論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

姐姐來港3個月樣樣都幾好。

但近來收到財仔信,指姐姐欠一期還款。

姐姐攞返佢同印尼agent簽個張約出黎,發現每月分期(共6期)的供款同財仔指的欠款一模一樣,應該係一落機印尼agent帶佢去財仔度借agency fee, 然後分6期還。

而且姐姐話印尼agent仲keep住佢passport (其實道理上無需要,因財仔已把agency fee全數給了印尼agent),仲有姐姐話佢係每月比錢agent代還而唔係直接比財仔的(我估大家知點解)。

似乎頭兩期agent有代還,但上期agent無比錢財仔所以追數。

印尼個邊D野唔清唔楚,姐姐手上只有欠agent錢張約,同財仔追數封信,所有印尼agent收佢錢都無收據,對佢非常不利。

我打去香港agent叫佢同印尼agent施壓,叫佢還錢,香港agent覆話印尼agent話中間有D出錯,佢地會搞掂。但過幾日打去財仔問仍然未還,姐姐打去印尼agent度點解仲未還就帶佢遊花園。

下一期就到期了,究竟姐姐再比唔比錢印尼agent代還呢?

大宅

回覆樓主

如果有財仔contact, 更係直接還財仔唔再俾印尼agent啦。

水晶宮

chumiguan 發表於 18-3-15 09:51
如果有財仔contact, 更係直接還財仔唔再俾印尼agent啦。

你叫工人求助工會或印尼領事館幚忙解決。

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

alicelam1017 發表於 18-3-15 10:09
聽過好多類似CASE,你估香港agency唔知印尼個agency係禁咩,成班人好似黑社會,介意提供agency名嗎?良心ag ...
呢個正正係重點,道理上我梗係叫佢唔好再比錢agent啦,但現實我擔心背後有太多黑暗野我地唔知,隨時想幫佢變害佢。

複式洋房

回覆樓主:

通常去七仔比咼

wcpcelia    發表於 18-3-16 17:56

子爵府

bvbvbv 發表於 18-3-15 10:36
通常去七仔比咼
你個D係正路姐姐直接還比財仔,但我個case係姐姐比錢agent代還(agent咁做梗有目的)

男爵府

qpalzm 發表於 18-3-15 10:44
你個D係正路姐姐直接還比財仔,但我個case係姐姐比錢agent代還(agent咁做梗有目的) ...

簡單嚟講間agent公司要食多一重錢,明明還五百就收你一千, 有好多公司都會咁, 通常呢啲無良公司仲會叫啲姐姐做博炒黨, 話咁樣就可以短時間內搵好多快錢, 所以要非常小心處理

象牙宮

qpalzm 發表於 18-3-15 09:44

工人出國費用人人都要問自己, 我了解有多少?

Does it possible?

A. 免費出國, 免費出國打工, 自己一分文不出?
出國之前, 工人預支很大數目。(打工証件費, 給父母/ 家人的安家費, 訓練費, 机票, 护照 etc 全是預支)。
當然包含了"貪污費"。 無人包養? 自己出。

印尼工人特性最愛借, 借了她當無借過, 冇誠信者, 雇主預支出, 九成凍過水。

出國貸款:
香港約 5-7个月薪
台灣約 9个月薪
中東....

有借, 能不还之道理么?
有冇讀大學, 都知政府讀書貸款掛? 供樓 25年借貸。銀行借款做生意 etc, 可不分期付款么?
借了, 難道統統不用还??

生活在 HK, 不得不知。 任何國家, 任何借款都上身。
申請破產, 也是須还。一單申請破產, 成銀行入黑名單者。
別期望能申請信用卡, 能低息借貸。只能向財務公司, 付高息, 付擔保費 借錢。

子女讀書時, 父母須教育孩子知。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珊瑚宮

keep工人護照。已可報警拉人

其他亦可報印尼領事館
玩具萬歲!

珊瑚宮

咁搅法。無底深潭
玩具萬歲!

象牙宮

birdbird 發表於 18-3-15 09:58
你叫工人求助工會或印尼領事館幚忙解決。

工人求助工會或印尼領事館幚忙解決。它帶來了什么?。
自己衝量過。思考后才行動。是自己想要的結果?

至少估計自己須付出金錢損失。代價!
1. 須再申請新工人, 要付一筆費用。
2. 須送旧工人走, 又要付一筆。

未計自己付出的時間, 精力, 精神...
最后得 工人1句: thank you dhai dhai?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

qpalzm 發表於 18-3-15 09:44

她們那些借款是申請出外打工的commission
沒有人白白出力幫佢打點去海外打工賺錢,她們在印尼沒有錢,就去借,打工分期還,沒有人迫佢去借,她們很會計數,一講到錢就頭腦清醒,

借錢是不经香港agent 的,香港agent 是不理,工人係自己去7仔還錢

我知香港agent 是有keep 工人passport, 但我唔理,工人也不會出聲,工人還晒錢就會去攞返passport

你工人還錢有receipt 嗎?有就叫佢自己去追啦!

你就同香港agent 講吓

欠一期,可能係出錯,漏咗,俾d 時間叫agent 搞返,暫時唔好搞咁大,又領事館,又工會,你同工人,好得閒咩?

子爵府

細姐姐 發表於 18-3-15 12:43
她們那些借款是申請出外打工的commission
沒有人白白出力幫佢打點去海外打工賺錢,她們在印尼沒有錢,就去 ...
我主觀願望係印尼agent係下次到期前還左上一期,咁咪姐姐繼續還開咁還,唔好搞咁多。
但都要諗下,如果下次到期時上次仲未還,咁點算呢?

男爵府

qpalzm 發表於 18-3-15 16:00
我主觀願望係印尼agent係下次到期前還左上一期,咁咪姐姐繼續還開咁還,唔好搞咁多。
但都要諗下,如果下次 ...
如果想知agent有冇從中食一重,直接還俾財仔可以試探到,財仔有人還多咗錢一定收,agent怪就怪有內人搞錯或者落格,佢收咗護照有痛腳,工人又係佢哋嘅貨,唔會搞工人嘅。

子爵府

juanmc 發表於 18-3-15 21:20
如果想知agent有冇從中食一重,直接還俾財仔可以試探到,財仔有人還多咗錢一定收,agent怪就怪有內人搞錯或 ...

呢D大家心裡有數
我只求印尼agent真係有代還財仔條數

男爵府

唔通繼續信agent會還,但agent繼續走數?

首頁

尾頁

跳至