自由講場

跳至

首頁
12345...32

尾頁

別墅

大家好 我係一位90後媽媽 當初係意外懷孕 整個孕期都非常之期待我個寶貝仔出世 點知出左世後..... 發現佢患有全香港計埋佢只得三個人有既罕有病 — 楓糖尿症。

出世後我仔既狀態係不分晝夜咁喊 出世頭十日都係餵人奶 後黎去健康院話佢追唔返出世體重建議我轉飲奶粉 但轉左奶粉佢都唔肯飲 我地係要吱落佢個口到迫佢飲 一路以黎都只係覺得佢天生性格炆憎先成日喊同唔肯飲奶 如是者一路到6m時去健康院檢查 姑娘發覺佢眼神呆滯 行為亦只係相等初生bb(只係喊 唔識攞野玩 唔會望人 唔識坐...) 即刻要見醫生寫信轉介我地去屯門醫院兒科。我地當日去到屯門醫院既時候 醫生亦懷疑小朋友腦部有問題 所以安排小朋友幾日後做詳細檢查。

JD930    發表於 18-3-19 10:53
熱帖搜查員  您好!請查看私人訊息(PM),謝謝!  發表於 18-3-14 18:19

別墅

回覆樓主

估唔到入院檢查一入就入左兩個幾月 醫院同小朋友抽血 做電腦掃瞄磁力共振等等好多既檢查 最後確診患有楓糖尿病 呢個病係屬於代謝病 肝臟缺少左一種酶去分解蛋白質 即係正常人吸收過多既蛋白質會自行分解 但我仔就唔會 所以出世以黎吸收左既蛋白質一直積聚係佢身體入面 而呢啲蛋白質亦都變左毒素 影響左佢腦部同身體發展。呢個病暫時未有藥物可以治療到 控制病情既方法係唔比佢食過多既蛋白質 每星期抽一次血 再根據血報告由營養師同醫生商量餐單 到目前為止 即使佢兩歲半 佢都只係可以飲特別配方奶 食米糊 食用23g米煲既粥 大部分蔬果都可以食 但菠菜 西蘭花 牛油果等高蛋白質既就一定唔可以食。

別墅

回覆樓主

普通小朋友發燒係一件平常不過既事 但對我仔黎講係一件好嚴重既事 每次發燒都一定要入院 係佢9m既時候就試過發燒所以要帶佢入院 點知去到急症室個醫生黎了解下佢個情況後就話要送去icu 然後主診醫生再黎同我地講小朋友唔知咩原因個肝酵素升到好高 係急性肝衰竭 如果肝酵素一直唔跌就會有生命危險 我地係醫院一直到夜晚11點 醫生話仲未跌返落黎 叫我地早啲返屋企休息 聽朝7點返去醫院送小朋友去瑪麗醫院做緊急換肝 結果第日去到醫院好幸運地小朋友肝酵素已經跌返正常水平 即刻鬆返口氣 最後又再住左一頭半個月醫院。

JD930    發表於 18-3-19 10:54

別墅

回覆樓主:

好啦 病情講住咁多先 如果你地想知我再講多啲 Touch wood咁耐以黎病情都好穩定 抽血次數由一星期一次減到宜家三至四星期一次 要定期覆診 做物理治療 職業治療 言語治療等...

今次開post既目的係想多啲人認識呢種病(因為就連醫生 大部分都唔知呢個係咩病黎) 因為自己之前一直都未接受到佢有呢個病 甚至唔想提 好驚其他人既目光(因為佢兩歲半仲用緊奶樽 著緊學習褲 仲坐緊bb車) 雖然係好遲 但我好希望可以係呢到幫到佢搵到朋友仔 我相信有朋友仔一齊玩一齊成長對佢發展會更大幫助。我住係元朗區 如果各位有興趣可以pm我 得閒可以出黎傾下計交流下

JD930    發表於 18-3-19 10:55

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

加油

珍珠宮

回覆樓主:

媽媽真不容易,要加油啊

男爵府

雖然我不認識此病,我入來支持你並給予你最大的祝福。祈求上天加能賜力給你們一家人及小朋友。希望盡快找到治療方法。祝福你。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

祝福

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

樓主加油!小朋友需要你

大宅

祝福你囝囝,
呢個病大個D 會唔會有得根治? 即係肝會識分解番蛋白質? 或者透過移植肝臟產生番果種酵素?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

祝福

水晶宮

回覆樓主

加油

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

回覆樓主

多謝你地呀 全部收到哂我同小朋友都會加油努力!

珍珠宮

祝福

男爵府

加油

珍珠宮

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

祝福你,加油,撐住

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

加油!

珍珠宮