想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

結左婚快5年了,到現在我都未能同老公成功行房,應該說我從來沒有性行為,因我有性障礙---陰道痙攣

陰道痙攣[size=15.008px]是一種影響女性[size=15.008px]性行為[size=15.008px]能力的病症。可發生於各種形式的[size=15.008px]陰道[size=15.008px]插入中,包括性行為、[size=15.008px]衛生棉[size=15.008px]檢查、[size=15.008px]婦科[size=15.008px]檢查中的陰道插入。陰道痙攣是一種[size=15.008px]恥骨尾骨肌[size=15.008px](有時又稱為PC肌)的條件反射行為。[size=15.008px]反射導致陰道內壁肌肉突然猛烈收縮,從而使得包括[size=15.008px]性交[size=15.008px]在內的任何陰道插入行為產生疼痛、無法完成。

陰道痙攣中的女性無法有意地控制痙攣行為。痙攣反射可以理解為眼睛在面對靠近物體時的瞬目反射行為。陰道痙攣的嚴重程度和發生在性交、陰道插入過程導致的疼痛程度因人而異。

****我就是有以上問題

一直我都不想正視自己的問題,而老公對我真的好好,
他一直都沒有逼我,當大家情到濃時有需要時,我都是用手替他解決

直到上年(2017年)我們想生B,所以我們便開始嘗試''[size=15.008px]插入'',
試了十多次,每次都令我覺得好痛,就似撕裂的感覺,儘管我們用了潤滑劑(我的陰道是濕潤,
老公的弟弟亦夠硬),但老公[size=15.008px]插到陰道口,之後他怎樣都[size=15.008px]插不到入去,我想原因是我太緊張,陰道[size=15.008px]肌肉[size=15.008px]收縮,所以進入不到......過了幾個月,我們都試到好灰心,於是決定找專業人仕幫忙
[size=15.008px]

[size=15.008px]上網做research,打''性治療''會出現[size=15.008px][[家X會]]及[[明X]]
[size=15.008px]一開始是打去[[家X會]],但佢回覆說排到9個月後才有位,所以我放棄及打去[[明X]]
[size=15.008px][[明X]]的性治療師好快地回覆我,第一次通話時,她問了我的背景(婚姻情況,性生活障礙的問題)
[size=15.008px]我亦坦白地說出自己的問題,她告訴我,不要覺得自己[size=15.008px]奇怪,香港好多女性男性都有性障礙問題,只要正視及治療便可,就這樣,我開始了性治療了([size=15.008px]性治療過程我不特別打出來了)

[size=15.008px]性治療已快一年,我的[size=15.008px]性治療師說我進度是比其他人慢,因我沒有好好練習([size=15.008px]練習是自己把手指放入陰道)對的,我就是沒有勇氣....

[size=15.008px]最近,自己覺得年紀已不小,如果想生2個BB,現在要開始了,始終愈大年 紀生B,身體狀況都無年輕咁好.
[size=15.008px]所以做了一個決定---人工授精IUI
[size=15.008px]我是上[size=15.008px]網塭到[[仁X]],爬了BK,發現好多人都是睇[[仁X]],於是我BOOK了周醫生,下個月會跟她第一次見面,
[size=15.008px]老實說,我不想去到人工這一步,因為我知道這條路是要受皮肉之苦之餘,做了亦不是100%成功的...可是,我已經等不了,每天心情都好差,治療進度亦停滯不前,昨晚又一次大哭,今天哭腫了眼地上班...有關IUI的過程,其實我好擔心的,因我有陰道痙攣( 從來沒有做陰道的檢查),IUI前的身體檢查(陰道超聲波,照輸卵管...)我諗起已經好驚.......

感謝有BK這個平台,見到各位的求B之旅,令我覺得自己是有希望有曙光的....
我會好好地記錄我的求B之旅!!!!

男爵府

puzzle0101 發表於 18-3-13 11:00
我30歲.老公38歲.結左婚快5年了,到現在我都未能同老公成功行房,應該說我從來沒有性行為,因我有性障礙---陰 ...

