自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Band1中一男生,上學期考全级100/125人。話自己都覺得差,要努力啲,都驚留班。下星期四開始考試,上星期開始每晚剩系温30分鐘就夠啦。今日叫極都吾未開始温。剩系得把口話驚,但行動無乜。我都同自己講,對佢無期望,就吾會有失望。但我真系好吾開心,点解佢對佢自己都無乜要求。做任何事都求求其其,吾上心。佢真系無也進取心。我都好想睇開啲。但真系好辛苦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

仲係中一仔,仲未成熟!想成績進步但要付出努力往往有心無力!第一次考試排名唔好太在意,剛開始適應中學咋,慢慢來!

男爵府

lojo11 發表於 18-3-17 17:28
仲係中一仔,仲未成熟!想成績進步但要付出努力往往有心無力!第一次考試排名唔好太在意,剛開始適應中學咋 ...

你講得啱,我覺得佢就系有心無力。我都吾想理佢,但如果真系留班咁点。我真系接受吾到佢留班。

翡翠宮

fanny2014 發表於 18-3-17 17:33
你講得啱,我覺得佢就系有心無力。我都吾想理佢,但如果真系留班咁点。我真系接受吾到佢留班。
...

如果留班令佢發奮,其實係好事!不過睇情況應該未有耐到佢留班吧!我都有個中一仔,唔會迫佢咁多,有d道理佢地應該明!當然明到自己可唔可以自律係兩回事,係需要比時間佢地學習!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

我果個都係中一仔,又係要鬧要叫先去係咁二溫下,成日拎住部機,鬧佢又話你煩,如果唔鬧唔使旨意會溫書,佢本身聰明,所以上學期咁都比佢考到前面,如果我放手,佢實退步好勁,最敝佢唔介意呢,我擔心佢退步就冇心機讀,青春期真係好難搞

珍珠宮

佢小學時應該成績幾好,否則,點會入到B1中學,中一好重要,如果中二前追唔到全級一半或以上,將來好難追番上去,要好好把握中一呢一年

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔都係中一, 統測炒左2科, 其中一科重要係主科......當時考完, 我仔見到成績都好down, 猛話應該點點點.....但我話事後孔明無用, 要後悔不如一早就比心機好過......
跟住上學期大考, 為免佢有機會再炒, 我主力幫佢溫幾科 (i.s., geog, 中史, 中文), 其他科日日要佢溫2小時, 每日溫2科....
但話就話每日溫4個鐘, 不過坦白講, 好多時佢都溫5足的.....
雖然溫得長時間亦唔代表一定高分, 但唔溫又攞到高分既可能性一定唔大囉.....
我個人認為要用啱方法溫先有用.....所以我要求我仔要每科都做一份啱佢自己同方便佢溫書的筆記, 但可惜佢太懶, 唸住用上堂抄既筆記就ok.....

男爵府

廷廷媽 發表於 18-3-17 17:43
我果個都係中一仔,又係要鬧要叫先去係咁二溫下,成日拎住部機,鬧佢又話你煩,如果唔鬧唔使旨意會溫書,佢 ...

就系佢自己都吾介意尼下先攞命。話留班勿留班囉。我就系驚留左班,會發憤就最好啦,調轉無晒自信,放棄自己就惨。成日鬧又驚破壞關係,吾哦佢又吾會自動自覺。我都系第一次做青春期男仔的啊媽,究竟應該点教好?大家比啲意見。

男爵府

uhtcl2006 發表於 18-3-17 17:49
我仔都係中一, 統測炒左2科, 其中一科重要係主科......當時考完, 我仔見到成績都好down, 猛話應該點點點... ...

其實就系我都吾識幫佢温,可否請教下我。IS,中史,英文其實應該点温先好?

男爵府

回覆樓主

我個女都一樣hea溫,我預佢今年留班,其實留班冇問題,俾佢知道唔努力就留班,希望佢留過班就要勤力。

男爵府

anna59 發表於 18-3-17 17:48
佢小學時應該成績幾好,否則,點會入到B1中學,中一好重要,如果中二前追唔到全級一半或以上,將來好難追番 ...

小學系因為我幫佢温書,同埋仲幾乖,先考得吾差,但一升上中一,就變左好多,我又吾識点同佢温,佢自律又吾夠,又懶,所以成績越來越差。

翡翠宮

回覆樓主

升左中學,可能無小學讀得咁好係好合理,我一早放低左小學成績嘅包伏!中一第一個學期嘅統測、考試我有同佢溫,依家第二次統測我交比仔自己黎,我跟唔到咁多,同埋趁依家無野輸嘅情況下比佢搵自己讀書嘅方法!

