係你責任。佢冇叫你做後母要負責 ...

就係,仲要迫左4年都未結,個男人會有幾愛?
樓主都30了,再拖落去真係累鬥累

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

好有可 ...

我睇你講咁多
只覺得你自尋煩惱,聖母上身
又唔係你個仔,又未係你老公
你拿c上身為咩?証明自己好勁?

我係你就一定唔會踩落呢堆蘇周c度
你男友又唔係條件好,又有個仔又有個麻煩阿嫲,明知成件事煩,你都係死要呢個男人
如果你話為左愛,咁冇嘢好講
但你諗下值唔值啦

侯爵府

畀面勳章

XYN 發表於 18-3-17 00:22

感動終於有人睇得明。

"咁樣養佢法,到佢十幾廿十歲我真係無辦法同呢個小朋友生活。"你諗到咁遠仲乜,可能個男人都冇打算同你過人世,所有野係你迫佢,仲要迫佢都未娶你,不如你返來現實先,你身份係乜,人地屋企事同你無關,你唔接受可以選擇唔同個男人一齊,不是迫人地成家聽你點!其實你除左lee個失婚冇用男人係咪冇其他選擇?

大宅

回覆樓主:

你老公根本都有問題
可能接個仔返嚟只係佢阿媽想要返個孫
佢自己根本冇意識去負呢個責任
唔專心湊仔仲出去溝女
教唔掂個仔淨係識同條女呻又唔搞返掂
我勸你都係快啲識過第二個啦
呢個男人太複雜

大宅

回覆樓主:

如果個細路真係入咗男童院
對佢嘅心理其實係一種傷害
何況近朱者赤近墨者黑
男童院入面嘅係一啲咩人你知唔知
反叛 犯事 失蹤唔返屋企 邊青
九歲入男童院 我真係想像唔到佢會喺入面學咗啲咩
你覺得去兒童之家去男童院對個細路有幫助
萬一冇呢? 萬一 你呢個提議仲衰過佢痴喺嫲嫲身邊
後果係咪你嚟負責? 你孭唔孭得起

侯爵府

回覆樓主:

庸人自擾,唔關事嘅人咁多事,無人會多謝你囉。

子爵府

回覆樓主:

人哋都冇話要你,你諗10幾年後做乜?

大宅

樓主, 你去睇下醫生啦~你精神真係好有問題,

一時又話小朋友成PAT泥,
一時又話個小朋友識驚嫲嫲要早D返屋企~

睇到小朋友將來一定唔好,
但又睇唔到自己現在境況。

其實你自己都知個男人有幾好啦~
可必再執著落去呢?

你一個人執著, 令到所有人唔開心,
睇得自己咁重要做咩呢~到頭來你其實什麼都不是,

就咁睇你講野~你放到自己最大,
你想個小朋友好, 要咁樣做先岩
你想結婚, 你想自己一家三口,

咩都係你自己想咋~

男爵府

lazymuimui 發表於 18-3-13 12:39
臨臨又係個後母要個C6爭返黎

我都係諗起佢

子爵府

XYN 發表於 18-3-17 00:22

感動終於有人睇得明。

原來係咁
睇完有少少意見,啱睇就睇,唔啱睇可以skip
1.其實三個入面你係有行動力嗰個,你都係出發點想關心個小朋友,但亦想佢唔再係你和男友和男友媽關係嘅負面影響

2.男友媽似乎很有自己一套,不願改變,也害怕你哋改變個小朋友

3. 已試過自己教或找人介入,但成效不長

4. 其實個小朋友都係有受教的一面,不過男友媽一介入就歸零,但其實佢係可教得到唔係絕望哂

意見:
1. 你不要直接介入直接對小朋友,減少和佢面對面接觸,例如,放工唔好去男友佢哋一齊,要求男友睇完仔早啲返,又或隔日或分返一啲日子去仔和佢媽嗰邊,或和妳二人世界

2. 影響男友去做嘢幫佢個囝。對男友就由佢呻,支持佢明白佢難做,之後俾少少意見,佢跟就跟,唔跟就算。先放你兩個關係在先

3. 同男友媽客套啲,唔再理佢教孫係點,唔再睇唔過眼

4. 放棄三人合作的路線,但鼓勵男友找人直接幫個小朋友,遊戲治療又好,社工,輔導又好,九歲其實慢慢長大,正常開始有自己意見。寧願幫個小朋友本身,等佢自己學到判斷咩應該做,咩唔應該做。得就擴闊埋佢社交圈子,例如唔知可否以成績做藉口,等佢去吓社區中心,群返啲正面嘅人。當然,以上都係勸男友出面去做,佢唔做的話,你都要學放手

5. 我覺得你要集中精力自己開心,搵錢,同男友兩個人關係。呢啲搞好咗,先有餘力搞其他㗎。

6. 若都有機會見個小朋友,就當住佢路人甲先,只係禮貌對佢先,因為引來男友媽嫉妒只會令個小朋友成磨心。之後情況真有好轉先算。

大宅

好有可 ...

錢入你儲存户口先有用啫, 佢自己開户口投資基金,錢咪又係幫自己儲遲早自己袋返 ,d錢留俾個仔都得啦~開個户口似扮同你有將來氹足你4年跟佢,實証你得到咩呢? 放手啦~

首頁
34567...14

尾頁

跳至