親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

飛名古屋。請問行李重量係計寄倉果件,定係連隨身都計埋?
仲有,我二大一細,隨身係咪可以三件?(二背囊一喼)唔該各位

珍珠宮

dickmamyan 發表於 18-3-18 16:51
飛名古屋。請問行禮重量係計寄倉果件,定係連隨身都計埋?
仲有,我二大一細,隨身係咪可以三件?(二背囊 ...

行咩禮?你想講行李是嗎?

大宅

whyyou 發表於 18-3-18 16:55
行咩禮?你想講行李是嗎?

係啵,寫錯字添

珍珠宮

dickmamyan 發表於 18-3-18 16:51
飛名古屋。請問行李重量係計寄倉果件,定係連隨身都計埋?
仲有,我二大一細,隨身係咪可以三件?(二背囊 ...

手提行李每人唔超過7kg, 兩背囊一喼應該得,不過個喼唔可以超過20吋

禁止訪問

大宅

Joikoon 發表於 18-3-18 22:56
不論你有冇買 / 買幾多 寄倉行李, UO 的正式購票乘客 ( 包括小童, 不包括嬰兒票 ) 都可以另外攜帶最多一件 ...

謝謝回復!!嘅係買著的行李重量只計寄倉果件,隨身唔計入?我的理解晏嗎?

珍珠宮

dickmamyan 發表於 18-3-19 00:54
謝謝回復!!嘅係買著的行李重量只計寄倉果件,隨身唔計入?我的理解晏嗎?
...

買行李重量係買寄倉行李重量。原則上每人free一件7kg手提行李(hand carry),但若你件手提行李超過7kg就要計超重$

所以之前好多人回程check in入閘,仲搏命買duty free就瀨哂

wcpcelia    發表於 18-3-20 09:22

男爵府

間吾中佢會係臨上機位再磅重,我見都捉左好多人要即時托運

禁止訪問

禁止訪問

大宅

LokYauYau 發表於 18-3-19 01:01

買行李重量係買寄倉行李重量。原則上每人free一件7kg手提 ...

哦,你唔講真係唔知,以為入著閘就可以放心買

珍珠宮

dickmamyan 發表於 18-3-19 00:54
...

回覆,同啱呀嘛?⋯⋯

珍珠宮

Joikoon 發表於 18-3-19 01:34
正確來講, 手提重量多過 7Kg, 係要拿走, 拿去轉做寄艙 ( 當然要 $$ ), 不能補錢後照樣帶入機艙, 因為放上頭 ...

係,我好討厭呢類完全漠視手提重量及數量限制的人,係好希望長期入閘check及罰$寄艙。

買到鬼咁多,佢自己擺上去「我」那邊的行李架,睇佢辛苦樣都知重,仲霸埋別人行李架。不僅安全問題,仲對守規矩的乘客不公平。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

LokYauYau 發表於 18-3-19 09:10

係,我好討厭呢類完全漠視手提重量及數量限制的人,係好 ...

回程想擺最好要早啲排隊
有時見啲人一喼, 一手大手袋, 一袋膠袋, 細機位又少啲
所以唔太like搭日本線廉航

珍珠宮

TMC3012 發表於 18-3-19 09:45
回程想擺最好要早啲排隊
有時見啲人一喼, 一手大手袋, 一袋膠袋, 細機 ...

我一向係早上機的人,亦好少hand carry。

我係好憎,我上面行李架有空位(係因為我手提行李小),d人老遠跑來用埋我個格,仲要將佢至重的手提行李上我上面,仲撥開或壓住我d行李

禁止訪問

珍珠宮

Joikoon 發表於 18-3-19 10:05
呢家野, 真係好難判斷責任, 因為禁區免稅店一定有同航空公司打招呼 : 大家識做識做, 不太過份就算數

否則 ...

唔應該怪航空公司或機場內商舗,無人揸支槍要你買。乘客跟規例是常識,人貴乎自重,自己漠視規定無得瀬人

當然,我不是指那些可能多一袋仔小小過額的人。

但你見到有些人擺明老馮,本身已拖一個hand carry 20吋喼,理應心裡有數,一個大背包當小手袋搏人唔計,再加四大膠袋機場duty free, 好離譜

大宅

LokYauYau 發表於 18-3-19 10:35
唔應該怪航空公司或機場內商舗,無人揸支槍要你買。乘客跟規例是常識,人貴乎自重,自己漠視規定無得瀬人
...

我次次都係到此一遊,講真,買嘢香港都有,何必辛苦自己。所以呢次都係買20 kg ,點知果邊天氣凍,又帶住小朋友,衣物帶多著。都係唔中意去到先臨時臨急周圍揾鋪頭買衫褲,旅遊的目地不在於買買買

禁止訪問

大宅

順便問問, 咁去程寄倉兩個吉喼(同SIZE) , 咁係買一個20KG定兩個20KG? HKEXP

首頁

尾頁

跳至