自由報料

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我家廚房洗碗盤突然全塞, 用了泵, 唔得, 隔器內的垃圾亦已清除, 都試過用醋加梳打粉, 或者熱水, 又試過用通渠蛇, 都唔得, 想問吓仲有無方法唔傷喉管自行解決, P.S. 問過通渠師傅要700蚊, 實在太貴

伯爵府

你用泵果陣有無滿少少水先泵呀,要有壓力先泵得比較好

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

你試吥用個大D慨泵再泵,我之前洗碗盆去水非常慢就叫c fu來睇,他用了一個超大慨泵,泵了幾吥就通番曬

大宅

chanbigman 發表於 18-3-19 10:37
自己拆洗碗盤下面個曲,去買條2米鐵線返來是咁撩喉入便垃圾。
其實沒難度,學識左更好,通常一二年都要通一 ...
對, 只要唔怕污穢. 試多幾次就得. 條鐵線叫通渠彈弓, 五金或家品店有得賣. 試過第一次自己黎, 通唔到, call 師傅, 佢又係咁通, 唔使兩分鐘通到, 咁就四舊水.

象牙宮

1. 365日防止洗碗盤塞。
2. 每月 滾熱梳打, 通去水菅。

未塞要防。 別增添麻煩比自己。
防可以省事, 省力, 省氣, 省錢。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

試下台灣花仙子通渠劑,日本城有賣。
之前浴缸塞過一次,獅王/威猛都無用,但用佢就通咗。
不過廚房未試過咁塞,唔sure你work唔work

子爵府

放大半盆水先吸,如果是雙星盆,要塞住另一個去水位。
另外這個未試過https://www.youtube.com/watch?v=ascjhsLlSGc

子爵府

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第一回

LoveChild 發表於 18-3-19 10:18
我家廚房洗碗盤突然全塞, 用了泵, 唔得, 隔器內的垃圾亦已清除, 都試過用醋加梳打粉, 或者熱水, 又試過用通 ...

倒滾水試過未?

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

五金鋪有隻通渠粉,拾幾蚊一小膠罐。
我之前攪了好耐,最後用了2罐,攪掂。

大宅

BB防敏心得分享勳章

chanbigman 發表於 18-3-19 10:37
自己拆洗碗盤下面個曲,去買條2米鐵線返來是咁撩喉入便垃圾。
其實沒難度,學識左更好,通常一二年都要通一 ...

又學到嘢喇。

伯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

樓主,我剛行過千色百貨見到呢款有專柜放電視介紹,睇左佢影片介紹好似幾得,你可自己上網搵此產品相關短片睇下啱唔啱

首頁

尾頁

跳至