母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

開刀後今日第五日出院,但bb真係好好訓,痾左屎都唔喊,用盡所有方法都唔張開口唔啜,補奶粉要有人落口先勉勉強強飲

試過係醫院時餓佢7-8個鐘都無喊照訓

泵成個鐘一安都無,有無咩方法可以令bb開口啜呀

男爵府

mamasoon 發表於 18-3-18 19:45
開刀後今日第五日出院,但bb真係好好訓,痾左屎都唔喊,用盡所有方法都唔張開口唔啜,補奶粉要有人落口先勉 ...

我都係開刀今日第五日出院,我bb就唔畀我瞓覺啊。我懷疑醫院姑娘畀佢安撫奶嘴。返到屋企,我一擺低佢就喊,一定要啜住我乳頭瞓,屋企冇安撫奶嘴!我本身好少奶,都唔知佢有冇啜到人奶。但肯定的係,我由下午6點返到屋企就一直同佢搞到依家凌晨3點,都係唔肯自己瞓,我就要崩潰

JD930    發表於 18-3-23 17:12

大宅

cindywy 發表於 18-3-19 03:09
我都係開刀今日第五日出院,我bb就唔畀我瞓覺啊。我懷疑醫院姑娘畀佢安撫奶嘴。返到屋企,我一擺低佢就喊 ...

啜又煩唔啜又煩

禁止訪問

回覆樓主

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

開刀後今日第五日出院,但bb真係好好訓,痾左屎都唔喊,用盡所有方法都唔張開口唔啜,補奶粉要有人落口先勉 ...
初生bb 係長期訓覺, 要摷醒佢來來去去都係果幾種方法, R 腳板, 扮開尿片果d. 有時真係好難餵到佢, 唯有用杯仔餵.

夠 2個鐘就要餵, 千祈唔好好似響醫院時餓佢咁耐. bb 缺水可以好大獲, 記住要check 濕尿片.

等bb 大d 就會啜多d. 加油.

複式洋房

回覆樓主

我b囡第三日都有試過6個鐘唔醒、食唔到奶,第四日返到健康院,體重當然唔合格啦,醫生都有講咁多個鐘唔食奶驚佢血糖低,好彩到第四五日,慢慢開始4個鐘都會醒一次,之後更加係2-3個鐘就醒,加油呀,呢個情況會越大越好!我都用左一星期先幫bb追返出世前體重

大宅

wingszelo3 發表於 18-3-20 07:56
我b囡第三日都有試過6個鐘唔醒、食唔到奶,第四日返到健康院,體重當然唔合格啦,醫生都有講咁多個鐘唔食奶 ...

你奶粉定人奶?

大宅

回覆樓主

我依家試緊新方法就係一開始比45ml佢,吊佢癮,跟住比佢啜,情況好似係好左

複式洋房

mamasoon 發表於 18-3-20 09:19
你奶粉定人奶?

全人奶全埋身

JD930    發表於 18-3-23 17:13

大宅

wingszelo3 發表於 18-3-20 09:35
全人奶全埋身

好厲害呀,點先可以令佢有心機啜?

別墅

埋身啜一定係最上奶,因為開頭bb未識啜,同嘴仔細,要時間比佢學習!
就算瞓著咗教你放嘴仔埋乳頭附近佢都會啜!唔使巢醒佢都ok!
比心機呀媽媽!

大宅

huenbbhuen 發表於 18-3-20 12:48
埋身啜一定係最上奶,因為開頭bb未識啜,同嘴仔細,要時間比佢學習!
就算瞓著咗教你放嘴仔埋乳頭附近佢都 ...

可能我無咩奶,難啜,佢每次啜2下就推開,開始忟憎,點訓練佢比心機啜?

別墅

mamasoon 發表於 18-3-20 12:51
可能我無咩奶,難啜,佢每次啜2下就推開,開始忟憎,點訓練佢比心機啜?
...

一定係試多啲既,有無試過埋身前按摩下個乳房,甚至揸少少前乳出黎先?

大宅

huenbbhuen 發表於 18-3-21 11:44
一定係試多啲既,有無試過埋身前按摩下個乳房,甚至揸少少前乳出黎先?
...

我有渣出黎引佢啜,佢都無咩興趣

別墅

mamasoon 發表於 18-3-21 12:01
我有渣出黎引佢啜,佢都無咩興趣

其實你bb係好好呀,瞓得多先長肉,咁佢瞓完夠唔夠濕片?夠濕片就由佢啦!最怕係缺水唧,留意下就得了!bb肚餓實會叫放心!

大宅

huenbbhuen 發表於 18-3-22 11:55
其實你bb係好好呀,瞓得多先長肉,咁佢瞓完夠唔夠濕片?夠濕片就由佢啦!最怕係缺水唧,留意下就得了!bb ...

我最終搵左催乳師,奶多左,叫勉勉強強埋身多小小,呢d錢真係唔慳得

別墅

mamasoon 發表於 18-3-22 12:29
我最終搵左催乳師,奶多左,叫勉勉強強埋身多小小,呢d錢真係唔慳得

加油!搵到方法就好了!祝你奶路路路暢通! bb食無憂!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

wingszelo3 發表於 18-3-20 09:35
全人奶全埋身
好厲害!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