興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

用緊A5100, 但開機話接觸唔到鏡頭, 咁多數係鏡頭壞?
部機除左影唔到相, 其他功能一齊正常
除左去番SONY到維修, 仲有邊到可以維修?
已經過晒保養
如果淨鏡頭壞, 除左配番跟機個款鏡頭, 仲可以配邊款鏡頭, 我主要影小朋友, thanks~~~

男爵府

你可以嘗試清潔鏡頭金屬接觸點先,如果重係唔得,換過另一枝試吓,再唔得咁就好大可能係相機出現問題。

過咗保用期去整會好貴,有理無理都要擺低幾佰做檢查費,發現有問題要換零件就再另計,你可以上去維修部(銅鑼灣)打吓價先,問佢大約幾錢,如果太貴就考慮買過部新機。

至於鏡頭就唔介紹啦,因為每人用法不同,你去維修部問時,順手係佢個度試用其他鏡款,睇吓邊枝啱心水。

男爵府

kentseky 發表於 18-3-17 11:49
你可以嘗試清潔鏡頭金屬接觸點先,如果重係唔得,換過另一枝試吓,再唔得咁就好大可能係相機出現問題。

過 ...
thanks, 但我自己住離島, CWB個間野星期日又唔開, 平時放工又要趕返去湊仔...唉~~~
我家另一部canon單反, 個鏡頭好似唔岩裝...唉~~~
除左sony, 係唔係無其他地方整相機???
我唔多識LI方便既野, DC Fever有冇得整??

男爵府

bloodwong 發表於 18-3-17 12:18
thanks, 但我自己住離島, CWB個間野星期日又唔開, 平時放工又要趕返去湊仔...唉~~~
我家另一部canon單反, ...
客戶服務中心星期日都開

香港銅鑼灣軒尼詩道555號東角中心(舊翼)16樓
(近銅鑼灣地鐵站D2出口)
營業時間 星期一至日,早上十一時至晚上八時

男爵府

電子相機如果用咗幾年,我多數唔整架啦,而家買部新嘅都係二仟多,你攞去整都唔見幾佰(最少),整好之後重唔擔保有無幾他內傷!

https://www.price.com.hk/product.php?p=175778

大宅

回覆樓主

請問咁多位,我都係用a5100,啱啱前兩日濕左水,己經抽濕兩日,但都顯示為電源有問題,鏡頭己經唔識收,係咪己經報銷?

男爵府

jasperpsc 發表於 18-3-20 09:40
請問咁多位,我都係用a5100,啱啱前兩日濕左水,己經抽濕兩日,但都顯示為電源有問題,鏡頭己經唔識收,係 ...
你試吓拆咗嚿電池出來再裝番入去,唔得再換第二嚿電池試試(如有),順便講講你部機係點濕水(落雨用時整濕/唔小心跌落水道),如果係後者,有機會電路版損毁,要攞去維修/報廢!

大宅

kentseky 發表於 18-3-20 11:55
你試吓拆咗嚿電池出來再裝番入去,唔得再換第二嚿電池試試(如有),順便講講你部機係點濕水(落雨用時整濕 ...

我試過第二舊電都係咁,係我囡支水係背囊到倒瀉左,所以入到水。。。

男爵府

kentseky 發表於 18-3-19 11:10
電子相機如果用咗幾年,我多數唔整架啦,而家買部新嘅都係二仟多,你攞去整都唔見幾佰(最少),整好之後重 ...
但我只係用左2年咋...唉~~~
但跌到2千幾, 咁我都寧願買過部新~~~

男爵府

kentseky 發表於 18-3-19 11:02
客戶服務中心星期日都開

香港銅鑼灣軒尼詩道555號東角中心(舊翼)16樓
E~~我上星期六叫個衰佬星期日出去幫我攪...佢即時上網CHECK 話唔開= =
攪錯....

大宅

bloodwong 發表於 18-3-20 18:15
但我只係用左2年咋...唉~~~
但跌到2千幾, 咁我都寧願買過部新~~~

二千幾好似係唔連鏡

男爵府

jasperpsc 發表於 18-3-20 15:27
我試過第二舊電都係咁,係我囡支水係背囊到倒瀉左,所以入到水。。。
咁嘅情況,可能到你發現時己經過咗好耐,淨係抽濕未必有效!

男爵府

bloodwong 發表於 18-3-20 18:18
E~~我上星期六叫個衰佬星期日出去幫我攪...佢即時上網CHECK 話唔開= =
攪錯....
...
你個C6未必呃你架,我淨係知道個客服照常營業,但係個維修係咪開工,我都唔敢確定,雖然佢地係同埋一層!

男爵府

jasperpsc 發表於 18-3-20 09:40
請問咁多位,我都係用a5100,啱啱前兩日濕左水,己經抽濕兩日,但都顯示為電源有問題,鏡頭己經唔識收,係 ...

係部機壞左,我都試過咁既情況,要去維修

男爵府

bloodwong 發表於 18-3-17 10:17
用緊A5100, 但開機話接觸唔到鏡頭, 咁多數係鏡頭壞?
部機除左影唔到相, 其他功能一齊正常
除左去番SONY到維 ...

應該係機壞,唔係鏡頭壞,咁你有冇去維修?

大宅

cicichan521 發表於 18-5-16 23:23

無整呀⋯⋯好似大家咁講,維修又要打價,過左保養肯定唔平,買部新都可能係3-4千,而且整過既機都應該唔太襟用,所以都諗不如買過部新

男爵府

jasperpsc 發表於 18-5-17 09:13
無整呀⋯⋯好似大家咁講,維修又要打價,過左保養肯定唔平,買部新都可能係3-4千,而且整過既機都應該唔太 ...

係呀,我係比小朋友整跌落地下,鏡頭就壞左,跟住攞去整鏡頭,整好之後冇幾耐部機又壞左,又要證部機,因為唔想買返同款,買其他款又最少5k,同款新既都係3700左右,真系好煩

男爵府

cicichan521 發表於 18-5-16 23:23
整左LA..係鏡頭壞....整左6百幾....

首頁

尾頁

跳至