1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位jm,我不知道原來嬰兒唔俾飲蜜糖,但我尋日俾左啲川貝蜜糖俾阿囡止咳用,之後朋友告知我不能飲蜜糖,我現在可以做啲咩,可唔可以去睇醫生check下呀

子爵府

回覆樓主:

一歲以上可以飲,不過唔好過量
飲左少少就觀察住先,去醫院應該都冇乜作為
再唔放心就聽日打去相熟兒科診所問下

大宅

我真係好驚呀點解我成日都咁唔小心。,我真係一個冇用嘅媽媽

子爵府

Eggwong88 發表於 18-3-15 22:52
我真係好驚呀點解我成日都咁唔小心。,我真係一個冇用嘅媽媽

Over 24小時以上應該就冇乜事既,唔好太擔心

大宅

Natalie625 發表於 18-3-15 22:59
Over 24小時以上應該就冇乜事既,唔好太擔心
多謝你安慰,但我真係好冇用,成日都咁唔小心,以後每俾阿囡食新嘢時真係要查清楚。我又冇相熟兒科可以問。唔知點好,好迷惘😭😭😭😭😭

大宅

回覆 Eggwong88 的帖子

其實BB唔食得蜜糖係怕受肉毒桿菌感染~

你BB有無以下問題? 無就應該無即係無事~

"受感染的BB初時便秘,其後四肢乏力、流口水、耷眼皮、喊聲微弱似「貓仔叫」
,無力啜奶,甚至「撻低,郁唔到」........"

如果你見佢精精靈靈就唔洗太擔心~

理論上一歲後就可以少份量進食~

大宅

hil_hy_c211 發表於 18-3-16 15:06
回覆 Eggwong88 的帖子

其實BB唔食得蜜糖係怕受肉毒桿菌感染~
謝謝你的資料,我會密切留意, 為左安心我今晚都有帶個囡去看醫生,但醫生話應冇咁嚴重我先冇咁驚。

珍珠宮

16個月唔叫嬰兒
一歲可以食蜜糖
食完無舒服其實唔洗擔心

大宅

秋天與楓葉 發表於 18-3-17 20:58
16個月唔叫嬰兒
一歲可以食蜜糖
食完無舒服其實唔洗擔心
謝謝你, 聽你咁講我都放心啲。不過我尋日都係帶左阿囡去睇醫生求個安心,個醫生係兒科佢知道係唔食得但竟然問返我轉頭幾歲開始先可以食蜜糖。無言。。。

珍珠宮

Eggwong88 發表於 18-3-17 23:10
謝謝你, 聽你咁講我都放心啲。不過我尋日都係帶左阿囡去睇醫生求個安心,個醫生係兒科佢知道係唔食得但竟然 ...

個兒科醫生....
坊間醫生的確良莠不齊
下次搵個口碑好既醫生唔好太擔心

首頁

尾頁

跳至