自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主

請問若用信用卡登記,咁付款時係當綠卡定現金透支?謝謝

大宅

惡人谷主 發表於 18-3-17 16:58
只要你手機有下載wechat即係微信
入邊有個[我的設定]/[錢包]
錢包即是可以WeChatpay,可以綁定信用卡或者 ...
如果我去7-11入$1000, 用用下balance只有$5, 但我要買$20野, 比唔比過?
如果我想取回這最後balance$5, 可以怎樣做?

洋房

回覆 QueenBallet 的帖子

你余$5, 只可買$5或$5以下物品。

洋房

回覆 joycewai 的帖子

1) 點用 WeChat Pay?

下載WeChat後,喺「我的設定」中打開「錢包」功能,輸入信用卡卡號同資料,再設定6位數字密碼,方便之後用 WeChat Pay 俾錢時作安全確認,驗證成功就可以綁定信用卡(Visa同MasterCard都適用)。每個賬號最多可以綁定5張信用卡。中銀香港、工商銀行、中信銀行及大新銀行客戶亦可以將存款戶口綁定 WeChat Pay,直接用戶口嘅錢俾錢。

2)不接受銀聯咭

3) 不須上載身份証, 你可綁帶信用咭, 開通后就取消綁帶咭
4) 綁帶中銀信用咭 , 有利是送。

中銀香港:智能賬戶綁定 WeChat Pay HK 可享 HK$50利是

以中銀香港銀行賬戶綁定WeChat Pay HK錢包,即獲高達HK$50 WeChat 利是!

首5,000名以中銀香港智能賬戶綁定WeChat Pay HK錢包的合資格客戶可享HK$50 WeChat利是;其後的35,000合資格客戶可享港幣18.8元WeChat利是。利是將於符合所有條件的合資格客戶完成綁定後即時獲發,合資格客戶必須於WeChat利是發出後的72小時(「利是索取期」)內於WeChat手機應用程式領取。

推廣期:即日至2018年3月31日

5) 這網站不是更新最后wechat pay 優惠, 大家可以睇睇。

https://www.moneyhero.com.hk/blog/zh/%E6%89%8B%E6%A9%9F%E9%8C%A2%E5%8C%85-wechat-pay-%E6%94%BB%E7%95%A5-x-%E5%84%AA%E6%83%A0

*** 另外, 有無人試過wechat pay 買滿$30減$10, 可否用於麥當勞?? 上次優惠無寫, 都可以用。謝謝。

洋房

回覆 cherrypkf 的帖子

信用咭扣數, 當普通碌咭咁, 不當透支的。
** 某些銀行就不會獲發積分的, 例如: 渣打/交通銀行, 請留意。

大宅

回覆樓主

如果唔上載身份證,只有200元的支付額度,點常見問題查看,所有疑問都有解釋

大宅

emilytong9628 發表於 18-3-18 10:15
回覆 QueenBallet 的帖子

你余$5, 只可買$5或$5以下物品。

如我balance only $5, 我要買$20東西,商戶可否接受split payment, 即$5用wechat pay settle, 另外$15 to pay cash?

男爵府

惡人谷主 發表於 18-3-17 16:58
只要你手機有下載wechat即係微信
入邊有個[我的設定]/[錢包]
錢包即是可以WeChatpay,可以綁定信用卡或者 ...

請問要不要upload ID?

子爵府

QQfishs 發表於 18-3-17 18:14
銀聯卡可以嗎

唔挷卡都得,去7仔增值都得

子爵府

我掛念嫲嫲 發表於 18-3-18 12:46
請問要不要upload ID?

挷電話no.唔洗入果人資料

子爵府

QueenBallet 發表於 18-3-18 12:45
如我balance only $5, 我要買$20東西,商戶可否接受split payment, 即$5用wechat pay settle, 另外$15 to ...

未試過呢樣唔知,但好似增值$1都得

男爵府

算死草 發表於 18-3-18 13:21
挷電話no.唔洗入果人資料

謝謝

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

咁如果我無信用卡,而只係用增值功能,又可唔可以用黎買嘢呢?而買嘢每日上限只可以幾多呢?謝謝

大宅

mamaannlo 發表於 18-3-17 18:45
可以,we chat pay有分人民幣值和港元幣值,人地可以比人民幣或港幣都可,我現時有人民幣和港幣
...

WeChat 有分香港或國內WeChat 嗎?支付寶便有分?

洋房

joeyjoeycc 發表於 18-3-18 21:02
咁如果我無信用卡,而只係用增值功能,又可唔可以用黎買嘢呢?而買嘢每日上限只可以幾多呢?謝謝
...
無信用咭, 可以綁帶中銀戶口。 如果二樣都無及不上載身份証, 可以用增值功能來買野, 金額只可👇👇👇
至於未綁定信用卡或未設定支付密碼嘅客戶,每筆餘額最高為$200,每月最高餘額為$500

** 其他資料, 可參看以下link.https://www.moneyhero.com.hk/blog/zh/手機錢包-wechat-pay-攻略-x-優惠

洋房

jje 發表於 18-3-18 23:25
WeChat 有分香港或國內WeChat 嗎?支付寶便有分?
有分的, wechat及支付寶都有分香港及國內的。4. 港版 Wechat Pay如何使用中國大陸錢包?

Wechat Pay 的香港錢包與中國大陸錢包並不互通,香港錢包用戶若需要開通中國大陸錢包功能,請將WeChat升級到最新版本,接收WeChat中國錢包用戶發送任何一筆金額不限的人民幣利是或轉賬,然後進行戶口綁定。以往用戶一定要進行實名認證,並連結內地銀行戶口或信用卡方可開通內地錢包。不過微信支付於2018年1月23日宣佈,現憑任何一張 MasterCard、Visa 或 JCB 卡,都可連結與啟動內地微信支付功能。目前的開通方法有2種:

• 綁定任何 MasterCard、Visa 或 JCB 信用卡,但這方法只可以線上形式支付,例如:網購、手機召車、購票、共享單車租賃等用途,但不包括線下支付,包括實體商戶內的消費。
  • 綁定任何由內地 71 家銀行發出的信用卡或銀行卡,並出示有效護照、大陸居民身份證、港澳回鄉證或台胞證的證明,即可進行線上及線下付款,以及以該信用卡或銀行卡,啟動 QQ 錢包。

當你同時擁有香港及中國錢包功能,點擊錢包首頁右上角的「切換錢包地區」即可選定某一地區錢包。

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

tracy0927 發表於 18-3-17 16:01
我去7-11增值,

好方便

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我好耐之前DL過,後尾解除安裝後比人hack左,係其他人見到話我知,咁我宜家可以點做?

子爵府

BK Milk勳章

emilytong9628 發表於 18-3-19 09:38
無信用咭, 可以綁帶中銀戶口。 如果二樣都無及不上載身份証, 可以用增值功能來買野, 金額只可👇&#12 ...

謝謝解答。我不綁定係因為唔想因為唔見電話等原因而有問題

大宅

回覆樓主:

如果係香港開户而又開通埋大陸微信,咁用人仔找數,咪要用信用卡提供嘅兌換率?會唔會個滙率偏高㗎?

首頁

尾頁

跳至