親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

護照最少要幾多個月有效期?剛剛才發現阿仔護照2018年5月31日到期,但我地3月29日至4月6日去日本,是否用得?我地搭中華航空,要去台灣轉機去日本,是否都無問題?航空公司會不會唔俾上機?我上網睇話日本護照逗留時間有效就得,但台灣要三個月,轉機算不算在台灣入境?如果依家才換新的又趕不及,點算?

禁止訪問

大宅

Wakaran 發表於 18-3-18 13:12
在某些國家轉機 ( 例如美國 ), 就算不入境, 即日轉機離開, 仍然要遵守當地的入境要求.

但台灣, 冇這個規定 ...

聽你咁講都安心D,如果無得去就真掃興!
都怪自己大意,忘了小朋友嘅護照係5年期,仲諗住前幾年同佢一齊換新證無咁快到期㖭。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

你不如問吓中華有冇要求啦, 間間airline做法唔同

大宅

TMC3012 發表於 18-3-18 14:01
你不如問吓中華有冇要求啦, 間間airline做法唔同

哎呀~打左電話問中華,佢話無三個月唔得呀!

但明天才申請,網上話要10個工作天,咁就趕唔切。我見上網話申請快件要有理由,旅遊觀光不接受,有冇人試過申請快件係旅遊做理由係成功架!

水晶宮

畀面勳章

carmenleung 發表於 18-3-18 14:20

但明天才申請,網上話要10個工作天,咁就趕唔切。我見上網 ...

唔駛諗了,唔會有特快申請的。就算有酌情處理,都係因為一d無人想發生的事故...
其實呢個情況,只可搏一搏
你應該唔會取消吧

水晶宮

畀面勳章

carmenleung 發表於 18-3-18 13:00
護照最少要幾多個月有效期?剛剛才發現阿仔護照2018年5月31日到期,但我地3月29日至4月6日去日本,是否用得 ...

轉機唔算入境,入境要做簽證的
如果入境台灣,特區護照要半年有效期

wcpcelia    發表於 18-3-18 16:24

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

聽日一早帶齊野去灣仔排即日籌求情啦(7點前要到)
得就得,唔得都無辦法

珍珠宮

carmenleung 發表於 18-3-18 14:20

但明天才申請,網上話要10個工作天,咁就趕唔切。我見上網 ...

諗深一層可能真係要三個月有效期喎,因為你話去轉機啫,萬一你突然心血來潮話唔轉機又想入境台灣,可能因為咁航空公司會被罰,所以中華唔會俾你上機

首頁

尾頁

跳至