夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB防敏心得分享勳章

ssl1102 發表於 18-3-18 20:56
從事件一睇得出,你會將自己嘅想法加諸喺別人身上。對住家人可能佢地會容忍你,但人地係你老公朋友,你咁做 ...

可能我講得唔係咁細緻,個媽媽話罰佢,我只係細細聲同個媽媽講個實際情況(個媽媽坐我隔離)咁都算干涉人地教仔?因為佢阿媽全程合埋眼訓覺睇唔到實際情況!
我係在職媽,做左咁多年野都未死得,好多事無絕對岩同絕對錯,只係大家觀點與角度問題姐!
不過多謝你提點,我唔會再厚多士!

男爵府

BB防敏心得分享勳章

一嚿大番薯 發表於 18-3-19 07:57
事件一同二,我都覺得你老公無錯無誤解你。
事件一:如果你話問多一句上左船未,就只係話想俾多個選擇人揀 ...

1.其實事前無問嫁,諗住咁岩係佢留下搭車老公想順便問下佢地有冇節目啫⋯⋯其實我唔應該咁上心,反正係佢朋友之麻,唔join仲輕鬆
2.佢媽媽上左車就合埋眼訓,個細路伏係個位度訓緊,一個轉身就碌左落黎,踩到我,佢阿媽先醒,要罰個仔,個仔睡眼惺忪咁話我訓覺咋.....就比佢媽罰嘞!可能我打得衰「典來典去」令人誤會佢扭緊眼訓,其實係碌左兩碌!

禁止訪問

伯爵府

事件一我Buy你老公, 既然人地一家PLAN左個日去長洲, 唔會特登再問多人地一句Join唔join, 陣間老公個朋友其實想去長洲, 但因為唔好意思拒絕你地邀請而唔去咁樣好掃興, 所以下次人地PLAN好左就唔好再bother 人, 打亂人地計劃, 因為我好憎人咁做, 之前PLAN好左同老公去邊到邊到, 突然有人打黎問去唔去邊到邊到, 我覺得個日假期的MOOD俾那人破壞晒

再加上你句"上船未" "都係搭多幾個站"俾人感覺都唔好, 所以唔係你老公誤解你

男爵府

suetfunglui 發表於 18-3-19 08:25

1.其實事前無問嫁,諗住咁岩係佢留下搭車老公想順便問 ...

你純好心有同理心,其實係優點,不過處理上未必人人認同,照睇你描述我就覺得你冇問題,當然實際情況你才最清楚,正如我所講你先生是怕多事的話,在他面前不再提出意見或見義勇為好了。

瑪瑙宮

suetfunglui 發表於 18-3-19 08:15
可能我講得唔係咁細緻,個媽媽話罰佢,我只係細細聲同個媽媽講個實際情況(個媽媽坐我隔離)咁都算干涉人 ...

你是一个比較天真的人, 咁諗咁做, 你照做自己無問題. 人地唔 buy 你唔使理佢地囉. 因為你唔會明人地點解唔認同你.

男爵府

BB防敏心得分享勳章

男子漢 發表於 18-3-19 10:17
再多點溝通吧,換個角度,佢都可能覺得妳誤解佢。

明!若要人似我,除非兩個我!

禁止訪問

別墅

一嚿大番薯 發表於 18-3-19 07:57
事件一同二,我都覺得你老公無錯無誤解你。
事件一:如果你話問多一句上左船未,就只係話想俾多個選擇人揀 ...
X 2

珍珠宮

回覆樓主:

我又覺得你老公嘅諗法又無咩問題喎

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

suetfunglui 發表於 18-3-18 15:48
事件一:
我地今日成家出花展玩,咁岩佢想問佢朋友唔一齊,原來佢朋友出長洲玩,我同C6講「咁問佢佢地上船 ...

