醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

5歲半仔仔睇左Mk黃E生話系慢性蕁痲疹、話有排食藥、食左3個星期藥、覺得皮膚冇以前咁干、不過食藥期間都會出、一抓就會出蚊爛、不過冇之前出成身咁勁!請問有經驗人士、蕁痲疹會斷尾?咁細個已經奀又氣管敏感、鼻敏感、我都唔知可以點!做致敏原測試有用嗎?可以介紹俾我、謝謝!

洋房

回覆 baby_yoyo 的帖子

你仔仔應該係過敏體質,而且抵抗力比較差
我試過一兩次蕁麻疹,就係打針好左

不過我之前試過濕疹(情況應該幾類似),中西醫反反復復睇左兩年都無效結果去左試食療,最後我係食布緯食療好左(雖然無完全斷尾,每年夏天都發作兩三日)

如果睇醫生搞左好耐都唔掂,我建議

1,試下食療
2,一定一定一定一定要戒口,遠離致敏源
3,做下運動,要放鬆心情

加油啊!!

大宅

rubytmw 發表於 18-3-19 13:00

你仔仔應該係過敏體質,而且抵抗力比較差

謝謝回覆!我想帶佢去做過敏源測試、睇下對咩敏感先!
小朋友平日胃口唔好、食一餐飯好耐、好多嘢都唔食、已經係冇俾零食
成日C E生、咳嗽、而家仲蕁痲疹

洋房

我自己都有蕁痳疹, 上年成個夏天都出, 有次爆到豬頭咁要去仁安打針, 後尾睇有個醫生話唔痕唔好理佢, 都解釋唔到點解出, 跟住冬天就慢慢消失左, 到上兩三星期又開始回歸我覺得係同天氣有關, 我繼續採取唔理佢態度對佢

大宅

Jo221 發表於 18-3-20 15:03

我自己都有蕁痳疹, 上年成個夏天都出, 有次爆到豬頭咁要去仁安打針, 後尾睇有個醫 ...

因為小朋友會痕、成日去抓、一抓就出到好勁!夜晚痕會郁黎郁去訓得唔好!我都覺得同天氣有關、屋企又長開空氣清新機、E生話系體內發出黎、有排食藥

洋房

baby_yoyo 發表於 18-3-20 15:41
因為小朋友會痕、成日去抓、一抓就出到好勁!夜晚痕會郁黎郁去訓得唔好!我都覺得同天氣有關、 ...
如果成日好痕,建議你可以去穩啲天然藥膏比佢搽-紫草膏 (通常我都係手作仔先見到有人賣,講緣分)
-月桂酸膏(椰子油提煉出來,我喺有機食品鋪買過,啲人愛黎搽BB奶蘚)

呢兩款係我濕疹會搽既藥膏,止痕消炎,可以買比你仔仔試下

大宅

rubytmw 發表於 18-3-20 15:55
如果成日好痕,建議你可以去穩啲天然藥膏比佢搽-紫草膏 (通常我都係手作仔先見到有人賣,講緣分)
-月桂酸 ...

好、我揾下先!E生都有俾左D藥揸、話冇類固醇、刺系保濕、話仔仔好乾燥

大宅

2024年龍年勳章

baby_yoyo 發表於 18-3-20 15:58
好、我揾下先!E生都有俾左D藥揸、話冇類固醇、刺系保濕、話仔仔好乾燥
...

請問你仔仔好返未,我囡又係出風癩差多一個月了還未好。想問你有無方法。

大宅

Maggieb1122 發表於 18-4-27 12:10
請問你仔仔好返未,我囡又係出風癩差多一個月了還未好。想問你有無方法。
...

未好吖、都冇方法!西E只系開過敏藥水俾藥膏揸咋!而家試緊中E、希望有用!

大宅

2024年龍年勳章

baby_yoyo 發表於 18-5-2 07:38
未好吖、都冇方法!西E只系開過敏藥水俾藥膏揸咋!而家試緊中E、希望有用!
...