加油為左好老公,為左將來BB,為左下半世幸福,勇敢D,一邊預備iui一邊手指繼續試啦

別墅

回覆 laisausau 的帖子

多謝你呀!我會2邊都努力~~

別墅

樓主,如果你想做iui/ivf,其實自己都要加油練習!因為開始療程之前要照陰超(三/四隻手指咁粗),療程過程又要放工具做,療程後可能仲要塞藥。
如果你連自己隻手指都放唔到入去,其實真係幾難搞⋯⋯

別墅

回覆 Mongggc9 的帖子

我爬文都大概知個過程...係好擔心下...不過,我會見左醫生先,睇下佢有咩建議><

別墅

回覆樓主

檢查當中有包括照陰道超聲波,如果醫生需要內檢既話更會用到鴨嘴鉗將陰道撐大⋯⋯坦白啲講,其實你連手指都放唔到入去,基本上醫生都未必幫到你⋯⋯建議樓主都係努力用手指試咗先啦

男爵府

我30歲.老公38歲.結左婚快5年了,到現在我都未能同老公成功行房,應該說我從來沒有性行為,因我有性障礙---陰 ...

兩樣都要加油呀!親密既夫婦關係其實都會有另一種感覺, 唔係淨係佢舒服架, 希望你都可以克服到呢個障礙

別墅

回覆 cavy0511 的帖子

多謝你ar!!我會2邊都try try

別墅

回覆 miko0702 的帖子

我會2邊都try...我都知我情況比較困難,不過我想聽下醫生專業的建議,iui/ivf係我另一條出路...anyway,多謝你的意見!

大宅

puzzle0101 發表於 18-3-14 11:40
回覆 miko0702 的帖子

我會2邊都try...我都知我情況比較困難,不過我想聽下醫生專業的建議,iui/ivf係我另一 ...

最緊要老公明白,體諒。加油,唔好放棄呀。約左幾時睇醫生?

別墅

回覆 JINNYCC 的帖子

多謝你呀^^我約左下個月頭見醫生呀,希望見完會有好既方向啦

複式洋房

回覆樓主

我同你有同樣問題 但我不想浪費時間 直接做ivf

大宅

加油!
的而且確iui/ivf 是其一出路,但正如上面嘅JM所講,婦科檢查亦會令到你陰道不舒服,你亦要事前克服。幸好你還後生,亦願意接受這方面嘅治療,相信當你解開自己嘅心理/生理關口,bb好快就會臨到你身上!

別墅

回覆 yanyanyan1128 的帖子

多謝你呀!克服心理這條路可能有排行,依家都係叫自己心情儘量放鬆d

別墅

回覆 ipngaying 的帖子

係醫生建議你做ivf嗎??其實我自己想try try iui先....不過都要見左醫生先

侯爵府

puzzle0101 發表於 18-3-15 11:38
回覆 yanyanyan1128 的帖子

多謝你呀!克服心理這條路可能有排行,依家都係叫自己心情儘量放鬆d ...

如果你正常的性行為都唔得, 你點樣做陰道同子宮檢查? 你做IUI 都要照排卵架WOR

別墅

回覆 freshrose 的帖子

我既性治療師講過有我個病既人做iui/ivf都用麻醉or打肌肉放鬆劑黎做放精/內檢,當然每個人情況都唔同,我都要見左醫生先知我可以點做~~

大宅

回覆樓主

加油!你比一般難有bb嘅夫婦更難行條路!你比其他人辛苦,但我相信個天會比個更好嘅bb俾你!

複式洋房

樓主, 妳肯面對好勇敢!
我咁講, 好多男人有事都唔去處理, 所以妳好叻叻咖!!
有份好工, 不如有個好老公, 係真咖!!
不如dodo時only enjoy, 唔好諗自己有乜東東, 心想welcome老公仔吖

別墅

回覆 cc4800 的帖子

多謝你呀,我在bk原本只是想記低自己的求b之路,但出post後見到有咁多人鼓勵我,我心情真係好左好多~~早2日都仲喊緊...

首頁

尾頁

跳至