夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 shadowrainbow 的帖子

佢地會樣樣 "奉旨", 唔緊要,凡事有quota, 用完就無。結果,佢如果要呼喝,佢以後可以對住空氣呼喝,因為無人肯比佢咁鬧。你呢句好正!!

男爵府

Karencks 發表於 18-3-18 22:56

佢地會樣樣 "奉旨", 唔緊要,凡事有quota, 用完就無。結果,佢如果要呼喝,佢 ...
無人睇佢台戲,比佢自己對空氣,點鬧點兇都得啦!
好記得離婚時,我話 " 既然有反映比你知我睇法,但你都係一樣,我亦提出過,如果再係咁,就會離婚,而結果,你都係咁,咁不如放生大家,離婚好了。但的細路你想點?(我預左要孩子跟我,但都想睇下佢想點)

佢話等的細路跟我好的。 (我心諗,你帶得掂咩?你何曾有心機帶睇佢地?)

之後細路跟我,我亦有問佢地,當然佢地唔開心,但連的細路都係決定跟我,咁可想而知了。

要扮大爺,呼呼喝喝,日上三竿都唔返工等等,除非幾億未開頭啦,否則,算把啦!

大宅

Karencks 發表於 18-3-18 18:01
對 真係要比人殺死前離到婚

我C6今天發癲,10 分大力砰我門,道門差不多爆。我好驚。以前大肚時試過取菜刀。之後亦試過我揹住bb推我落sofa.我報警。之後佢扮正常。
今天又再發癲,少少事著火一樣。
已經三年半冇行埋。
我目標是5-6 年后離婚,等小孩大d上中學。

估不到,我要行我媽媽爸爸條路。

下半世我也不會信男人。
已經覺得愛情是荒謬的事。

現只會㷛劇感受下愛情,

大宅

shadowrainbow 發表於 18-3-18 22:52
子女緣薄咪呢的人囉,不過,有的野,男人想法可以好唔同。我以前會估前夫動機,但現在,總要佢千萬唔好整 ...

你好勁!
真心問仔女幾大離婚會好d?
我子女也十分細個,
他們需要父母。
我現階段會忍,
但我不知道上了中學先離還是點先叫好⋯
我記得我小六父母離婚,導致我發育上有影響,之後影響了生理上一些東西,然後一世了⋯

難道等到子女上大學?我害怕自己已經冇命

大宅

shadowrainbow 發表於 18-3-18 22:22
係,有野做。你做家庭主婦,仔女未出身,咁就可能有些阻礙。經濟未獨立。

但, 可以的話,唔好離婚啦,諗清 ...

其實留$有沒有用⋯ 我害怕離婚我戶口儲蓄要分一半比個癲佬

男爵府

flowertree 發表於 18-3-18 23:46
你好勁!
我子女也十分細個,
離婚時,兒子九個月大,趁越细越早走,免得學埋壞習慣,女兒小學。
當時有收入。

但,妳要谂清楚,是否已盡力了,真係好難捱?可否不離婚呢?
走左有乜打算?

男爵府

flowertree 發表於 18-3-18 23:49
其實留$有沒有用⋯ 我害怕離婚我戶口儲蓄要分一半比個癲佬
留錢怕?總有方法,但一定要有錢,否則好煩

大宅

你好勁!
我子女也十分細個,

我現在覺得 真係越細越好 我仔反叛期 見佢好像一點都不睇諒我咁 唉!好後悔咁遲先離婚!而且佢真係學晒佢d衰野,以為冷酷無情或掉低仔女係應該既

大宅

flowertree 發表於 18-3-18 23:39
我C6今天發癲,10 分大力砰我門,道門差不多爆。我好驚。以前大肚時試過取菜刀。之後亦試過我揹住bb ...

你又唔駛咁灰既只係未遇到姐,見人地既老公都好正常 只係自己個個

男爵府

flowertree 發表於 18-3-18 23:39
我C6今天發癲,10 分大力砰我門,道門差不多爆。我好驚。以前大肚時試過取菜刀。之後亦試過我揹住bb ...

總會遇到適合既!緣份既野好難講。

男爵府

喺網上面睇都嘅資訊,作為一個參考。但 不適宜作為借鏡
因為每個故事都有唔同嘅背景人物性格。

搞離婚一句說話簽一個字唔需要三分鐘, 但往後嘅結果係自己承受。

慎重考慮先至可以知道自己點樣行下一步。
而我,一切以小朋友為大前提。

男爵府

shadowrainbow 發表於 18-3-18 21:55
樓主,好多男人都係離婚後唔比錢,除非孩子跟佢,而的細路要交學費,書費先比的細路。

講好晒,有埋法庭離 ...

好多男人對家庭角色有一種封建或近乎白痴嘅想法,覺得只要有錢拎咗返去,就叫盡咗責任,甚至可以有「做大爺嘅權力/福利」。有啲研究有講,男人結婚對佢哋係有利,自尊自信心會大幅提高。搞到婚姻失敗,我諗好多時個男人仲未明白其實自己錯响邊。但當然佢哋係唔會反省,佢唔洗靠你養,佢搵過個有新鮮感後生啲好啲嘅女人不知幾爽,男人老咗都會有人要,市場唔同女人,佢仲洗乜反省? 大把臨老有病想搵人照顧,先諗起以前家庭溫暖,慘得過唔少蠢女人又會比佢哋返去,呢版都見唔少。

大宅

你好勁!
我子女也十分細個,

問過精神科醫生, 要到小朋友 15 歲才可減低對他們的傷害.

大宅

chelsealam 發表於 18-3-19 10:37
問過精神科醫生, 要到小朋友 15 歲才可減低對他們的傷害.

我唯有忍

男爵府

~小樹兒~ 發表於 18-3-19 10:26
好多男人對家庭角色有一種封建或近乎白痴嘅想法,覺得只要有錢拎咗返去,就叫盡咗責任,甚至可以有「做大 ...

第一句,""好多男人對家庭角色有一種封建或近乎白痴嘅想法"" 絕對認同。
佢哋個腦,唔知裝啲乜嘢,乜嘢嘅思維,佢憑乜嘢,呼呼喝喝呢?
係諗住個女人走唔甩一定要企定定對住佢一生一世。

有啲人,忍讓佢,佢改善。冇乜所謂。過去嘅,就算數。
但係原來你忍讓佢,佢仲踩盡的,咁,我咪行動囉……有的野,逼出黎,又唔使佢養,咩事要買佢怕? 最搞笑係, 去到律師樓,個律師見到佢之後,同佢交過一次手,然後打嚟問我……點解你可以忍十幾年嘅?

之後佢嘅所有親戚及親生嘅兄弟姊妹冇一個幫佢, 咁我都幫佢唔到,但係佢啲行為實在好難令人接受

大宅

回覆 chelsealam 的帖子

我仔才14歲..都係差小小..而且佢又係反叛期, 點都係你估佢唔到諗咩野

大宅

你真係走得快好世界啦呢件極品留返比D鍾意極品既人啦

首頁

尾頁

跳至