多謝你回覆,希望你仔仔快啲好返。咁我都帶啊女睇吓中醫。

大宅

Maggieb1122 發表於 18-5-2 08:10
多謝你回覆,希望你仔仔快啲好返。咁我都帶啊女睇吓中醫。

希望大家小朋友快快好返!加油!我地2號晚又發出黎、去左急症E生都系開過敏藥水、前兩日睇另一個皮膚科醫生、他叫我們一定一定要介口、之後先慢慢減藥、蛋、奶、海鲜、牛肉、餅乾、朱古力一定唔可以食!不要出街食、多味精、加工食物唔好食、水果方面、芒果、士多啤梨、奇異果都唔好食、希望幫到你!最慘我小朋友返全日、中午要系學校食都無可避免

大宅

2024年龍年勳章

baby_yoyo 發表於 18-5-8 01:23
希望大家小朋友快快好返!加油!我地2號晚又發出黎、去左急症E生都系開過敏藥水、前兩日睇另一個皮膚科醫 ...

多謝你提點,我囡又係返小學全日,真係好難完全介口,我女已無食蛋、牛、海鮮成個幾月,又怕她無營養。我女一熱就出,由其瞓着咗真慘,大家加油。

大宅

Maggieb1122 發表於 18-5-8 09:09
多謝你提點,我囡又係返小學全日,真係好難完全介口,我女已無食蛋、牛、海鮮成個幾月,又怕她無營養。我 ...

E生有話晤熱得、所以小朋友系屋企都全日開冷氣、仲有要多D吸塵!我們已經出左好幾個月啦、好似話超過6星期就會系慢性蕁痲疹、唔知有冇記錯!我都怕小朋友晤夠營養、豬肉、雞肉食得架、唯有食多少少、加油

大宅

請問你們小朋友好返未,我囡兩歳, 又係出風癩差不多半年了還未好。想問你有無方法, 晩晩半夜出好多, 西藥兩日食一次..好慘慘

大宅

zoe990 發表於 18-5-26 13:41
請問你們小朋友好返未,我囡兩歳, 又係出風癩差不多半年了還未好。想問你有無方法, 晩晩半夜出好多, 西藥兩 ...

我地未好返、5月頭睇左個E生話一定要介口、食緊E生D藥到宜家都冇再出過、而家都有食緊藥、食埋今個星期E生就叫停藥唔使再去、其實一路D藥都減份量架、不如你試下同小朋友介口先、個E生好强調要介口、要介清D、所有有奶、牛油、牛肉、朱古力全停、晤好出街食因為有味精都唔好、屋企多吸麈、我地長開冷氣、因為一熱都好容易出!希望幫到你!

大宅

baby_yoyo 謝謝你回覆,我帶了小朋友睇中医,食了幾日藥,現在日常不多,但一到半夜,又很多,她還有喝奶,是否不喝會好d?, 你有給小朋友食魚ma?
現在只有俾豬,雞……BB 食到吾太肯食,好慘

大宅

zoe990 發表於 18-5-31 11:39
baby_yoyo 謝謝你回覆,我帶了小朋友睇中医,食了幾日藥,現在日常不多,但一到半夜,又很多,她還有喝奶, ...

我睇個E生好主張介口、叫我地連奶都唔好飲、不過我個仔大D、佢3歲左右冇飲奶了!我地跟足E生指示介口食E生藥仲有几日可以停藥、停藥後3個月內冇再出就可以試返多D嘢食、我俾個list你、list全部唔食得、唔好出街食(有味精、屋企用的油用橄欖油、不要用花生油!你又試下俾小朋友介下口、

大宅

zoe990 發表於 18-5-31 11:39
baby_yoyo 謝謝你回覆,我帶了小朋友睇中医,食了幾日藥,現在日常不多,但一到半夜,又很多,她還有喝奶, ...

我地有食魚、一般大眼雞、紅衫魚咋、我個奀仔黎架、宜家都系迫佢食多D菜、豬肉咋!加油媽媽!

大宅

謝謝你,希望大家小朋友d 好番,加油

侯爵府

baby_yoyo 發表於 18-3-17 21:42
5歲半仔仔睇左Mk黃E生話系慢性蕁痲疹、話有排食藥、食左3個星期藥、覺得皮膚冇以前咁干、不過食藥期間都會 ...
For information.

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21533383&extra=page%3D1

Just 發覺有此處 (過敏攻防) .....

蕁痲疹會斷尾。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

首頁

尾頁

跳至