不算誤解嘅,係觀點唔同啫。
case 1: 比著我就費事朋友say no唔好意思啦。去長洲都算係大project黎,唔同行緊街。唔join的多吧。
2.解釋完小朋友唔小心啫,唔係曳就夠了。challenge人地罰得危險或騷擾到人就比人多事左。
樓主c6常常不耐煩的嗎?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

不公義就要出聲嗎?每日都有好多呢啲不公義事情發生,你咁樣話人,有誰喜歡聽呀?我都認同喺多事

侯爵府

suetfunglui 發表於 18-3-18 15:48
事件一:
我地今日成家出花展玩,咁岩佢想問佢朋友唔一齊,原來佢朋友出長洲玩,我同C6講「咁問佢佢地上船 ...

1佢岩,2你岩。 即係你唔好諗你老公誤解你,你地只係看法時有不同。 只要你接受自己想法未必係最正路,咁你就會覺得佢no你都好正常

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老婦仁 發表於 18-3-18 03:59
你先生似係多一事不如少一事既人,如果係咁你係佢面前就唔再提出類似既建議,免得有說話聽令自己唔舒服
...
我都係類似既人,所以我完全明白樓主老公既出發點,你話如果人地一家人冇特別野安排就話,既然你地一家有節目,人地又有,冇需要突然刻意合併一齊,咪下次先再約囉

男爵府

BB防敏心得分享勳章

maymaysheep 發表於 18-3-19 23:53
不公義就要出聲嗎?每日都有好多呢啲不公義事情發生,你咁樣話人,有誰喜歡聽呀?我都認同喺多事
...

我唔想做正義超人,只不過我最唔鍾意被人冤枉,見個小朋友被佢媽咪誤以為佢特登整到我,我先出聲啫!最後佢阿媽都係要罰佢我都唔再出聲干涉,我做左幫佢解釋個part對得住自己良心就算

男爵府

BB防敏心得分享勳章

華美 發表於 18-3-20 02:27
1佢岩,2你岩。 即係你唔好諗你老公誤解你,你地只係看法時有不同。 只要你接受自己想法未必係最正路,咁 ...

我都明大家會有觀點唔同既時候,我自己覺得每件事無絕對岩絕對錯,佢唔支持唔緊要,但唔好批評對方做法。若果個小朋友因為罰企而撞親,個阿媽走去投訴個司機,咁就證明我唔係多事啦!

瑪瑙宮

suetfunglui 發表於 18-3-20 11:26
我都明大家會有觀點唔同既時候,我自己覺得每件事無絕對岩絕對錯,佢唔支持唔緊要,但唔好批評對方做法。 ...

其實你最想認同你的係你老公, 但係永遠都唔會, 咪試下响佢面前收下口, 唔收的話咪繼續接收佢的批評.

大宅

suetfunglui 發表於 18-3-20 11:26
我都明大家會有觀點唔同既時候,我自己覺得每件事無絕對岩絕對錯,佢唔支持唔緊要,但唔好批評對方做法。 ...

其實第一個問題 您岩佢都岩, 但係您仲係唔明果問題係邊?
您著眼 是 自已感受, 以自已為主的!!!

您覺得如果您想同朋友去會改行程?
您又好想果家人一齊去?
咁點解 您唔會向您老公提出 "不如我地成家一齊入去長汌?"
反正您所說"都係幾個站姐? "

第2樣,
佢唔支持唔緊要,但唔好批評對方做法

其實您自已都批評緊果阿媽教小朋友方法喎

男爵府

ssl1102 發表於 18-3-18 20:56
從事件一睇得出,你會將自己嘅想法加諸喺別人身上。對住家人可能佢地會容忍你,但人地係你老公朋友,你咁做 ...

完全同意

大宅

回覆樓主:

第一,二我都覺得你老公岩。

我覺得去長洲玩,係玩一日,帶埋小朋友唔會趕第二場,有鬆動時間方便自己,同埋我係d唔好意思推熱情既人既人來嫁,所以你問我,我可能會唔好意思咁推你。

第二,我教小朋友,唔鍾意有人幫口,有時我罰小朋友係平時都習慣有問題,先會一次過罰,如果我知道我誤會小朋友,唔會立即改變,咁會比小朋友覺得我可以變多變去,會等大家冷靜後,解釋返媽媽唔鍾意咁(或你多次咁)或媽媽誤會左你,唔想轉得咁快。

首頁

尾頁

跳至