自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

係咪13-15歲,過咗會好D嗎?
有經驗的JM請分享下!
2017年小女兒呈分試將開始,努力、加油,為中一做好準備!

水晶宮

2004107 發表於 18-3-18 21:39
有經驗的JM請分享下!

我都想知,好多人話青春期既小朋友好難搞,我想知有幾難搞,好等我做好準備。

珍珠宮

畀面勳章

我好悲觀。覺得他們大部分時間是難教的,有時好彩是易教。

男爵府

回覆樓主

一歲以上最難教

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔已15....SO FAR都幾乖仔..
未有覺得佢邊個年紀最難教...

只係唔同年紀..真係要用唔同既方法去溝通囉...

同埋..難唔難教..都好睇小朋友本身個性...

男爵府

satu 發表於 18-3-18 22:28
一歲以上最難教

一歲都難教?

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我覺得唔同年紀有唔同既難教之處

別墅

回覆樓主

我果個4歲半己經難教左

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

15,16歲青春期最難頂 果陣 我比對仔女激到幾乎癲

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 love2talk 的帖子

冇得準備,同埋每個小朋友都唔一樣反應,有 d 就雖然會嫌你煩但係雙方都忍到同容易消氣。有 d 就日日打風,仲要係冇預兆。例如你講:「你有冇見過我個 XX?」/「你要唔要呢個架?」佢有機會好唔耐煩咁答:「我點知你吖。」/「你搞我 d 野做咩吖!」然後你會因為無辜受氣,就會好容易嘈起上黎。有時候會閉門係間房入面做自己野,你問佢做咩佢係唔會想答你,可能會講:「你好煩吖!」你如果冇敲門問准就入去的話,佢又會突然好大脾氣,可能會推你出去,然後鎖門。上到中學越來越多野做,又要溫書又要補習,然後學校又多活動、project,會好多時候訓得唔多,結果第二日就更加躁底。
以上係常見嘅 1、3 號風球,8 號 同 10 號 就好睇下你地雙方忍唔忍到道氣。過左公開試就應該雨過天晴。同埋其實個小朋友自己係唔知點解突然咁大脾氣,有少少精神分裂嘅感覺,父母一開口就好似耳邊有個大喇叭咁。我個中學老師家長晚會同過所有父母講:「麻煩各位家長係女女考 DSE 前,忍住唔好發脾氣同女女嘈交。」

子爵府

親子王國15週年勳章

家家有本難唸的經,歲歲有各自難教之處。

但係都要睇小朋友自身性格同埋父母識唔識應變。每個階段同每個小朋友都要用唔同溝通方法。

公爵府

好媽媽勳章

love2talk 發表於 18-3-18 21:43
我都想知,好多人話青春期既小朋友好難搞,我想知有幾難搞,好等我做好準備。
...

冇得準備,每個性格,遇到事情,人物,環境都唔同。
只可多親子關係入手

珊瑚宮

2004107 發表於 18-3-18 21:39
有經驗的JM請分享下!

睇人,唔會個個一樣,我嘅囡,一個由細到大都唔難教,一個小學好難教,中學反而好穩定,一個小學好易教,一到中學,直情思覺失調

大宅

回覆樓主

每個階段都覺得好難挨,回想覺得中三開始冇眼睇亦冇得教

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

上到中學最難頂

男爵府

回覆樓主:

我諗性格決定難唔難教多啲,大女由細到大都好難教,上到中學仲衰

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

中二至中三,你講咩都唔會聽,一同佢講野就黑面,叫食飯叫起床都係你錯,唔叫食飯唔叫起床也一樣係你錯!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

花生油子 發表於 18-3-19 02:17
15,16歲青春期最難頂 果陣 我比對仔女激到幾乎癲

x 2

F1 ~ F5
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

回覆樓主

可能我大病過經歷左生死邊緣,所以化左。

病好後好多野放鬆左,兩個都無咁緊張,我囡依家中三,好多野都會同我講,連佢 d 同學都話 '吓!你會同媽咪講,感情真係好好!',到底係表面上定其他,減少衝突係一件好事。

學業同運動我都唔哦咁多,佢對自己有要求,知道目標係邊就支持佢決定,惟一係傷左先哦佢睇咋!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至