論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋日我問佢又冇咩唔關心引致咁,佢又話冇,我問佢咁你又咩打算,佢又喊晒口咁,唉! 我可以點做?

象牙宮

幸福小C奶 發表於 18-3-17 08:33
尋日我問佢又冇咩唔關心引致咁,佢又話冇,我問佢咁你又咩打算,佢又喊晒口咁,唉! 我可以點做?
...

血壓低, 通過量度, 會知。

成日話瞓唔到, 日間活動力不足, 勞動力不夠, 晚上睡不了。
日間做大掃除吧。整理全家衣柜, 廚柜, 書柜, etc 由上至少, 前前后后, 左左右右, 大抹 1-2次。

家里整結, 干淨, 人人舒服, 將來清結也更易。
她也會好訓。

一舉三得。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

幸福小C奶 發表於 18-3-17 08:33
...

工人姐姐睡唔到覺,下午後她會唔會飲了提醒飲品之類影響。或者睡前飲杯暖牛奶,有助安眠。如果血壓太低,帶看醫生。

珊瑚宮

工人怎知自己血压低?

工人血压低定義在那?好多人上压100下压六七十。都叫正常

瞓不到可能環境问题。我家有人半夜起身。我都会即醒兼有時訓吾番

玩具萬歲!

珊瑚宮

中午过後或下午茶飲咖啡奶茶。晚上就睡不著。 我就係啦
玩具萬歲!

大宅

333s 發表於 18-3-17 09:39
血壓低, 通過量度, 會知。

成日話瞓唔到, 日間活動力不足, 勞動力不夠, 晚上睡不了。

佢日抹夜抹了

大宅

fitfish 發表於 18-3-17 10:10
工人怎知自己血压低?

工人血压低定義在那?好多人上压100下压六七十。都叫正常

帶左佢去睇醫生,打左鐵,而家冇暈就話瞓唔到覺(emoji)

珊瑚宮

幸福小C奶 發表於 18-3-17 13:18
可能经期大出血 贫血
玩具萬歲!

象牙宮

幸福小C奶 發表於 18-3-17 13:18

帶左佢去睇醫生,打左鐵??? 咩意思?

* 博炒可能性大。
我曾有工人, 呷累不止一次, 我直說年青就呷累, 根本合適不打工。完約回去別再來了。
香港比其別國家當外傭, 工作量少。(屋細)

* jealous 你幸福小C奶, 她也想和你同樣。

告你吧, 貧血有標準數字。本身是病患者也貧血。每N月要檢血, 复診。病鬼家族。
我工人作病為理由... 不太易。

作大, 作故, 欺騙, 偷是任何工人特質。觀察, 了解家中工人吧。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 18-3-18 08:52
帶左佢去睇醫生,打左鐵??? 咩意思?

* 博炒可能性大。

咁應該點做,我第一次請菲(emoji)

象牙宮

幸福小C奶 發表於 18-3-19 14:07
咁應該點做,我第一次請菲(emoji)

該教你的, 寫的 ... 以上, 不重新看。
你聰明者, 就學仿。成為自己的主意。 是你本事。

其实, 不必代工人找借口/解釋我听。 我不是你/雇主對家。 是同你們一陣線。

理性討論交流者。

大宅

回覆樓主

介茶、啡 如有;飯後,洗完碗,樓下散下步 relax 下,或做下瑜加,反正睡不著。
再同佢傾,問佢意向,繼續試尋求改善方法 抑或要返鄕?不要阻大家時間,冇謂糾纏下去⋯⋯

水晶宮

回覆樓主

博炒

大宅

fishchow 發表於 18-3-21 01:11
介茶、啡 如有;飯後,洗完碗,樓下散下步 relax 下,或做下瑜加,反正睡不著。
再同佢傾,問佢意向,繼續 ...

我諗都係搵過個
謝謝各位(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至