想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 木子云 的帖子

這是不育的另一種痛...見到呢度d jm的求B之路,佢地既勇敢同決心,我自己都好佩服,希望自己都可以再勇敢D去行呢條路,ANYWAY,多謝你的鼓勵呀^^

大宅

回覆 puzzle0101 的帖子

你要加油呀,要有心理準備來緊做IUI/IVF之前要會做很多檢查,我都有類似問題,而家睇緊仁X周醫生...醫生都係建議平日要用手指多練習令陰道擴闊些,陰道窄有些檢查都很難做到,我做完超聲波檢查發現子宮有其他問題,來緊要去做手術之後先可以開始IVF,求B之路都很漫長...

別墅

回覆 shl1225 的帖子

你係咪睇周敏X醫生??我都知手指練習會幫到我,不過真係唔知要幾耐時間先解決到問題,,所以唯有見下醫生,睇下有咩方法可以快D有bb la~~~

大宅

puzzle0101 發表於 18-3-15 16:35

你係咪睇周敏X醫生??我都知手指練習會幫到我,不過真係唔知要幾耐時間先解決到問題,, ...
係呀,醫生應該都會建議你去睇性治療師,但其實我之前都已經睇過家計會,所以無再睇,第一次去睇醫生都會做超聲波檢查,所以你平日或者試下放鬆自已,擺手指入去練習,

因為我陰道較窄,醫生話我較難做到宮腔鏡檢查,所以唯有來緊麻醉去做手術...

別墅

有d問題想請教你,已pm you~另外,希望你手術順利~~

複式洋房

puzzle0101 發表於 18-3-15 11:40
回覆 ipngaying 的帖子

係醫生建議你做ivf嗎??其實我自己想try try iui先....不過都要見左醫生先 ...

醫生建議 因老公精子唔活躍 做iui成功機會低 而我又做唔到檢查 唔知輸卵管是否正常 ivf就無呢個問題 因為直接放入去 又可以麻醉做

別墅

puzzle0101 發表於 18-3-13 11:00
我30歲.老公38歲.結左婚快5年了,到現在我都未能同老公成功行房,應該說我從來沒有性行為,因我有性障礙---陰 ...

結婚初期我都有你遇到的困難,我根本無辦法忍受到嗰種痛。結果搞咗好幾個月都唔得,就去睇一個女婦科醫生,仲講下講下喺佢面前喊咗。點知佢一D同理心無,咩都無做,淨係教訓咗我一鑊,佢話個個都得㗎啦,點解你唔得啊?我都唔係好記得佢講過D乜,總之話咗我好耐。我走嗰陣好鬼嬲,好唔忿氣。之後就勤力D自己用手指練習,先放一隻手指,跟住再試兩隻、三隻。無耐之後假期同老公去旅行,好放鬆,又播音樂又呢又路,終於可以入到,但都未成功行房。假期後返到香港再試,終於得咗!我初時都係覺得好痛,但慢慢就接受到,後來都好享受性生活。諗返都要多謝嗰個醫生,激起我團火。

BTW, 我當時同先生行房後以為自己好快會有BB,點知原來我好難先有,結果花咗幾年時間,等到高齡做咗幾次IVF先成功做咗媽媽。做IUI / IVF要做好多婦科檢查,又要自己打針喺肚皮度,需要好多勇氣,過程相當辛苦。

我自己覺得陰道痙攣是心理上的障礙多過生理,希望你努力克服恐懼,成功同老公行房,不用行IUI / IVF呢條路。加油!

別墅

goldenpineapple 發表於 18-3-17 21:48
結婚初期我都有你遇到的困難,我根本無辦法忍受到嗰種痛。結果搞咗好幾個月都唔得,就去睇一個女婦科醫生 ...

多謝你既建議同鼓勵呀!哇,個醫生都好衰下!我個人本身唔太怕痛,打針同每個月強烈m痛我都頂到。只係性交的痛真的好恐懼!
我依家諗住兩邊(自己用手指練同人工)一齊try,我想快d有小朋友。
最近都有好多jm pm我佢地都有我既問題,大家都俾左好多有用資料同鼓勵我,真係好感動!

