家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我自已覺得係,十年後你係咪必要住樓,我識個公務員都係十年後退休要住樓,而家係住宿舍,咁都同你有同一個問題,就係而家買定十年後先買!

我就認為,十年比人幫你供都供咗借貸1/3(假設係借三十年)

十年後樓價去到幾多估唔到,到時手持嘅現金係咪足夠首期

十年後借貸力會減少,因為年齡係按揭一大關鍵(除非你地好年輕),到時可能首期又要比多啲

而家買呢層樓都未必係將來住嗰層,樓價跟通脹,到時換樓都係貴買貴賣或平買平賣去換樓!(升的話首期多咗去換,萬一跌最多都係收返嚟住)

所以係我的話就會買!純個人意見分享!

複式洋房

我會揀買~
因為~而家好難睇到樓市會跌.....只要一直有人買樓(特別係大陸人買新樓多)
買左~樓價高時~租金都高~放租比人~你就等於人地幫你供樓~
如果租金跌未自住lo~!!

同埋~你都要出面租樓住la~!你未幫人供緊樓~
d舊錢你係消耗緊~
如果你用d舊供樓~同你儲緊錢一樣~樓價升~你未賺緊~
我同意樓上有sis講~可以樓換樓~

如果~你用黎投資~你都唔可以確定回報率係一定la~
你都唔知黎緊10年股市點~太多因素會影響la~

大宅

wallshar 發表於 18-3-15 09:08
遠嘅 1972, 1973年股巿大狂潮1700點買股或買樓,幾年之後恒指跌番去起步前嘅150點,
樓價雖然冇跌咁多,但 ...

好高智慧 獲益良多

子爵府

如果未有自住樓就用呢筆錢買黎自住, 好過幫人供10年樓.

如果已有樓, 就唔好買樓住, 現在樓市太高風險.

我都剛賣左樓(不是自住樓), 個股市又多不明朗因素, 所以筆錢現在都係做下定期先. 分散不同銀行, 拉勻來計平均回報都超過3厘

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

建議睇下呢度好多人都推介starman 個blog.
一定 獲益良多,增加自己投資知識。
好多人奉為金科玉律的半自住半投資或買左收租俾人同你供住佢完全唔buy.

佢的觀點係自住歸自住,投資歸投資,投資就要睇現金流同淨回報, 而家的住宅樓市收租淨回報2厘都冇,而巿場上要揾到穩建而回報比買樓收租為高的投資產品亦唔難,好似佢一年前買工厦收租的回報都幾好,
正正常常冇化過妝的reit, 評级比較高的債卷亦係一個可行選擇。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

子爵府

wallshar 發表於 18-3-19 11:15
好多人奉為金科玉律的半自住 ...

仲要租足12個月,可能先有2厘,轉一轉租客隨時又收少2個月⋯⋯

大宅

wallshar 發表於 18-3-19 11:15
好多人奉為金科玉律的半自住 ...

請問是Facebook 定 blog?謝謝你

男爵府

畀面勳章

joelycat 發表於 18-3-19 18:42
請問是Facebook 定 blog?謝謝你
blog
http://starnman84.blogspot.hk/

大宅

wallshar 發表於 18-3-19 18:43
blog
http://starnman84.blogspot.hk/

Thanks so much

男爵府

回覆樓主

當然係買樓,除非你已有樓。我2009年買,低息,出租夠供,現在升了1.5倍,仲有5年供完。由百多萬,槓桿,已滾到xxx。

我在2014年再入市,淨樓價都賺20%。又可自住。買股票,總覺得很虛無。

複式洋房

有些十年期 回報穩健方案。有意可PM

複式洋房

有方案好似買樓方式,而不怕折舊,不怕租霸。合適高端客戶群。

子爵府

樓仲有排升

侯爵府

hebesiu 發表於 18-4-3 08:48
樓仲有排升

同意

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個人偏向買樓

男爵府

annann246 發表於 18-4-3 12:22
個人偏向買樓

始終樓係實物,股票依家連紙都無張,只係電腦入面一埋數字。

伯爵府

STH920 發表於 18-3-19 10:52
如果未有自住樓就用呢筆錢買黎自住, 好過幫人供10年樓.

如果已有樓, 就唔好買樓住, 現在樓市太高風險.
可否分享你的定期如何有平均回報都超過3厘? 謝謝!

男爵府

畀面勳章

momososo 發表於 18-4-4 00:28

今日港幣定期一定冇3厘息,樓按銀行都係收緊2厘幾,仲要每幾年俾借賃值的1.x %回贈,俾3厘息你佢地真係多多都唔夠蝕。
存一半港幣加存一半人民幣就有可能。

子爵府

momososo 發表於 18-4-4 00:28

因為本身有需要, 所以我的定期分左幾種貨幣, 除左hkd少D, 有1.x-2.x%, 其他貨幣都有4.x%或以上.

首頁

尾頁

跳至