興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

咁仲會唔會繼續考?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

davemano 發表於 18-3-15 12:26
咁仲會唔會繼續考?
會点解唔會?你幾多次數@4

男爵府

聽過人連續考4次先考到,教車師父有無同你講? 其實考車幾睇運氣,而且考牌同平時揸車好唔同,外邊揸車好醒既,你叫佢即刻去考,都大多係肥佬。點解?因為考牌要求你做一套特定既模式,出去揸車係唔會跟既。比個簡單既例子你,轉線咁,考牌要你望見好遠無車先出,講緊3至4個車位有車你出都係輸。現實點會等到3至4個車位無車呢?啲人揸考試路線見你掛著考牌既招牌,就會老遠跟你後面,因為佢一抽出,你就要等,等到無位又會話你衰係唔正確位置過線。
總之考車牌肥佬係好正常。一次考到,嗰啲係好采,唔代表手車醒。

JD930    發表於 18-3-22 12:00

子爵府

davemano 發表於 18-3-15 12:26
咁仲會唔會繼續考?
Ching, 你肥技術還是運氣?

如果係技術, 就真係要諗下點改進. 我果陣坐的士, 學的士司機點轉離合器, 用的士司機的技術來做目標, 要人坐上車, 好似坐的士咁順......

運氣好緊要 : 我考試當天, 遲左少少, 入到去, 成班考生出晒去, 得個考官好木好黑咁坐係到等我.....駕駛學院個考牌識員話....點解我咁遲, 快D 上車等考牌官, 話我遲到無得試考試車.....

考牌官上車, 我打招呼叫早晨, 佢唔睬我..... 跟住問我顯徑線識唔識(以前驚駛學院係大圍), 我話識就開車.

可能見我揸得好, 叫我用快線, 我都打左突....... 因為無咩考生可以揸快線.....燈位跟同時考牌的車一齊起步, 我自己要求一定要快過佢地/順過佢地入彎.

跟住考左一半, 考牌官已說不用再行落去, 直接返學院.... 心裡面已笑出來, 因為太幸運了, 當然亦要自己有最好的準備啦.....

如果你之前唔係駑駛學院, 可以改試駑駛學院, 始終配套都好D.....

結論係有決心, 有目標, 會繼續!

子爵府

PTMCYS 發表於 18-3-18 17:21
Ching, 你肥技術還是運氣?

如果係技術, 就真係要諗下點改進. 我果陣坐的士, 學的士司機點轉離合器, 用的士 ...

的士仲有幾多部有離合器???

考車從來沒有運不運氣。

子爵府

werty 發表於 18-3-18 21:26
的士仲有幾多部有離合器???

考車從來沒有運不運氣。
以前有離合器, 不過係手波, 唔係棍波, 依家真係無咩留意, 無咩?... 我考左好耐了..

考車運氣緊要架, 例如當天落雨, 已經好麻煩.

我有朋友停牌要再考, 佢考個陣跟住部小巴轉彎, 點知架小巴在黃格前停左, 自己困左係黃格內, 比人打左S..... 衰左.....

當然之後佢考翻個牌....

子爵府

PTMCYS 發表於 18-3-18 22:11
以前有離合器, 不過係手波, 唔係棍波, 依家真係無咩留意, 無咩?... 我考左好耐了..

考車運氣緊要架, 例如 ...

以前係軚波。。。

你講嘅係棍波的士。應該有都得返三幾架。

複式洋房

回覆樓主

我考2牌,3次。
我有朋友考左6次(男的)

首頁

尾頁

跳至