影視娛樂

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

盧熙京編劇的新作,叫《Live》,Live 不同Life,每集要俾觀眾睇的係一幕幕派出所警察實實在在的職場紀實,一個群體的Live Show

盧編真好嘢,短短兩集已將諸多矛盾位立起來:理想原則與現實關懷的對立,群體利益個人尊嚴的碰撞,制度及人情中取衡,還有男女工作待遇差異,家庭崗位不平等等社會問題

角色基本上都沒有主角光環,光洙同有美只為求生活保障,咬緊牙根入學堂,問他們使命感,完全答不出來。裴晟祐這教官同樣係普通人一個,任他在學警面前熠熠生風,實際對著兇徒還不是一個反手被脅,在家只係俗事免擾從未長大的廢丈夫

第一集調子沉抑,故事切入得稍慢,第二集主角開始面對群眾,其他人物亦拼合到派出所,相信後面會精彩起來的。我等睇盧編在以後數週,通過灰暗現實中平凡鎖碎的城市小故事,講怎樣的人生大道理

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

睇左兩集覺得做警察都好慘,同一般講警察片好唔同

伯爵府

2018復活節勳章

Pollyowen 發表於 18-3-18 11:28

其實唔係好睇得明韓國個制度,係咪入警校前要先通過公務員試,兩件事情前前後後讀咗三年,仲要自費。依家去派出所實習一年,即係未畢業?韓靜吳嗰三分仲有機會被扣嗎?

伯爵府

2018復活節勳章

Pollyowen 發表於 18-3-18 11:28

佢哋處理啲醉酒佬。。。我要擰歪臉睇

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

做到第五六集,各個角色性格都立起來了,警察係普通人,不論男女背後都有自己的擔子,喺勞累徨恐中堅持他們的責任。呢兩集幾個案件交錯敍述,更加真實地呈現了派出所繁忙的事務,有千奇百怪的,也有司空見慣,比比皆是的

暫時最搶鏡的一定係吳楊春這角色,盧編寫人物真細膩,吳楊春這廝由細起見慣老豆打老媽,於他眼中,無打過老婆無出軌有家用俾,佢已經盡了丈夫的責任。離婚場戲兩夫婦做得真好,雖然吳係個零分老公,觀眾如我會覺得佢好帥氣好可愛,想佢哋兩個最後會復合

繼續講吳楊春 加埋尚秀,兩師徒越來越合拍,兩個性格熱忱又衝動的人,後面火花一定噼嚦啪啦。邊會有兩個男人pillow talk架,笑鬼死我

下集預告好緊張,希望所長吉人天相。成大叔唔會好似機智牢房咁,出兩三集客串卦?

瑪瑙宮

吳楊春我開頭唔鍾意佢角色, 好似好衝動又火爆咁, 但係見佢同老婆入去簽紙離婚前果段說話又好似一個細路仔咁 (佢同老婆拍埋都太姊弟戀)

伯爵府

2018復活節勳章

Pollyowen 發表於 18-3-28 16:00
吳楊春我開頭唔鍾意佢角色, 好似好衝動又火爆咁, 但係見佢同老婆入去簽紙離婚前果段說話又好似一個細路仔咁 ...

唔知係韓國當差的係咁,定整體韓國人都係咁,一個二個性情火爆到食咗火藥,老前輩都仲話吖,最離譜係惠利學警,一日到黑咀藐藐,睇到想佢被燉走

瑪瑙宮

Pr0udfish 發表於 18-3-28 16:08
唔知係韓國當差的係咁,定整體韓國人都係咁,一個二個性情火爆到食咗火藥,老前輩都仲話吖,最離譜係惠利 ...
惠利學警我初初以為佢有老豆做佢後台先咁樣態度

瑪瑙宮

Pr0udfish 發表於 18-3-28 16:08
唔知係韓國當差的係咁,定整體韓國人都係咁,一個二個性情火爆到食咗火藥,老前輩都仲話吖,最離譜係惠利 ...
最頂唔順佢成日唔抵得女主接到大單野時個樣

Pr0udfish    發表於 18-3-28 16:51

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

呢齣有些沉重,好現實,好似唔輕鬆。

伯爵府

2018復活節勳章

ryan_mami 發表於 18-3-28 17:55
呢齣有些沉重,好現實,好似唔輕鬆。

係呀,啲畸屎都好令人欷歔,不過拍得點到即止,無過份渲染情緒

珊瑚宮

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Pollyowen 發表於 18-3-28 16:14
惠利學警我初初以為佢有老豆做佢後台先咁樣態度

佢同成東溢講想崔明浩做佢啟導D態度,仲以為成東溢係佢老豆,等我即刻去wiki睇兩個都唔同姓

瑪瑙宮

芝麻開門 發表於 18-3-28 20:54
佢同成東溢講想崔明浩做佢啟導D態度,仲以為成東溢係佢老豆,等我即刻去wiki睇兩個都唔同姓
...

我都以為係

珊瑚宮

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Pollyowen 發表於 18-3-28 21:02
我都以為係

完全係個女同阿爸扭計咁

大宅

回覆樓主

韓靜吳同明虎前輩

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

在韓國睇緊第8集,幾好睇

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

E8 竟然有睇緊Running Man的感覺

雖然崔明宇溫柔又帥,說實話,現實世界如果連表白都未出口,手仔都未拖過,個男仔一野咁啵埋嚟,我係個女仔以後見到會當見鬼 我嫌呢場戲太夢幻太韓劇了

子爵府

回覆 Pr0udfish 的帖子

紅日派出所, 東主有喜, 休息一天, 全team參加RM

伯爵府

2018復活節勳章

MC1128 發表於 18-4-3 15:01
回覆 Pr0udfish 的帖子

紅日派出所, 東主有喜, 休息一天, 全team參加RM

嗰場戲都係為咗玉成靜吳同崔隊長啫,不過兩人仲有背後故事,點都無咁順利卦。如果靜吳遲下揀咗尚秀,過多三五七年就變成吳生吳太一對怨偶

RM場戲有冇令你諗起掟蕃茄呀?我認我有

珍珠宮

回覆樓主:

這部幾寫實下,反映正常小人物角色,沒有「非黑即白」,冇一般韓劇好誇、好 unrealistic 既。童話式橋段!

我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至