自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

木土土 發表於 18-3-19 12:50
agreed!

唔該d「唔知頭唔知路既人」,出少句聲當幫忙!

同意!

侯爵府

hahaha1231 發表於 18-3-19 13:23
但媽媽係夜班護士, 佢日頭都可以自己湊, 但鄰居話未見過佢, 其實佢有無湊過個仔
...

人哋返夜班,日頭唔洗瞓咩?佢工作係護士,唔夠精神就累死人喇,啲街坊知人幾多嘢吖,佢無見過個媽媽就等於媽媽唔盡責,呢啲亞毛收聲啦!

子爵府

agreed!

聽下新聞,睇下報紙,就好似知道晒人地家事。

其實一家三口,其中兩個係病人,呢個家庭有幾健康?

麻煩大家拎啲同理心出黎,亦關顧下身邊人,健康唔係必然的。

侯爵府

回覆樓主:

詳細唔知,見報紙話爺嫲都想接走個小朋友,每月探訪只能在門外看。多年前夫婦有争過小朋友撫養權,咁既然大壓力,又唔識教,點解唔放手,要整死佢呀?點都講唔通, 希望法律還死者一個公道。

子爵府

choc_choc 發表於 18-3-19 12:16
細路個亞媽要搵食,唔通辭職攞綜援? 一來經濟未必許可請工人,二來老實講,個仔有hyper, 就算有錢請工人, ...

係囉!
新聞明明話輪流湊㗎!
單親媽要養家,佢都唔想搞成咁,點解一味話個媽媽不是。
呢個係慘劇嚟!

子爵府

lala1016 發表於 18-3-19 13:11
話就話香港社會文明, 其實仲好封建, 好似凡係小朋友一出事d人第一個實只係怪阿媽
...

係,尤其女人對女人,尤其苛刻!

子爵府

回覆樓主

老人家可能辛苦過頭諗埋一邊 番分兼職清潔 再湊孫 身體差d真係好辛苦!

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

可能呢類組合好多
因現在單親家庭很普遍

要長老去幫手凑不是問題

問題是教得好不好、成績責任
就不要加於長老照顧身上承受

大宅

畀面勳章

agreed!

係啦, 唔明啲人點解可以講嘢咁涼薄, 有邊個唔想自己小朋友健健康康?有邊個想做單親?

禁止訪問

水晶宮

tutik 發表於 18-3-19 14:19
詳細唔知,見報紙話爺嫲都想接走個小朋友,每月探訪只能在門外看。多年前夫婦有争過小朋友撫養權,咁既然大 ...

係呀,報紙話爺爺嫲嫲只可以係門外睇孫,都一個月去探幾次。另外,有兩個仔成日同死者玩的街坊話,個小朋友識主動同人打招呼,話佢會聽,唔似過度活躍症……咁如果亞婆凑唔掂好辛苦,小朋友只係曳d、成績差d,咪比男家凑lor,你無理由整死佢。

呢單似係要關注情緖病病人,多過sen兒童支援。

禁止訪問

大宅

Jane1983 發表於 18-3-19 14:48
係呀,報紙話爺爺嫲嫲只可以係門外睇孫,都一個月去探幾次。另外,有兩個仔成日同死者玩的街坊話,個小朋 ...

我就係咁嘅意思,開post係希望多d人關心吓情緒病呢樣嘢,呢個先係重點。其實呢個病真係好辣手,不知不覺有咗,到嚴重先開始自我察覺已太遲,我自己係過來人,所以我了解患者心態,如果及早有親人察覺到好多慘劇都唔會發生。我話要政府諗吓辨法去幫嘅正正係情緒病患者。

大宅

mandy952 發表於 18-3-19 13:51
有人夠膽咁話我,一定xyz回返佢

Good job

琥珀宮

bigheadshan 發表於 18-3-19 15:38
我就係咁嘅意思,開post係希望多d人關心吓情緒病呢樣嘢,呢個先係重點。其實呢個病真係好辣手,不知不覺有 ...

其實香港地真係好大壓力,但有時真係要遇上先知原來抗壓力唔夠,當中如何處理好睇個人,呢個婆婆都好後生,但就係諗埋一邊造成悲劇

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

好慘

男爵府

回覆樓主

Mercy killing 悲劇。有情緒問題要及早求醫,唔係傾下計就會好返,要食藥,家人也要幫忙觀察病情,有轉差及自殺或傷人念頭勿輕視,要盡快求醫

大宅

gloriehungws 發表於 18-3-19 16:03
Mercy killing 悲劇。有情緒問題要及早求醫,唔係傾下計就會好返,要食藥,家人也要幫忙觀察病情,有轉差及 ...

Agree

大宅

gloriehungws 發表於 18-3-19 16:03
Mercy killing 悲劇。有情緒問題要及早求醫,唔係傾下計就會好返,要食藥,家人也要幫忙觀察病情,有轉差及 ...

我覺得情緒病有時真係好似撞邪咁,當你最消極嘅時候內心好似有把聲叫你不停鑽牛角尖,真係好難搞,做d令自己開心番嘅事,心情好一陣又黎過,歸根結底係要搵煩惱來源,徹底鏟除先可以好,但係好多時源頭就好似今次個案咁,根本難以解困。

大宅

回覆樓主:

睇黎唔會判謀殺 唔洗坐終身

首頁

尾頁

跳至