論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

舊姐姐完約.新姐姐26呭到港.
吸收左對上一個既經驗.house rules長左一倍.
你地姐姐入門之後會唔會解釋house rules . 同僱主姐姐各keep一份已簽名作實明白僱主家規.僱主亦都解釋過家規既文件? 好驚佢到時賴皮話唔知(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

siuk_kkkkkkk 發表於 18-3-18 06:21
你地姐姐入門之後會唔會解釋house ...
請咗20年工人
從冇house rule

基本上合情合理,各守本份

CheungKeeKee    發表於 18-3-19 16:48

水晶宮

回覆樓主:

用工人十幾年, 現在第三個工人,
我冇比过什麼house rule 叫工人簽。

網上有d house rule sample, 其中有d 係令人睇得幾唔舒服, 當個工人係非文明人咁看待 (eg. take shower everyday).

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

birdbird 發表於 18-3-18 11:42
用工人十幾年, 現在第三個工人,
我冇比过什麼house rule 叫工人簽。

鞋, 原來工人真係可以唔沖凉洗頭的, 我件6日仙就係。

水晶宮

lily-of-valley 發表於 18-3-18 12:31
鞋, 原來工人真係可以唔沖凉洗頭的, 我件6日仙就係。

沖涼洗頭, 僱主可口講叫工人每天都做.
如果工人唔文明到連沖涼都要人叫, 叫佢簽張 英文 house rules, 都唔包保佢會照做囉.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

birdbird 發表於 18-3-18 14:06
沖涼洗頭, 僱主可口講叫工人每天都做.
如果工人唔文明到連沖涼都要人叫, 叫佢簽張 英文 house rules, 都 ...

係呀, house rules, 無乜用。 第4日agency鬧完, 亦唔沖, 寧願抓妹妹, 所以第6日掃把。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

簽收有咩作用?

伯爵府

回覆樓主

簽黎冇用喎,又冇法律效力,我見啲sample水蛇春咁長我自己都冇心機睇同copy比姐姐,我就寫咗幾點(真係5-6點最重要嘅),仲要寫得好簡而清,印出黎講一次再貼係佢房一個月、之後我就搣鬼埋

我成日覺得咁大個人,佢要做講一兩次都會做,佢唔做或冇心做,比咁大堆rules佢又有咩用呢

象牙宮

亦有D印其實唔識字的, 咁就算佢簽咗, 都無乜用。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

請咗十几年工人, 從未簽過house rule,
下下攞張house rule出嚟check佢做得啱唔啱, 唔覺得煩咩?
日日好似考牌官咁, 我唔會.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

siuk_kkkkkkk 發表於 18-3-18 06:21

其實簽左又可以點? 又無法律效用。

唔好以為簽左, 外傭有做唔到裡面既野, 就可以唔駛補1個月通知叫佢走人。

想唔補只有1個月通知, 叫佢做多1個月之後走人。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

畀面勳章

比起house rule, 你俾個時間表佢更實制:
每天幾點起床,幾點送返學丶接放學,開飯,逢星期幾要接送興趣班;
邊d工作要daily 做,邊d工作係weekly做 等等

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無簽, 但有一份嘢會入屋前同佢講一講...先小人, 後君子, 講清楚先好D

翡翠宮

無用.

首頁

尾頁

跳至