象牙宮

回覆樓主:

識緊張都好丫!我個都係hea爆,帶住headphone聽住歌溫書都夠膽死呀
佢無唔合格就算,有唔合格唯有掉佢去補習

男爵府

lojo11 發表於 18-3-17 18:09
升左中學,可能無小學讀得咁好係好合理,我一早放低左小學成績嘅包伏!中一第一個學期嘅統測、考試我有同佢 ...

真係無嘢輸?可能會留班的,你吾介意嗎?

男爵府

無話可說 發表於 18-3-17 18:12
識緊張都好丫!我個都係hea爆,帶住headphone聽住歌溫書都夠膽死呀
佢無唔合格就算,有唔合格唯有 ...

我個仔尼兩日都系聽住歌溫書,佢話好多同學都系咁。我心諗你啲同學聰明,你又吾系聰明嗰批,但又要跟人。吾比佢又吾聽,好難教。

象牙宮

fanny2014 發表於 18-3-17 18:18
我個仔尼兩日都系聽住歌溫書,佢話好多同學都系咁。我心諗你啲同學聰明,你又吾系聰明嗰批,但又要跟人。 ...

我都講到無氣,我個中二,一樣係咁麻煩!不過暫時無唔合格,我自己一樣都唔識教

翡翠宮

fanny2014 發表於 18-3-17 18:13
真係無嘢輸?可能會留班的,你吾介意嗎?

我唔介意佢留班!留班頂多輸左一年時間,當然係佢地成長階段(唔只係讀書),態度係好重要!佢地處於青春期,學習態度未必好好,因為玩永遠係吸引過讀書,而佢地未到生性階段,下下講大道理只會大家無癮,好難硬碰,只有比耐性去鼓勵佢地,tum下唔該打少d機去溫書啦!

翡翠宮

fanny2014 發表於 18-3-17 18:18
我個仔尼兩日都系聽住歌溫書,佢話好多同學都系咁。我心諗你啲同學聰明,你又吾系聰明嗰批,但又要跟人。 ...

我仔係開住電視溫,話要有d聲先得!我唔會係呢d位糾纏!佢講好溫2個鐘,最後有7成都收貨!玩嘅時間就有長無短,溫書時間就有短無長!

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fanny2014 發表於 18-3-17 18:00
其實就系我都吾識幫佢温,可否請教下我。IS,中史,英文其實應該点温先好?
...

唔好講請教, 大家交流下啦, 我自問都好多野唔識.....都係邊學邊做.....

其實呢, 我仔都唔想成績差過其他人, 但佢又極懶溫書, 叫佢溫佢永遠都係拎住本書望幾小時就當溫左, 但實際入到腦的恐怕連30%都無.....

所以我而家用最傳統方法, 我問書佢答我, 咁先迫到佢溫, 每日溫2小時, 溫完我問書, 除此之外會要佢溫生字, 不停問, 要佢串字, 因為佢溫好書但如果唔識串生字或串錯字都係一樣無分的.....

i.s.中一主要都係背熟所有實驗儀器名稱, 實驗儀器既代表符號, 儀器名一定要識串生字.....另外上堂做過既實驗, 唔同方法做出嚟有唔同結果, 呢d都要記住 (屋企做唔到實驗的, 要靠佢平日上堂留心了)

中史要溫唔難, 主要記朝代, 每朝有咩大事發生, 有無邊一代皇帝有咩豐功偉績....其實可以畫圖幫自己溫書, 會更易入腦, 但我隻仔懶到出汁, 佢最討厭寫字, 所以但凡叫佢做抄寫佢就唔耐煩.....不過我仔對history好有興趣, 佢會自動波去睇tv關於中史同history既野.....

英文我仔上學期重係教緊唔同的tense, 我無特別幫佢溫, 只係叫佢背多d生字同埋tense既變化......平日會叫佢睇明珠台既片, 咩片都好, 最緊要佢有興趣, 那怕係卡通片都好, 要聽英文, 唔好揀聽廣東話......

另外, 我主張查字典的, 不過唔係上網查, 而係查一本本既字典, 小六個暑假, 我就要我仔每日查一篇英文閱讀理解, 連問題都要查埋, 之後再逐句解釋我聽, 保証佢真係明篇野講乜, 亦明白問題問乜......雖然只係短短個半月, 但真係好有幫助的......

水晶宮

lojo11 發表於 18-3-17 18:22
我仔係開住電視溫,話要有d聲先得!我唔會係呢d位糾纏!佢講好溫2個鐘,最後有7成都收貨!玩嘅時間就有長 ...

超認同你果句, 玩嘅時間就有長無短,溫書時間就有短無長!
我仔都係咁的, mon-fri要佢每日睇半小時課外書, 乜書都得, 佢經常借意早小小收書, 我都由佢 (太過份當然唔得), 但打機比1小時佢, 永遠都唔會準時收到機的.....

首頁

尾頁

跳至