家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

柱位另一邊係外牆, 右邊牆係廁所 , 搵過管理處 , 開頭有師傅睇過話廁所潮濕, 又話我熱水爐d 熱氣引致 , 但廁所牆角係無濕 。
之後管理處話叫樓上做咗防漏 , 我剷咗灰再油油 , 唔夠兩個月又滲水 。
有搵過食環署 , 不過面積太細唔受理 , 叫我等滲水面積再嚴重啲先搵佢哋。
不過已經大半年 , 又唔算太嚴重 , 一直都無理 ,由於近期要急着裝修小朋友房 , 想盡快解決 , 有辦法嗎?

侯爵府

Pradamiumiu 發表於 18-3-18 21:32
柱位另一邊係外牆, 右邊牆係廁所 , 搵過管理處 , 開頭有師傅睇過話廁所潮濕, 又話我熱水爐d 熱氣引致 ...

可唔可以喺圖上畫出外牆嘅位置?

另外管理處有冇幫你安排做試水測試?

大宅

crshk 發表於 18-3-19 09:03
可唔可以喺圖上畫出外牆嘅位置?

另外管理處有冇幫你安排做試水測試?

管理處無做色紙測試 , 係大廈d 承辦商上嚟望下咋, 我就係唔知要搵咩人幫手check

侯爵府

Pradamiumiu 發表於 18-3-19 23:23
管理處無做色紙測試 , 係大廈d 承辦商上嚟望下咋, 我就係唔知要搵咩人幫手check

...

如果憑相睇,不排除係外牆出事。不過要先排除係樓上單位廁所嘅問題,因為我見到水痕入到你天花牆角好入的位置。

你而家可以做嘅就係再搵食環署,希望佢哋可以安排一次廁所滲水測試,如果證實樓上單位廁所冇滲水,那要求管理處做一次外牆射水測試。

如果兩邊都拒絕,你唯有自費搵滲水專家,他們可以用超聲波儀器或者紅外線搵出滲水源頭,事後你可以向有關方面要求維修及追討你所有損失。

首頁

尾頁

跳至