婆媳關係

跳至

首頁
45678...14

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

XYN 發表於 18-3-17 15:37
多謝你打咁長篇既支持同鼓勵,我啱睇吖。
而家佢地個情況係介入緊家庭社工。
治療果啲其實都做緊。

唔駛客氣,我只係路人甲,你先係當事人辛苦嗰個
其實社工輔導嗰啲係有好多派別,質素也很參差嘅,真係唔少人轉咗好多個先搵到啱的那個,我都再多口建議,係因為我見你都唔忍心個小朋友變到咁,所以提議佢去做遊戲治療(可以找香港家庭福利會,有個別嘅社工專門去做,好似ywca都有),希望你唔好介意我又重覆提議。其實最應緊張係小朋友直系親人嘅
無論件事點,都祝福你有出路 ,唔駛在夾在中間唔上唔落無計可施咁啦

禁止訪問

子爵府

XYN 發表於 18-3-17 15:42
咁假如真係有10年後?
佢點唸我當然算計唔到。
但我講得好明白我同佢係要組織家庭,咁唸到10年後有咩問題

你條佬真係肯同你結婚先講啦

大宅

XYN 發表於 18-3-17 15:42
咁假如真係有10年後?
佢點唸我當然算計唔到。
但我講得好明白我同佢係要組織家庭,咁唸到10年後有咩問題

10年後, 個小朋友都成人黎19歲啦~你要諗咩?

大宅

XYN 發表於 18-3-17 15:41
其實就算入男童,定接黎自己教,都係有變數。
無話咩唔咩得起。

自己教起碼盡力無愧於心
你叫佢入男童院
而加佢老豆死左呀?
自己養唔掂就掉俾政府
有你呢d後底拿又係慘過做孤兒
成日同老公打毒針
好心你咪理啦
由得人地個仔同自己呀嫲一齊啦
將來係龍係蛇都唔關你事
你少出埋d非人招數啦

大宅

anyuser18 發表於 18-3-17 15:44
唔駛客氣,我只係路人甲,你先係當事人辛苦嗰個
其實社工輔導嗰啲係有好多派別,質素也很參差嘅,真係唔少 ...

認同你!
除左呢啲,仲可以比小朋友參加多啲密集啲嘅活動,緊密啲嘅活動小朋友會學到同人相處嘅方法,佢覺得同人相處唔黎,就可以趁機教佢。
遊戲治療就可以處理返深層問題。

子爵府

XYN 發表於 18-3-17 16:22
回覆 anyuser18 的帖子

唔介意, 好多謝你添.其實係咪我太多事?

我覺得係關心則亂,都無話太唔太多,而係自己又是否承受到個壓力,同埋你係隔山打牛,好多時變咗吃力不討好,所以就算好想幫都唔知可以再做乜咁嘅情況。睇嚟你都已經為件事精神緊張到一個影響到自己心情嘅點,我覺得要先照顧自己先,鬆下減少見面和衝突一排,等自己無咁累和蹦緊,再逐步睇吓做到咩啦

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

樓主,其實未必要去到保良局,香港仲有一d院舍,寄養家庭之類既服務;同時真係唔認同老人家既湊法,就一刀切,唔好俾佢見,再絕d就申請禁制令。阿嫲永遠無得同父母(你係繼母都親過佢)爭撫養權;除非你地真係虐兒。只要你地夠狠心,唔使佢幫手湊…就真係無問題。而且小朋友已經係小學生,學校老師,社工點睇?會幫忙嘛?
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

chowqv 發表於 18-3-19 08:22
樓主,其實未必要去到保良局,香港仲有一d院舍,寄養家庭之類既服務;同時真係唔認同老人家既湊法,就一刀 ...
1. 樓主同男朋友未結婚, 何來有繼母呢個稱號!

2. 如果係社署個case file裡面有寫明祖母是照顧人之一, 佢就有權照顧! (爸爸是擁有撫養權) 我諗當初個老豆爭取撫養權時, 個官都考慮到有祖母照顧才會增加機會!

禁止訪問

大宅

樓主,其實未必要去到保良局,香港仲有一d院舍,寄養家庭之類既服務;同時真係唔認同老人家既湊法,就一刀 ...

嘩,好大官威,唔認同湊法唔俾親生亞嫲見?!?!要出聲都係個親生老豆出聲啦,你估樓主真係親生亞媽呀,女朋友咋,輪都唔輪到個女朋友出聲啦

子爵府

繼母?邊個係?註左冊先講啦
仲有如果小朋友一路由嫲嫲湊開,就算阿嫲同爸爸對薄公堂都未必輸,個官會考慮多方面,由其小朋友意願

水晶宮

回覆樓主:

就算樓主唔係繼母,嫲嫲就算對簿公堂,都未必搶到撫養權…除非親父自己放棄。
如果咁易,之前既小妹妹2兄妹就唔會俾虐,一個至死啦。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

chowqv 發表於 18-3-19 23:02
就算樓主唔係繼母,嫲嫲就算對簿公堂,都未必搶到撫養權…除非親父自己放棄。
如果咁易,之前既小妹妹2兄妹 ...

如果個阿嫲肯告未必冇得爭
而且樓主呢件事上好明顯個仔既老豆都未必想湊返自己個仔!你睇埋樓主之前既po就知

如果個男人肯自己湊使搞咁多野?個男人都未必想呢個女人教囉
老豆有撫養權,佢要湊返個仔同樓主組織一個新家庭會好難?個男人肯的起心肝做就乜都搞掂啦,樓主講到阿嫲湊狗咁湊孫,個男人冇眼睇?個男人唔知?知又唔做?我都好想知

正如臨臨咁,打死佢既就係所謂既親生老豆

水晶宮

Natalie625 發表於 18-3-19 23:53

如果個阿嫲肯告未必冇得爭

臨臨係一個case;我親眼見過,阿仔既同學,個阿媽唔理(單親,跟阿媽姓氏),出世到入小學,都係婆婆湊,同住;婆婆病咗入院幾多日,個小朋友就餓住肚幾多日,得水喉水飲黎頂肚(可以想象平日佢有幾慘)。之後學校出面,幫個小朋友搞入住院舍,個阿媽反對,個婆婆都無辦法…最後(當然有人出到絕招),個小朋友先可以有個安身立命既地方。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

chowqv 發表於 18-3-20 00:23
臨臨係一個case;我親眼見過,阿仔既同學,個阿媽唔理(單親,跟阿媽姓氏),出世到入小學,都係婆婆湊, ...

原來你知有呢D個案...咁個阿媽好定婆婆好?
臨臨同你知既case都係親生老豆阿媽不及嫲嫲婆婆!

樓主呢單又點?冇人知跟嫲嫲好定親老豆+個冇乜口德既後母好!
想樓主諗下就算老人家教得冇咁好都唔好用狗黎形容人地個仔!

冇話D乜,其實主導權係老豆度,老豆唔做樓主緊張D乜?

首頁
45678...14

尾頁

跳至