興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我未有時間去 但係好想知道 有乜嘢買 有冇JM分享下呢 唔該曬

象牙宮

我去, 主要是拍照。拍花。

花海, 一支花, 花公仔.... 美美的。

Cheuk2012    發表於 18-3-18 23:04
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

333s 發表於 18-3-18 10:19
我去, 主要是拍照。拍花。

花海, 一支花, 花公仔.... 美美的。
謝謝.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

好多蝴蝶蘭(唔係爛殘)十蚊廿蚊
呢盆連盆$200

Happie    發表於 18-3-20 12:53

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 18-3-19 19:30
呢盆連盆$200

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 18-3-19 19:30
呢盆連盆$200

又靚又平

大宅

回覆樓主:

蘭花$10(大花),細花$20(兩枝菖)
肉肉$10一盆 睇住佢由$20盆,$40/3盆減至$10一盆,之後臨收檔去睇又加返價
我買咗7盆

另外你哋買嘅蘭花開咗幾耐花?
我大花($1O)的放咗一個月(D花一齊謝,唔知係咪太乾)
另外兩盆($20),一盆D花開始謝
另一仲係好靚

大宅

yoyolaw 發表於 18-4-6 12:56
肉肉$10一盆 睇住佢由$20盆,$40/3盆減至$10一盆,之後臨收 ...

補返蘭花相

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

yoyolaw 發表於 18-4-6 12:58
補返蘭花相

我都在花展買咗妳一枝嘅蘭花,一共買咗三枝,買嘅時候已經滿開,今日只剩一枝和一朵,我估依兩日就會轉盆

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

yoyolaw 發表於 18-4-6 12:56
肉肉$10一盆 睇住佢由$20盆,$40/3盆減至$10一盆,之後臨收 ...

你啲肉肉好靚呀好下次又買幾盆玩下先。
係咪都幾容易種?淨係淋水

大宅

mingaga 發表於 18-5-19 12:18
我都在花展買咗妳一枝嘅蘭花,一共買咗三枝,買嘅時候已經滿開,今日只剩一枝和一朵,我估依兩日就會轉盆
...

我依家仲有一盆有D花,都差不多謝啦!會試下種到下年睇下會唔會再開,蘭花我都算新手

大宅

mingaga 發表於 18-5-19 12:20
你啲肉肉好靚呀好下次又買幾盆玩下先。
係咪都幾容易種?淨係淋水
...

有D品種夏天會難種D,所以夏天買會好平
我呢幾盆有兩盆已經報銷,其它實我家陽光不夠,所以好多都徒長
如果你屋企夠陽光就容易D,千奇唔好咁多水,每次淋盆邊,上綱硏究下點種,我都係學習中,你可買一兩盆試下先

侯爵府

yoyolaw 發表於 18-5-19 12:36
我依家仲有一盆有D花,都差不多謝啦!會試下種到下年睇下會唔會再開,蘭花我都算新手
...

我失敗左兩年,今年第三年再種,終於呈現少少生機。
原來生機真係要種出來的

侯爵府

yoyolaw 發表於 18-5-19 12:36
...

另外果兩盤換咗盆後,生咗一片小葉出嚟,好開心啊!
仲開心過佢開花,因為我已經失敗過兩年,今次一定要俾心機D種,多啲上網學習下種蝴蝶蘭的技巧

大宅

mingaga 發表於 18-5-19 13:02
仲開心過佢開花,因為我已經失敗過兩年,今次一定要俾 ...

我今年買嗰D都有兩盆有新葉出來,但我未換植料,其實冇花我冇乜心機種,不過今年我會比心機試下,到出花一定好開心,大家加油

大宅

mingaga 發表於 18-5-19 13:02
仲開心過佢開花,因為我已經失敗過兩年,今次一定要俾 ...

睇黎都好壯

侯爵府

yoyolaw 發表於 18-5-19 13:09
睇黎都好壯

經過上兩次嘅失敗之後,我而家買蝴蝶蘭,有少少心得,買單枝,粗壯啲、花大啲,如果孖枝,花較細朶,好似唔係好夠營養咁。
今年去花展買滿開嘅蝴蝶蘭花,仲靚過農曆年前花墟買果D,比較葉和氣根就分辨到。
大家一齊努力,開花通知一聲,等大家一齊欣賞

侯爵府

yoyolaw 發表於 18-5-19 13:08
我今年買嗰D都有兩盆有新葉出來,但我未換植料,其實冇花我冇乜心機種,不過今年我會比心機試下,到出花一 ...

建議快快換盆。如果唔係,有機會爛根。
我往年七月先換,葉同根的狀態,已接近危殆,好難救得返

大宅

mingaga 發表於 18-5-19 13:33
經過上兩次嘅失敗之後,我而家買蝴蝶蘭,有少少心得,買單枝,粗壯啲、花大啲,如果孖枝,花較細朶,好似 ...

i see,thx

大宅

mingaga 發表於 18-5-19 13:35

建議快快換盆。如果唔係,有機會爛根。

我剛剛換咗,但因冇新植料,所以用返舊嘅!主要剪走爛根及鬆下D水苔,換走原本透明既膠盆
好心痛整爛咗塊新葉
其實佢地出緊新葉期間適唔適合剪爛根及換盆呢?

首頁

尾頁

跳至