親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請達人幫幫忙。study 了幾日也不知如何是好。
1.Heathrow to oxford ( bus by oxford bus company?)
2. Oxford to lego land in Windsor ( taking train to slough train station ??)
3. Legoland to st Pancras train station
4 we ll stay in London for seven days
5. St Pancras to Tamworth station (Thomas land which I think s close to Birmingham. So almost mid England )
6.Tamworth station back to st Pancras and then Heathrow
兩大兩小(3;6歲)七月中
問題:
買唔買train pass? If yes, buy which kind
London 七天買唔買pass? 有一天想坐hop on hop off bus , 一天會到Greenwich, 會去zoos, national museum and gallery 呢D大路嘢。 London eye 平也會考慮

感激不盡

子爵府

rachelerica 發表於 18-3-14 13:03
請達人幫幫忙。study 了幾日也不知如何是好。
1.Heathrow to oxford ( bus by oxford bus company?)
2. Oxf ...

我都煩緊,網上面又吾係好識買london pass

大宅

kimberlybaby 發表於 18-3-14 16:21
我都煩緊,網上面又吾係好識買london pass

我都是,最主要想知由倫敦到牛津,研究咗幾日,都唔知怎樣買最好最平,坐火車或是coach好,只知早買可以平D,但又有唔可以太早買,又怕太遲決定連應有優惠都已經沒有,完全唔知如何是好!可否有意見!!
DouglasMaMa :lol

子爵府

回覆樓主

大家一齊交流下,8月中2大1小。仲揾緊資料。

子爵府

Q10 發表於 18-3-19 10:43
大家一齊交流下,8月中2大1小。仲揾緊資料。

我都係8月去

子爵府

kimberlybaby 發表於 18-3-19 12:24
我都係8月去

我們只去倫敦,你呢?

子爵府

Q10 發表於 18-3-19 14:29
我們只去倫敦,你呢?

我都係,而家揾緊酒店,應該會盡量揀underground出口既酒店

大宅

DOUGLASMAMA 發表於 18-3-19 08:03
我都是,最主要想知由倫敦到牛津,研究咗幾日,都唔知怎樣買最好最平,坐火車或是coach好,只知早買可以平 ...

Coach 是越早買越平,火車則最早是坐車日期前12星期買,會出最平advance ticket. 另外,如果有小孩、兩個大人以上,要研究買railcard, 因為減去railcard 錢仍慳不少。
看看 www.railcard.co.uk

大宅

Rowena 發表於 18-3-19 16:14

Coach 是越早買越平,火車則最早是坐車日期前12星期買,會出 ...

預備9月頭去,如果坐火車12個星期前,是否就是6月開始睇,我們只有3人,是否要買railcard?
如果坐coach,在倫敦那裡上車,可到達牛津bus stations?
應在那裡可以找到買票,是否可以有link?
DouglasMaMa :lol

子爵府

Rowena 發表於 18-3-19 16:14

Coach 是越早買越平,火車則最早是坐車日期前12星期買,會出 ...

咩黎?
我打算去Windsor castle同lego land,如果在paddington上車會啱用?

大宅

DOUGLASMAMA 發表於 18-3-19 16:42
預備9月頭去,如果坐火車12個星期前,是否就是6月開始睇,我們只有3人,是否要買railcard?
如果坐coach, ...

(預備9月頭去,如果坐火車12個星期前,是否就是6月開始睇,我們只有3人,是否要買railcard? ) 早啲睇,計吓數,到剛剛12星期前就買,不過這類票冇refund, 冇改期,要坐指定(原先揀的)班次。買不買 railcard, 又是要慢慢計數;我估你兩大一細,試望吓 family railcard.
(如果坐coach,在倫敦那裡上車,可到達牛津bus stations?) 大多數 Victoria Coach Station, yes.

(應在那裡可以找到買票,是否可以有link?) 。www.nationalexpress.com
試買票就知道價錢,最後不 checkout!
我自己4月的火車和coach 票在"12 星期前"已經買曬。
總括來說,越搭得遠,火車advance ticket 就越抵。

大宅

kimberlybaby 發表於 18-3-19 16:51

咩黎?

Railcard 基本上就所有火車都可用。Windsor 都可坐火車,也可坐coach. 我剛看legoland 網站,有另外一間 coach 公司由倫敦直達legoland. (我未去過…)
你當railcard 是買"折扣咭",然後每次平1/3。

子爵府

Rowena 發表於 18-3-19 17:20

Railcard 基本上就所有火車都可用。Windsor 都可坐火車,也 ...

甘paddington係咪都係coarch.?
我知legoland可以喺victoria coarch station,甘係咪即係coarch火車?

大宅

kimberlybaby 發表於 18-3-19 17:25
甘paddington係咪都係coarch.?
我知legoland可以喺victoria coarch station,甘係咪即係coarch火車?
...

Paddington 是火車站,搭火車;Victoria 是搭coach, 即長途巴士。
Legoland 網站話是這公司: www.greenline702.co.uk

子爵府

Rowena 發表於 18-3-19 17:29

Paddington 是火車站,搭火車;Victoria 是搭coach, 即長途 ...

甘如果我分別喺Paddington去windsor castle,另一日就喺Victoria coarch station去legoland,我咪要買兩隻火車飛?
另外想問我book既酒店都係underground出口既,甘我同小朋友買travel card用都可以,順便可以用埋2for1?

大宅

kimberlybaby 發表於 18-3-19 17:48

甘如果我分別喺Paddington去windsor castle,另一日就 ...

(甘如果我分別喺Paddington去windsor castle,另一日就喺Victoria coarch station,我咪要買兩隻火車飛?)
Travelcard 是在倫敦以內用,其他任何城市、鄉村都要另外買火車或巴士票;至於何謂倫敦的zones, 你要開map 研究吓travelcard 所覆蓋的地方。
Victoria coach station 是搭 coach, 不是火車。
有一個Victoria 火車站,是去東南部的…

(另外想問我book既酒店都係underground出口既,甘我同小朋友買travel card用都可以,順便可以用埋2for1?) 我冇研究過travel card, 我只用oyster; 更加冇研究2 for 1, sorry.

大宅

Rowena 發表於 18-3-19 17:53

(甘如果我分別喺Paddington去windsor castle,另一日就喺Vict ...

我只有Oystor,用Oystor是否可以去牛津,是火車或是coach?
如果可以就不考慮railcard

大宅

DOUGLASMAMA 發表於 18-3-19 19:40

我只有Oystor,用Oystor是否可以去牛津,是火車或是coa ...

Oyster 似我們的octopus, 是用於倫敦以內,範圍就要找找。牛津是另外一個城市,要搭火車或coach.

大宅

Rowena 發表於 18-3-19 19:55
Oyster 似我們的octopus, 是用於倫敦以內,範圍就要找找。牛津是另外一個城市,要搭火車或coach. ...

明白,即是嚪可以在倫敦內用,如去牛津的火車和coach無幫助啦!
另請問時間上火車和coach,那一個比較方便和經濟,我將會住 Paddington區

大宅

DOUGLASMAMA 發表於 18-3-19 20:01

明白,即是嚪可以在倫敦內用,如去牛津的火車和coach無 ...

普遍來說,火車一定快過coach, 所以貴啲,(有時貴好多,所以要12星期前買advance ticket)。例如倫敦去牛津,火車要1小時多啲,但coach 要2小時。不過,很多城市的火車站未必在市中心,但 coach stop 就一定入中心。牛津就火車站都在市中心…去牛津的倫敦站是paddington, 那麼去牛津坐火車就非常方便。

首頁

尾頁

跳至