婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

.

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

其實得搬走一條路乍喎,你老公點睇?點解生左B要搬去同99住先?係冇$定其他原因?如果真係相處唔來,就一家自己搬開啦。

子爵府

回覆樓主:

你都講咗係你老公冇用,受咗佢老母D氣,梗係爆返佢個仔。

複式洋房

回覆樓主

值得尊重既係人的行為,而唔係年紀。其實好少人明白呢個道理

子爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

翡翠宮

回覆樓主:

兩個成年人,吾係搬吾到下話
遠D既劏房5-6千都有交易

大宅

迎接新挑戰 發表於 18-3-15 18:23

說得中

公爵府

回覆樓主:

我都聽過類似的說話,我一句答左佢:你做個榜樣俾我睇吓,咩野叫尊重 ?,從未見你尊重過我,所以我都唔知咩叫尊重?你做一次俾我睇吓?

小肥楊    發表於 18-3-16 11:42

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

完全同意!

男爵府

侯爵府

pariscat 發表於 18-3-15 17:34
其實我好討厭個句:70歲老人家要尊重!一講呢句我咩都吾洗講!!!好討厭!!!
但有無林過我係新抱都係人, ...

搬走咪可以解決,唔駛嘈到咁肉酸呀...

大宅

回覆樓主:

下次試下同返對方講: 我都係講道理jei!!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我幾時都覺得, 尊重係互相既, 識尊重我既人, 我唔會理你係咩輩份, 我都會同樣尊重你
但你唔尊重人既, 我都唔會理你咩輩份, 唔好旨意我會真心尊重你(點解我會話唔真心, 因為要睇情況既, 如果0個個人係有影響性既, 例如係你老細/你要住佢屋/你要靠佢湊b/你驚老公為左99唔要你, 咁可能都要交下戲)
不過如果你忍得好辛苦, 你都可以同老公講, 俾2條路佢揀, 一係佢出聲維護你, 如果佢唔肯你就話會自己直接爆99叫c6到時唔好話你唔尊重99
但要做到呢步, 大前提係你爆完有路可以走(返娘家/租樓), 否則你就唔好亂黎, 咪激嬲左屋主(99)佢趕你走, 你就住都無得住

小肥楊    發表於 18-3-16 11:43

男爵府

好認同!唔通你係老人家就一定要尊重,你係小朋友就唔需要備尊重啦喎。

珍珠宮

回覆樓主:

鬧你老公啦
老公有問題先要老婆受氣啫

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我好討厭個句:70歲老人家要尊重!一講呢句我咩都吾洗講!!!好討厭!!!
我好明白樓主啲心情我都有個輸打羸要啲99;
我依家選擇唔勞氣, 唔比佢想要啲反應, 咁佢果台戲就無得繼續唱落去;
要有自己啲底線, 是非對錯要分明, 合理啲要求可以接受; 唔合理啲要求, 要say no;
對方完全唔尊重你啲時候, 你都唔洗理會佢;
(可能佢知道我對佢失望到極點, 已完全放棄佢; 依家佢只係一個say hi & bye 普通"朋友") 我99佢依家對我客氣佐DD! 但唔再重要啦! 心已死!

大宅

冇婆媳關係都有代溝問題啦~岩傾咪傾, 唔岩傾咪笑笑口避開囉~你認真佢講過咩, 日子難捱,戈個係你咋

大宅

namnamnamlolo 發表於 18-3-16 07:51
鬧你老公啦
老公有問題先要老婆受氣啫

.

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pariscat 發表於 18-3-16 20:16
鬧完c6都無用,佢無反應又管吾到佢呀媽,鬧完佢大家又傷感情,為左個數字人好吾扺
...

講到尾,其實你兩公婆有無經濟能力搬走先?
如果無能力,你都唔可以怪c6唔出聲,爆99好容易,但爆完之後大家反晒面,搬得走就無所謂吖
但無錢搬既話,爆完仲要留喺度住,只會令99更加睇死你,以後既生活更加難過喎
要反抗/爆人,計下自己有幾多籌碼先啦

大宅

瑤瑤~ 發表於 18-3-16 21:20

講到尾,其實你兩公婆有無經濟能力搬走先?

.

首頁

尾頁

跳至