婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家為何對99相處咁多問題?咁同自己媽媽相處又會是否一樣咁多問題?大家理性去討論下

大宅

回覆樓主

因為同自己阿媽相處廿幾年 性格 脾性都清楚哂
知道底線係邊

大宅

回覆樓主

同自己牙媽相處永遠都可以做最真實既自己..

複式洋房

kate0403 發表於 18-3-15 01:10
因為同自己阿媽相處廿幾年 性格 脾性都清楚哂
知道底線係邊

又唔見c6話女家家人??

複式洋房

kkobitam 發表於 18-3-15 01:13
同自己牙媽相處永遠都可以做最真實既自己..

這是每個人都體諒自己母親。從這一點去睇,對方的啊媽就不能體諒或包容?

複式洋房

回覆樓主:

c6或c9都要包容對方,雖然同長輩6299生活會多意見不合或磨擦,倒轉到你做人6299時又點呢?

大宅

xyb 發表於 18-3-15 01:19
這是每個人都體諒自己母親。從這一點去睇,對方的啊媽就不能體諒或包容?
...

凡事有因必有果,相處都需要睇雙方

大宅

回覆樓主

我份人好直接,有咩都會講同畀面色,唔通唔鍾意嘅嘢我都要笑笑口咁接受?自問做唔到,我對99同阿媽都差唔多,都係互相尊重,但係如果大家有d咩唔著就會即刻講,雖然當時大家都會黑面,但過後都傾返計。因為大家嘅出發點都係好嘅,只係表達方式同方法另對方唔好受姐。
對長輩尊重,呢個我嘅基本原則,無傷大雅嘅嘢就一笑置之,如果無理指責及觸及底線嘅就一定反駁。因為我唔雖要做個啞口食黄蓮嘅人,同時亦要親人知道果d嘢係無理同不實嘅。
好在我99同媽咪都係比較開通嘅,大家嘈完兩句,轉頭又坐埋食飯啦。

大宅

回覆樓主:

個個case都唔同
1. 歸根究底,始終唔同成長背景,好難對住99可以完全做到對自己阿媽一樣。
2. 生bb之後,d99成日都鐘意要你跟住佢方法做,唔知道bb媽媽同嫲嫲角色的分別
3. 土地問題,同住的新抱寄人籬下,衝突自然多

我份人好直,就算自己阿媽講咗啲嘢唔啱聽,我都會即刻出聲,但對住99,就唔可以,因為佢會覺得冇禮貌,成日都收埋收埋唔講,咪越嚟越睇唔順眼囉!

翡翠宮

最緊要唔好一齊住, 一齊住一定打仗.
我自己宗旨, 無能力分開住絕對唔會結婚; 無自由就一定咩都睇唔順眼.
老o個個做左幾十年人, 當然會有自己既一套; 你叫佢遷就根本就0可能性.
所以一定要分開住, 自己父母我都唔會一齊住; 你唔想面對既; 你老公亦唔想會面對. 做人公道d好.

子爵府

回覆樓主

你媽講咩唔岩聽唔岩你方法,你可以直講。99 唔得,一陣又話你唔尊重長輩,或者話我食鹽多過你食米。
同樣,C6 都唔夠膽對外母直斥其非呱

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆樓主

吓,睇性格架喎,有啲人做人外母定奶奶都難頂。亦有好好嘅奶奶,只不過呢度係新抱呻多,咁咪覺得多奶奶唔包容囉。

利申:我奶奶都係難頂之輩,我c6都頂佢唔住,不過我地都維持緊表面和諧的關係。

子爵府

回覆樓主:

媽:重男輕女,99:控制慾強,成日要人注意,自我中心,講子女是非
所以兩個都有點問題,但又無反哂枱,保持距離相處舒服啲
同朋友就超無問題

總結,朋友有得揀,阿媽一定無得揀,99細個時無諗到揀埋99嘅重要性,依家米已成炊都無得再揀

最緊要自己獨立,合則親近啲,不合咪距離多啲,但都保持返個關係

侯爵府

回覆樓主:

99有咩唔鐘意會指住妳黎鬧!
自己阿媽點都唔會指住人地個仔大罵嘛?

如果樓主講自己阿媽同樣99身份:

我99靠政府上樓後,一心諗住可以得老公仔女養,思想唔想成長,有氣有力唔出去打工見識,又唔自己獨立理財用私己錢投資。呢個年代公一份 婆一份都難捱,變相99心態就覺得佢個仔養晒個我呢個新抱。

(公海個邊已經post講緊呢類男仔的背景俾唔俾自己個女兒去拍拖)

我媽做人奶奶有自己獨立財政,願意自己外出工作。甘明喇!
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

回覆樓主:

男人同女人既分別囉!
男人點唔鍾意個外母都唔會出聲。
但女人唔出聲就係唔得

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

因為自己啲阿媽會體諒自己啲女, 而人哋阿媽當然唔會體諒人哋個女;
依個就係自己阿媽同人哋阿媽啲分別囉
亦都係同自己阿媽相處到; 同人哋阿媽相處唔到啲主要原因

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

xyb 發表於 18-3-15 01:19
...
對方阿媽又能不能好似自己親生阿媽咁樣去體諒或包容人哋啲女?兩個人啲相處係相向啲, 如果99重來唔會當心抱好似自己仔女一樣去體諒/包容, 但又要求心抱要好似親生仔女一樣寸孝順佢, 是否輸打羸要? 不付出又希望有回報, 世上有咁着數啲野 ?

珍珠宮

咁如果亞爸亞媽入e院, 自己會日日去探佢, 但6299入e院, 新抱會唔會日日去探佢? 6299點會體諒人地個女, 只有父母先會體諒自己個女, 所以, 對6299/外父母, 好多新抱/女婿都系做門面功夫算喇

複式洋房

小肥楊 發表於 18-3-15 12:46
對方阿媽又能不能好似自己親生阿媽咁樣去體諒或包容人哋啲女?兩個人啲相處係相向啲, 如果99重來唔會當心抱 ...

99會對新抱多d指點或訓話姐,同居會多磨擦。c9交波比c6擋住先囉,門面功夫做足d

珍珠宮

回覆 xyb 的帖子

你同6299住?

首頁

尾頁

跳至