婆媳關係

跳至

首頁
56789...14

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

個小朋友好可憐

樓主,你應該另外見社工,坦白講你的擔心同見解,你都好需要情緒支援

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

Natalie625 發表於 18-3-20 00:30
原來你知有呢D個案...咁個阿媽好定婆婆好?
臨臨同你知既case都係親生老豆阿媽不及嫲嫲婆婆!

我既角度,阿媽固然唔好,要留住個仔只因為d錢(食阿公);阿婆都係寵;小朋友入咗院舍,睇到係新既一個人,有人教,有飽飯食,真係乖咗好多。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

chowqv 發表於 18-3-20 07:22
我既角度,阿媽固然唔好,要留住個仔只因為d錢(食阿公);阿婆都係寵;小朋友入咗院舍,睇到係新既一個人 ...

我朋友個細佬一樣係院舍湊大,大左咪一樣販毒,依家仲坐緊監

其實好睇小朋友心理質素

而且教小朋友我認為係父母既責任!!!
點解從來冇講個男人?呢個男人先係最有問題

子爵府

XYN 發表於 18-3-12 18:30
今次已經係第二次比社工call,要約見。
一路以黎呢個長輩已經係小孩面前講好多莫需有罪名。
話我地虐待,唔 ...

我身邊都有由阿爺湊大,兩姊弟同阿爺相依為命,細個去佢屋企玩,佢細佬真係勁曳..
但大大下已經改善左好多,早幾年阿爺去,佢地勁傷心,平時又考順。
依家兩個都已經成家了,好幸福

依家好多人都好涼薄,永遠只睇到人地缺點再放大
其實一個老人家湊小朋友已經好辛苦,善意教導冇問題。但點解又要做到搶走個孫,又點點點...
入院舍教會變好,係你一相情願,係咪院舍出黎一定好?我可以答你唔係!

翡翠宮

樓主拜託你放過呢家人, 真係好Q煩你

伯爵府

回覆樓主

靜係將所有責任推落個老人家到!好多老一輩點會教得掂而家D細路呀,佢地嘅心態基本係有飽飯佢食但求佢身體健康嘅!其實個問題最大係個細路老豆,根本由頭到尾都睇唔到佢自己有心去教

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

XYN 發表於 18-3-20 20:51
其實你地成日講呀嫲點好點好,又有無唸過個細路有ADHD, 老人家無正視亦無能力正視呢個問題。
我重申多一百 ...

我睇完仲火,咁既男人真係廢,廢,廢!
阿媽肯back up就簽?乜道理
呢個男人簡直害左自己個仔
咩叫阿嫲肯承諾你地就放手?你要一個老人家承諾乜?長命過阿孫?咁老豆就可以同你雙宿雙妻?

老人家叫你地放低一兩千又係錯!我覺得真係錯,起碼一兩萬啦根本阿嫲做乜你地都唔順眼

子爵府

XYN 發表於 18-3-20 20:58
不如我話你知點解,我都係最近先發現,原來當初離婚,係個老人家拍心口話會做back up, 咁個男人先夠膽簽字 ...

呢D都係個男人講既姐,冇人知事實係點

AnywayADHD 唔係行高壓就得,係要付出極大耐性,今晚東張西望有訪問,你可以睇下

如果真係為你個繼仔好,請唔好再講阿嫲乜乜乜,又放去寄宿等...請好好三個坐低傾,就算俾阿嫲鬧都要頂,呢個係佢做人老豆既責任!而你決定嫁俾佢咁你亦要分擔
請做返個負責任既老豆,繼母

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

Natalie625 發表於 18-3-20 21:06
我睇完仲火,咁既男人真係廢,廢,廢!
阿媽肯back up就簽?乜道理
呢個男人簡直害左自己個仔:ange ...

嘩你講中晒我心聲!喱個男人廢到不能!好似自己搞出黎嘅野其他人都有責任咁。
當初點解同前妻離婚?佢阿媽叫嘅?佢叫就聽話嘅?係咪太好笑?

子爵府

XYN 發表於 18-3-20 21:27
呢個咪就係問題,根本老人家無辦法作出承諾,咩唔起個孫,點解要爭?點解要扮到好似好偉大咁?

其實佢真 ...

1)有感情
2)你地俾唔到信心佢

你老公先係擁有撫養權,樓上Jm 有舉例話要其他人爭都爭唔贏,你老公係咪真係想?
你地又係咪真係 ready 去湊一個adhd既小朋友?唔好再輕易掉佢去院宿,adhd 既小朋友比較固執,真係會有陰影

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

XYN 發表於 18-3-20 21:41
其實我都知我真係好一塔胡途,多謝大家收睇

大家都係女人,你自己好好諗清楚值唔值得嫁...唔好嫁左先後悔

子爵府

XYN 發表於 18-3-20 20:51
其實你地成日講呀嫲點好點好,又有無唸過個細路有ADHD, 老人家無正視亦無能力正視呢個問題。
我重申多一百 ...

邊個要你執爛攤子叫
呀?係你自己中個頭埋去咋喎!

珍珠宮

lazymuimui 發表於 18-3-13 12:07
回覆 XYN 的帖子

點解個細路會咁?好明顯係生佢出黎既父母冇好好照顧佢,

好認同
最錯係父母
當初父母無教好小朋友,無盡父母責任去教養小朋友,無建立親子關係,小朋友點會有「家教」

男朋友媽咪無講錯,男朋友當初唔理個仔掉比嫲嫲湊,自己掛住去溝女,完全無盡父親責任

到個仔開始大有以為可以輕鬆接手真係天真到.....
當初無理個仔,依加話想理個仔,個仔睬佢先奇,仲要加個惡毒女朋友路人甲,高壓手段對個小朋友

成日講十年後十年後,十年後個小朋友已成年,唔返工咬綜援都唔關惡毒路人事
嫲嫲最緊張個孫仔又偏搶走,惡毒到咁既路人甲....
求樓主你放過兩嫲孫.......

首頁
56789...14

尾頁

跳至