自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

有無人試過?

如果去到無被選中, 係咪無津貼既呢?

大宅

pi0219 發表於 18-3-17 15:45
有無人試過?

其實法庭果d係點簡人架?
有咩標準簡??

寶石宮

2024年龍年勳章

有無人試過?

有啲乜嘢津貼呀
幸福可以好簡單

男爵府

好媽媽勳章

有無人試過?

前日剛做完,去到抽唔到走得,無津貼。抽中即刻坐低即做,會有津貼。前日我去到有3x人,抽5個人。

男爵府

好媽媽勳章

Kwok2010 發表於 18-3-17 15:48
有咩標準簡??

http://m.judiciary.hk/tc/crt_services/pphlt/html/jury.htm

男爵府

好媽媽勳章

BBJOJO 發表於 18-3-17 15:50
有啲乜嘢津貼呀

$8xx一日,不足一日當一日計算

wcpcelia    發表於 18-3-18 17:03

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

Mei 發表於 18-3-17 15:52
前日剛做完,去到抽唔到走得,無津貼。抽中即刻坐低即做,會有津貼。前日我去到有3x人,抽5個人。
...
明白唔該晒 !

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Mei 發表於 18-3-17 15:52
...

原來咁多人抽架!
放下自在

大宅

Mei 發表於 18-3-17 15:54
http://m.judiciary.hk/tc/crt_services/pphlt/html/jury.htm

總之係香港人,就算使做咩職業,有冇返工都一樣
佢抽出黎?

珍珠宮

Kwok2010 發表於 18-3-17 15:48
有咩標準簡??

我果時系去要在大房先等,跟著成班人去法庭 法庭已開左個壇,有犯有律師有法官,準陪審員要坐在觀眾席,跟著抽簽,抽到會叫你上前,辯方律師認為你會對辯方構成吾公平審判 會reject你,無意見就即系你已成為陪審員,要坐在席上,選晒甘多個 其餘人才可走

珍珠宮

Kwok2010 發表於 18-3-17 15:59
佢抽出黎?

學歷好似要有番甘上下,以前大專以上,而家吾肯定

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

抽唔中好似被玩甘。

公爵府

angiehouse 發表於 18-3-17 16:02
我果時系去要在大房先等,跟著成班人去法庭 法庭已開左個壇,有犯有律師有法官,準陪審員要坐在觀眾席,跟 ...
請問會唔會被要求報上年齡職業等個人資料呢?

男爵府

好媽媽勳章

佢抽出黎?

要21-65歲,同埋要有基本的語文能力,因為有些庭用英文,不過到時抽到都可以同官講英文唔好,咁你比證據都可能唔洗你做。
其實大約開庭個多月前會收到信,好似樓主咁,當日去到法庭報到,之後一大班人(我個日就有3x人),即場抽5個(死因庭), 如果唔係死因,就抽7個,有D案有可能抽9個。

寶石宮

2024年龍年勳章

Mei 發表於 18-3-17 15:55
$8xx一日,不足一日當一日計算

係咪抽唔到就冇
幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

佢抽出黎?

會唔會一定有高學歷先會有機會抽中
幸福可以好簡單

公爵府

momo06 發表於 18-3-17 16:04
抽唔中好似被玩甘。
都未至於被玩咁, 但係請左假又搭左個幾鐘車先知唔洗做, 浪費時間囉

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

BBJOJO 發表於 18-3-17 16:06
係咪抽唔到就冇

好明顯喇
放下自在

男爵府

好媽媽勳章

momo06 發表於 18-3-17 16:04
抽唔中好似被玩甘。

抽唔中都兩年內唔會再收到信,所以最多兩年被“玩”一次啫

男爵府

好媽媽勳章

pi0219 發表於 18-3-17 16:05
請問會唔會被要求報上年齡職業等個人資料呢?

我前日就無問

首頁

尾頁

跳至