別墅

加油,為左將來有小朋友,相信而家既努力都係值得既~~~

別墅

ng2932hqw 發表於 18-3-29 16:36
加油,為左將來有小朋友,相信而家既努力都係值得既~~~

知道!我會努力去克服困難的

禁止訪問

回覆樓主

別墅

Ctswa 發表於 18-3-29 21:46
當年我同你有同樣情況。當時我婦科醫生介紹我去睇性治療師吳穎英醫生。我係好怕痛之人,結婚成年都未成功。 ...

有jm都介紹吳醫生給我,我依家係諗住兩邊try,我自己急住生b,性治療時間亦唔知要幾耐,人工都未必一次就成功,所以我都諗住試一次iui同時又見下吳醫生,我依家同你當時一樣自己放唔到手指,但老公放我就接受到,都唔知點解?好羨慕你已經有2個b,希望我都可以同你一樣成功啦!

禁止訪問

禁止訪問

別墅

回覆 Ctswa 的帖子

我依家睇緊既性治療師一直都push我自己放,但自己真係好驚,佢唔建議老公幫我放,我都明白佢既用意要自己克服,但克服真係唔係一朝一夕既事,我反而覺得老公放,我個人安心d咁....但睇你既經歷原來唔一定要自己放手指先叫成功,我都好期待見吳醫生睇下佢有咩治療方法~~我就快見仁安醫生,會check下body,如果無咩問題,應該會試1次iui先(我都無咩budget做好多次人工,都係試一次先),就算iui成唔成功,之後我都會book吳醫生解決行房問題(同依家既性治療師暫時停左先)
真係好多謝你比我知你既經歷,打左支強心針咁呀!!haha

別墅

回覆樓主:

樓主,我見到你個post都忍唔住想分享下我的經歷。

我都曾經有呢個問題,我係前年5月已經睇過明x,當時姑娘都係同我做簡單的心理輔導,我都未正視呢個問題。

直到上年年頭,99表現出想抱孫的意願,發覺冇得再拖,死死氣去家x會度檢查身體。當時係上年8月,睇ge係一位年紀大的男醫生,佢同我檢查完之後,好直接同我講要正視呢個問題,同埋咁樣無辦法檢查我子宮,我年紀又唔細,怕再遲政府都唔比我排做試管。佢都有話:人人都係咁,你唔好驚。

當時成個人嚇左一跳,原來咁大獲,即刻上網查有咩方法啦。都係叫人先用手指試,我都覺得心理關口好難過,但我諗,放手指,力道自己控制到,同埋又諗c6都想要小朋友,點都要試,結果終於過左第1關,放到3隻手指入去。

跟住問題又黎喇,我d手指實在太幼,2隻先等於c6 1隻,結果同c6再試又係失敗左。又去做功課,原來係有d專門治療呢樣野ge工具,香港都有得賣,但要千幾。我心諗,去明X一次都要500, 買返黎仲可以自己日日試,把心一橫,買左,練左2個月,終於試到size最大個支。又同c6練左好多次,終於成功行房。

但未完,醫生話我黃體期唔明顯,又開左葯比我食,仲話再唔得就要照輸卵管,個個月c6仲要考試唔得閒 無計,盡力做,結果好好彩,個個月就有左喇,我宜家陀左5個月喇~

所以唔好放棄,我得你都得架!

大宅

回覆樓主:

樓上jm講得啱,到臨生前姑娘同醫生要放手指入去check開左幾度,當時我覺得呢個動作好痛啊…所以你想生bb一定要克服到放手指呢樣野啊~
加油啊~

別墅

jennyylf 發表於 18-3-31 00:56
樓主,我見到你個post都忍唔住想分享下我的經歷。

我都曾經有呢個問題,我係前年5月已經睇過明x,當時姑娘 ...

恭喜你呀!都有jm同我講用道具試,我依家係叫老公放手指,依家試住一隻先~我個人比較無信心,自己唔敢放,所以想見下吳醫生等佢直接教我!

別墅

kinki2130 發表於 18-3-31 10:07
樓上jm講得啱,到臨生前姑娘同醫生要放手指入去check開左幾度,當時我覺得呢個動作好痛啊…所以你想生bb一 ...

多謝你的鼓勵呀!我會加油!

大宅

puzzle0101 發表於 18-3-13 11:00
我30歲.老公38歲.結左婚快5年了,到現在我都未能同老公成功行房,應該說我從來沒有性行為,因我有性障礙---陰 ...

可以試下飲小小酒來放鬆大家

首頁

尾頁

跳至