0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 出世幾日,我已上奶可以密密啜,如果尿片唔夠姑娘先幫我補奶粉

但埋身時,BB 好易眼訓,一邊啜10~15分鐘就會訓,中間又要同佢玩下掃下,先肯啜埋另一邊。基本上左右兩邊都頂盡10~15分鐘就訓著,點都唔醒

想請教各位,呢個情況應該繼續set 時間每三小時埋身,還是放題式咁,BB 喊先埋身?

另外,我掃風只成功過一次,係咪人奶b 唔一定有風?只要佢訓時側頭,都確保安全?

多謝各位回覆先

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

joanna333 發表於 18-3-18 21:10
BB 出世幾日,我已上奶可以密密啜,如果尿片唔夠姑娘先幫我補奶粉

但埋身時,BB 好易眼訓,一邊啜10~15分 ...

初生b埋身除左放題式,如果有黃,頂龍要2個鐘一次,同埋每次餵一邊,唔使比晒兩邊,每邊啜30分鐘先可以確保bb啜到後奶
你比佢啜15分鐘一邊,另一邊又15分鐘
都係只食到前奶,食後奶先會肥!

大宅

Yanlovesnaz 發表於 18-3-18 21:18
初生b埋身除左放題式,如果有黃,頂龍要2個鐘一次,同埋每次餵一邊,唔使比晒兩邊,每邊啜30分鐘先可以確 ...

前奶後奶原來係咁多謝jm 我完全唔知,姑娘都無講

咁係咪我等佢退左黃先放題式?

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

joanna333 發表於 18-3-18 21:32
前奶後奶原來係咁多謝jm 我完全唔知,姑娘都無講

咁係咪我等佢退左黃先 ...

如果想3個鐘一次都等佢滿月先,同你要確定佢每日有6條重濕片
佢到猛長期就會好放題式嫁喇! 每個鐘,甚至每10分鐘就想要啜!
佢啜得密先會幫你增奶,所以如果可以盡量唔好補粉!
加油!!

大宅

15週年勳章

回覆樓主:

如果剛初生不久,固定2-3小時要食一次奶,如果未夠2小時又哭,可以睇下係去左大大定濕片,初生時易排出胎便。
唔係大大同小小就埋身比佢食,人奶b較難退黃,要食多啲奶先會退得快啲

大宅

Monnnnnnnney 發表於 18-3-19 07:15
如果剛初生不久,固定2-3小時要食一次奶,如果未夠2小時又哭,可以睇下係去左大大定濕片,初生時易排出胎便 ...

今日醫生話黃膽指數繼續升要照燈,建議我補返奶粉俾佢先,因為佢依家咁樣訓教唔啜惡性循環

所以我決定每次埋單後都補奶粉,直至佢情況穩定左先再全人奶

大宅

15週年勳章

joanna333 發表於 18-3-19 11:54
今日醫生話黃膽指數繼續升要照燈,建議我補返奶粉俾佢先,因為佢依家咁樣訓教唔啜惡性循環

所以我決定每 ...

醫生專業意見就跟住先最緊要bb退左黃
bb加油!媽媽記得唔好比太大壓力自己

大宅

Monnnnnnnney 發表於 18-3-19 14:44
醫生專業意見就跟住先最緊要bb退左黃
bb加油!媽媽記得唔好比太大壓力自己
...

好彩佢仲未揀食住,人奶、奶粉都肯飲

大宅

15週年勳章

joanna333 發表於 18-3-19 20:39
好彩佢仲未揀食住,人奶、奶粉都肯飲

咁就乖乖bb豬了
快啲叻豬退黃唔好令媽咪咁攰

首頁

尾頁